Tapasul este acea regula inclusa in Yama si Niyama care, aduce focul purificator si da consistenta practicii spirituale, Sadhana.

Cu alte cuvinte, Sadhana este practica spirituala menita sa aduca fie iluminarea, Moksha, fie eliberarea de ciclul reincarnarilor, Samsara.
In ramura Bhakti Yoga exista si cazuri in care Sadhana si Tapasul sunt abordate pentru a atrage Gratia si Binecuvantarea unei zeitati anume, in special a uneia dintre cele 10 Maha Vidiya sau cu alte cuvinte al uneia dintre cele 10 aspecte feminine ale Lui Brahma.

Tapas si Sadhana merg mana in mana atunci cand vine vorba despre atingerea unui scop, despre evolutie spirituala, forta interioara, practica care rupe ”lanturile” karmice si aduce cu sine incununarea eforturilor pana la Samadhi.

Disciplina Sadhana presupune un Sadhaka sau, cu alte cuvinte, un practicant in care arde focul Tapasului si asumarea zilnica a unei practici.
Majoritatea celor care incep sa faca yoga, inteleg importanta unei Sadhana (practici zilnice), insa unii amana la nesfarsit asumarea acestui obicei din diverse motive, mai mult sau mai putin intemeiate.

Sadhana aduce cu sine dobandirea unei calitati sau abilitati, pe masura cultivarii si practicarii ei.

Cum sa faci din Tapas, o regula de viata, fara sa esuezi?

Chiar daca exista teama inceputului, cel mai bine este sa abordam aceasta practica treptat, fie si cu doar 10 minute pe zi, timp de o saptamana, urmand apoi sa crestem treptat, pe masura disponibilitatilor.
Sadhana poate insemna orice actiune spirituala:

  • meditatia,
  • Hatha Yoga,
  • Japa Yoga sau rostirea unei mantre, cantarea unor mantre,
  • Puja sau ritualurile de adorare a unei zeitati, etc.

Pana la urma, daca nu ne este potrivit niciunul dintre aspectele mentionate mai sus, o practica zilnica poate aduce la nivel fizic sanatate, imbunatatirea calitatii atentiei si focusului mintii, capacitatea de relaxare marita, calitatea somnului.

Tapasul, ca parte integranta din viata noastra, are intre altele si un beneficiu de baza pentru oricine: amplifica, cultiva vointa, consecventa si puterea interioara neclintita.

Namaste
Dana Țupa

Viziteaza Shopul nostru unde gasesti o multime de cursuri preinregistrate sau vino la cursurile experientiale online:

Yoga Teacher Training YTT 200 ore: Hatha Yoga, Pranayama si Meditatie

Yin Yoga – Curs online, teorie si practica

Curs Yoga pentru incepatori; teorie si practica

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

© 2021 Purna - Yoga | Toate drepturile rezervate
Dezvoltat de Centrul UPGRADE

Follow us: