Yoga – Generalitati

Nimeni nu stie cu exactitate cand a aparut de fapt yoga, insa informatii exista de mai bine de 5000 ani, fiind inscriptionate pe pietre gasite intr-un sit arheologic pe valea Indului. Aceste informatii au fost mai tarziu sistematizate in Yoga Sutras-urile inteleptului Patanjali, in urma cu mai bine de 2000 ani.

Din timpuri stravechi, omul a dorit dobandirea unei libertati depline, sanatatea, viata indelungata, intelegerea superioara. Cuvantul “yoga” defineste conceptul de “unire”, ce aduce corpul, mintea si spiritul intr-o fuziune plina de armonie.

Traditia si invatatura yoga a fost intotdeauna transmisa individual, de la maestru la discipol, cuprinzand atat invataturile orale cat si practica.

Intregul sistem yoga este bazat pe 3 structuri: posturi corporale, tehnici de respiratie si meditatie.

Posturile corporale (hatha yoga) sunt menite sa aduca armonia corpului, sa actioneze asupra principalelor glande si organe, sa deblocheze sistemul de canale energetice ce strabate intregul corp uman, aducand in acest fel sanatatea si flexibilitatea corpului. Acesta este si motivul pentru care abordarea unui program yoga incepe intotdeauna cu Hatha Yoga – posturile corporale; practicantii acordand un respect deosebit acesteia.

Respiratia yoghina – Pranayama reprezinta urmatorul pas pe calea practicii, respiratia fiind privita ca forta si sursa a vietii. Cu ajutorul diferitelor tehnici se poate ajunge la un control al respiratiei, in mod gradual, invatand cum sa fie imbunatatite functiile corpului, dobandirea sanatatii si functionarea perfecta a corpului si a mintii.

Aceste doua sisteme, Hatha Yoga si Pranayama pregatesc corpul si mintea pentru a experimenta Meditatia, ca cea mai inalta forma de yoga dintre cele trei.

In mod evident, exista mai multe tipuri de yoga:

  • Hatha Yoga
  • Raja Yoga
  • Jnana Yoga
  • Bhakti Yoga
  • Karma Yoga
  • Tantra Yoga
  • Kashmir Shaivism
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}