DEZVALUIRE personala: am fost acolo unde mintea vrea sa se purifice prin Vipassana
Privesc portile manastirii unde voi sta 3 saptamani batute pe muchie, in cel mai lung retreat de pana atunci. Sunt larg deschise si totul pare foarte lejer si calm, atmosfera este placuta, cu liniste si pace asternute peste fiecare petala de floare.
Calugari si calugarite se misca incet si cu luare aminte pe aleile templului, o calugarita manuieste o matura ciufulita, sperand sa duca praful in cele patru zari. Un catel vine pe langa mine si, fara sa stiu atunci, se lipeste de sufletul meu pentru restul retragerii. Ma urmareste peste tot si simte nevoia de iubire, caci mancare are din belsug.
Incerc sa observ cat de mult din ce se intampla in acel loc, cu urechile rasunand de mantre si invocatii.
Inscrierea decurge in ritm tailandez, de parca ziua are avea 50 ore, timp in care nu imi doresc decat un dus cald si sa ma lungesc pe un pat. Ajung acolo unde sunt cazati farangii veniti sa studieze si sa practice.
Chom Tong seamana foarte mult cu manastirile din Romania, unde exista casute ale calugarilor, separate si fiecare cu curticica ei. Mi s-a dat o camera in locatia cu biblioteca; este o camera austera, cu baie, apa calda, in sfarsit, tot ce ai nevoie ca strict necesar.
Salteaua este mai mica decat patul si abia daca are 5 cm inaltime. Ma gandesc daca existe camere mai confortabile ca a mea, caci mintea isi cauta confort, nu simplitate si austeritate. Dupa cum aveam sa aflu zilele urmatoare, restul camerelor aveau o saltea intinsa direct pe podea, iar camera era jumatat dintr-a mea. Cu alte cuvinte, mi se facuse un favor, camera mea fiind considerata chiar de lux, doar ca asteptarile mele dadeau de furca mintii.
Sunt pusa sa semnez niste hartii standard, in care sa ma asum privind practica, regulile manastirii, bijuteriile dispar, la fel si fardurile. Hainele vor fi toate albe si, cum nu imi place sa imbrac hainele ramase in manastire de la altii, dau fuga la tarabele din afara manastirii sa imi iau bluze si pantaloni. Chiar si in acest context, femeia ramane femeie… Umbrelute din dantela alba, esarfa de pus peste sani tot alba si dantelata, rochite si papucei cu tot felul de briz-brizuri, o moda in austeritate isi facea loc in manastire, la unele dintre femei.
Mi-am ales 2 perechi de pantaloni si 2 bluze, apoi m-am intors la studiu.
Primul lucru care ti se prezinta, intr-un mod plicticos si taraganat sunt regulile; oamenii sunt bine intentionati, dar uneori o dau in bara pur si simplu. Azi se pare ca trebuia sa fie o ceremonie de initiere, in care trebuia depus un juramant, etc.
Am stat in alee mai bine de 45 minute, timp in care, un german repeta obsesiv dupa niste foi tiparite
pe care tb sa le citim odata cu calugarul care efectua ceremonia. Asa tare s-a concentrat sa ne repete toate cele, ca a ratat grupul cu care trebuia sa mergem la acea ceremonie…
Bineinteles ca nu am avut parte de relaxare si somn dupa lunga calatorie, ci am intrat direct in invataturi si practica
Lectia de azi: tehnica se axeaza constientizare, nu pe respiratie , pe a fi prezent in fiecare secunda de ceea ce faci, ba chiar sa rostesti mental: stau-stau-stau, ridic-ridic-ridic, etc. Totul se rosteste de 3 ori.
Tehnica Vipassana din aceasta manastire, presupune 3 pasi:
Prosternarea de 3 ori in fata statuii lui Buddha
Prosternarea se face si ea deceland fiecare miscare si rostind mental de cate 3 ori fiecare miscare pe care o faci, adica: ridic-ridic-ridic mana dreapta, ating-ating-ating zona pieptului si tot asa
Meditatia in mers se face pornind de la stand drept, afirmand: stau-stau-stau, apoi, inapoi-inapoi-inapoi, timp in care duci mainile la spate, ating-ating-ating si prinzi palma stanga cu dreapta, ating-ating-ating, in timp ce le atingi efectiv.
Se porneste intotdeauna cu piciorul drept si se paseste incet, cu luare aminte, fara a indoi talpa pe cat posibil, iar miscarea se face in 3 secvente: ridici piciorul, pasesti, atingi podeaua, zicand: dreptul/stangul-paseste-acum, coreland ridicarea piciorului cu dreptul sau stangul dupa caz, apoi coreland paseste cu deplasarea talpii paralel cu podeaua si apoi coreland acum cu fixarea talpii pe podea. Rasucirea se face intotdeauna spre dreapta si rostind: rasucesc-rasucesc-rasucesc.
Ce e important la meditatia aceasta: sa te focalizezi pe corp, minte, senzatii, obiecte si emotii. Daca de exemplu brusc auzi ceva, te opresti aducand talpile in acelasi loc si spui: aud-aud-aud, dupa care spui stau-stau-stau si incepi sa pasesti din nou.
Meditatia sezand se face intotdeauna cu piciorul drept deasupra, iar palma dreapta asezata deasupra palmei stangi, degetele mari unindu-se.
Focalizarea este pe respiratie in zona abdominala, doar ca la inceput, rostesti mental de 3 ori: stau-stau-stau.
Nu am niciun control asupra mintii si constientizez foarte putin de fapt!
Am incercat sa abordez cu bucurie interioara si senzatie de miracol si s-a imbunatatit vizibil calitatea constientizarii. Noi oamenii mari suntem prea plictisiti de viata ☺
Inca nu sunt perfect constienta de program, dar ne trezim dimineata la 4, pana la 6 e meditatie, apoi micul dejun, etc… culcarea la ora 22.00. Eu ma culc chiar acum!20.30 ☺