Yoga, masinile si doctorii….

Doar ca exemplu nerestrictiv, pentru ca viata iti ofera si din categoria mers la doctor sau la reparat cu masina, am avut azi ceva timp sa meditez in alt fel decat de obicei 🙂

Baieti serviabili si doritori spre ajutor, au inceput sa explice ”femeii de la volan” cum sta treaba cu ce s-a defectat si trebuie inlocuit. Neuronii mei nu faceau sinapsa pe cuvinte specifice de mecanica auto, ochii se deschideau larg, urechile depasisera cei 5,5 cm cat au in prezent si devenisera de elefant…. Nu intelegeam mai nimic oricat ma straduiam…

La fel mi s-a intamplat si cand in urma cu 3 ani, la doctor cu mama, medicii imi dadeau un diagnostic tragic. Se straduiau sa imi explice in limbaj uzual dar abundent in termeni de specialitate si imi dadeam seama ca nu intelegeam mare lucru.

Care e legatura intre yoga si ce scriu acum?
Am observat in ultimii ani un trend aparte, in care la clasele de yoga se vorbeste nu doar cu chakre, nume de posturi, etc, adica limbaj un normal si de profil ce trebuie oricum explicat oricarui incepator, dar mai mult decat atat, un trend cel putin ciudat, in care apar termeni ca supinatie, pronatie, abductie, etc.

Sunt termeni normali pentru un instructor de yoga, dar care fac mintea funda oricarui practicant ce de fapt vine sa invete YOGA si nu…anatomie.
Trist este ca e un trend si e fancy sa vorbesti astfel, insa se pierde din vedere ce e mai important: interiorizarea, concentrarea mintii, focusul pe energie si chakre, sau cu alte cuvinte, exact si fix esenta a ceea ce este in sine yoga traditionala si nu doar partea de miscare.

Sunt deja multi oameni care participa la astfel de clase si care spun ca nu le place un limbaj anatomic, academic si rezonant pe emisfera cerebrala stanga, cand yoga ca si practica ar trebui sa fie predominanta pe emisfera dreapta, datorita faptului ca tot ce tine de spiritualitate, nu are nimic de-a face cu ratiunea si logica.
Adevarat este ca practica yoga aduce echilibrarea celor doua emisfere cerebrale, insa vorbesc strict despre dominanta.
In acest context si urmarind feedbackul unor participanti la astfel de clase, m-am intrebat CUI foloseste acest limbaj academic? Clientilor practicanti in niciun caz 🙂

O recomandare din inima instructorilor care sunt cautatori sinceri si doritori de evolutie, sa evite un astfel de limbaj academic menit doar sa confuzeze mintea participantilor la clasa, sau cel putin sa foloseasca termeni clasici, consacrati din practica yoga.

Namaste
Dana

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

© 2021 Purna - Yoga | Toate drepturile rezervate
Dezvoltat de Centrul UPGRADE

Follow us: