Pranayama – cuvant de origine sanskrita, compus din “prana” – energia fundamentala a vietii si “yama” – cu sensul de “a controla”, “a retine”, sau “a directiona”.

In Katha Upanishad, Yama este zeul mortii. Intelegerea si acceptarea mortii ca pe o etapa fireasca a evolutiei reprezinta inceputul calatoriei spirituale. Putem observa ca viata manifestata in lumea materiala incepe cu prima respiratie si se incheie cu ultima.

Pranayama poate fi inteleasa ca directionare, canalizare a energiei vitale. Acceptand ca unitate de masura a timpului respiratia si imbratisand principiile yoghine care spun ca ne nastem cu “un numar finit de respiratii”, putem intelege ca ne putem prelungi speranta de viata, cu cat respiram mai rar (si, as aduaga, mai constient).

Pranayama poate fi inteleasa si prin adaugarea cuvintelor “prana” – energie fundamentala a vietii si “ayama” – expansiune, respectiv expansiunea energiei la toate nivelurile fiintei – fizic, energetic, emotional, mental si spiritual.

Pana la practicarea tehnicilor elaborate de pranayama, va invitam la un exercitiu extrem de simplu: luati-va 10 minute timp in fiecare zi si incercati sa respirati constient, prelungind fiecare expiratie cu cate un timp (de ex 1 secunda). Cu alte cuvinte, daca inspirati timp de 4 secunde, expirati timp de 4 secunde, apoi inspirati timp de 4 secunde si expirati timp de 5 secunde, continuand, pas cu pas, pana ajungeti la un expir de 8 – 10 secunde. Observati cum este incarcarea mentala si calitatea atentiei inainte si dupa efectuarea acestui exercitiu simplu.

Zile line si senine!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

© 2021 Purna - Yoga | Toate drepturile rezervate
Dezvoltat de Centrul UPGRADE

Follow us: