Yoga in texte traditionale si/sau carti inspirate

Cand incepem practica yoga cu seriozitate, ne dorim sa aprofundam anumite aspecte si de multe ori ne indreptam catre textele traditionale yoga (ceea ce este foarte bine): Patanjali – Yoga Sutras, Bhagavad Gita, Gheranda Samhita, Hatha Yoga Pradipika, etc. Pentru a intelege insa cele scrise in aceste carti, care descriu criptat anumite tehnici si posturi corporale, este absolut si imperios necesar sa ai mai intai de toate o experienta solida in spate, altfel, poti intelege gresit cam prea multe lucruri…

Doar cateva exemple: tehnicile de Kundalini Sahajoli si Vajroli Mudra mentionate in Hatha Yoga Padipika sunt de neinteles pentru cel care nu a primit initierea lor, pentru cei care nu stapanesc procesul de transmutare si sublimare a energiei…

In Patanjali – Yoga Sutras se descrie yoga intr-un loc ca stoparea mintii; pe de alta parte yoga inseamna in traducere literala unirea cu divinitatea…

In Gherandha Samhita, Varisara Dhauti este descrisa ca cea mai importanta dhauti (tehnica de purificare), sau cu alte cuvinte Shanka Prakshalana, insa nu se da niciun detaliu concret despre tehnica in sine. In plus, toate asanele mentionate sunt descrise cum ne asezam corpul si atat…dar unde ne concentram mintea, ce chakre se activeaza, ce beneficii asupra corpului fizic, unde le regasim?

Sunt cateva astfel de intrebari pe care ni le putem pune despre practica yoga generala si da, e adevarat ca aceste carti sunt recomandate a fi citite, dar avand discernamantul si o practica solida in spate.

Si atunci, ce citim? Ei bine, recomandabil este sa incepem prin carti scrise de maestri yoga validati, cei mai buni dintre ei traind prin anii 1800-1900: Ramakrishna, Swami Sivananda, Swami Vivekananda, Paramahansa Yogananda, Swami Rama, oameni model prin practica, aspiratia si realizarea lor spirituala. De la ei putem invata si primi inspiratie, putem intelege concepte, intelege lucruri.

Practica alaturi de oameni care cunosc si stiu yoga este celalalt ingredient principal care ne poate asigura succesul pe calea transformarii personale si spirituale. Cum recunoastem un astfel de profesor yoga? Simplu: in primul rand aflam cat timp a practicat yoga, in al doilea rand, daca tinem cont de faptul ca omul de cunoaste dupa ”roade” si fapte, aflam daca exista elevi ai acelui profesor care si-au imbunatatit nivelul sanatatii, si-au transformat viata in bine, etc… Ramane doar implicarea personala de adaugat 🙂

Namaste!

Dana Tupa

Pentru a respecta Legea Drepturilor de Autor (Legea 8/1996), preluarea acestui articol total sau partial se va face cu link direct catre aceasta pagina, pastrand astfel sursa de provenienta. Orice preluare neautorizata reprezinta o incalcare a drepturior de autor!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}