Mai mult sau mai putin, cam toti stim faptul ca, meditatia are multiple efecte benefice asupra memoriei, atentiei, inducerii starii de calm si implicit asupra scaderii nivelului de stres, regleaza presiunea sanguina si multe altele.
Pentru majoritatea noastra, e dificil sa meditezi oriunde, oricand, desi asa ar fi de dorit… Mindfulness l-as traduce cumva, ca si a lua aminte la tot ce faci de-a lungul zilei, fara sa fii absent in ceea ce faci, datorita multimii gandurilor ce navalesc constant in mintea noastra. Meditatia insa, inseamna mai mult, mult mai mult si incepe cu absenta totala a gandurilor, cu retragerea simturilor si capacitatea de a te putea concentra intr-un singur punct sau asupra unui unic subiect, pentru ca mai apoi sa devii fix si exact, una cu acel subiect al meditatiei tale.
Pana acolo insa, e o cale destul de lunga si tot invatam, incercam, ne straduim cat putem de bine si de mult. Asadar… cea mai simpla modalitate de a face meditatie este sa respiram constient si astfel, sa linistim tumultul mintii agitate de stres, aglomeratie si poluare fonica, electronica, virtuala, fizica.
Dat fiind ca practicarea meditatiei se face intr-un mediu adecvat, este important sa gasim un loc linistit unde sa nu fim perturbati de zgomote, mirosuri, etc. Pozitia corpului in care se practica meditatia este foarte importanta, deoarece poate afecta usor concentrarea mintii si implicit reusita meditatiei. In plus, atunci cand coloana vertebrala este dreapta, va fi destul de dificil sa adormim pe parcursul meditatiei, intrucat este posibil ca, desi sa nu ne simtim obositi, odata cu momentul in care undele cerebrale se vor schimba din cele obisnuite, specifice actiunii si starii de veghe, in cele ale relaxarii (alfa), corpul se va relaxa la randul sau, in scurt timp si… vom avea tendinta de a adormi, cu atat mai mult cu cat intentionam sa practicam o perioada mai lunga de cateva minute.
Una dintre cele mai simple si la indemana meditatii este cea indreptata asupra respiratiei. Se poate remarca usor ca intre respiratie si activitatea mintii exista o stransa corelatie si cu siguranta am experimentat-o personal, macar odata in viata.
Starea de agitatie sau suparare si furie, face respiratia noastra mai alerta si mai sacadata, in timp ce, o stare de calm si liniste va duce la respiratie calma si mintea mai linistita.
Astfel, pe parcursul acestei meditatii, respiratia devine ”punctul” unde mintea noastra se va focaliza ca si atentie. Tocmai de aceea este imperios necesar sa ne concentram doar asupra actiunii de a respira. Vom constata ca in acest moment, mintea noastra se va concentra din ce in ce mai greu, datorita gandurilor care navalesc; in mod evident nu trebuie sa tragem concluzii pripite crezand ca nu suntem facuti pentru meditatie sau ca nu vom reusi niciodata, intrucat meditatia poate fi abordata de oricine isi doreste sa practice.
Atunci cand frecventa gandurilor noastre este mare, putem doar observa cat de ocupata este mintea noastra de fapt. Cu blandete vom readuce mintea inapoi asupra procesului de respiratie, de fiecare data cand este nevoie. Practicarea consecventa a acestei meditatii, fie chiar si pentru 10 minute/zi, poate aduce starea de calm si echilibru, linistirea unei minti agitate si in mod evident reducerea stresului cotidian.
Spor la practica si scrie-mi ceea ce ai experimentat prin aceasta practica, care au fost provocarile, ce beneficii ai avut.
Namaste
Dana Țupa