Uddiyana Bandha, desi arata oarecum spectaculos la prima vedere, este de fapt usor de realizat daca ai indrumarea unui practicant avansat al acesteia. Cateva domenii in care poate fi folosita:

 • echilibrul emotional-mental
 • anti-aging
 • echilibreaza sistemului nervos
 • regleaza tensiunea
 • tonifica organele abdominale
 • usureaza digestia
 • vitalizeaza si regenereaza
 • elimina flatulenta

IMG_5626

Uddiyäna bandha este un exercitiu fundamental in Hatha Yoga si este privit cu mare consideratie de tratatele yogine datorita nenumaratelor sale efecte terapeutice, dar nu numai. Swämi Sivänanda mentiona: “Uddiyäna bandha reprezinta o binecuvantare pentru cei care o practica, intrucat performanta ei asidua asigura sanatatea, o forta interioara imensa, puteri paranormale (siddhi-s), perfectiune si longevitate. Practica ei si a lui nauli kriyä nu au rival in nici un sistem educational fizic din Est sau Vest.”

Efectele esoterice ale practicii uddiyäna bandha sunt conexate cu transmutarea si sublimarea energiilor sexuale inferioare si cu galvanizarea si trezirea lui Kundalini shakti – energia latenta existenta in fiecare fiinta umana, ce este localizata la nivelul lui mülädhära chakra, la baza coloanei vertebrale. Tratatele clasice mentioneaza: “asa cum pasarea (pränä) zboara catre cer, in uddiyäna bandha omul obtine victoria asupra mortii asemeni leului asupra elefantului, multumita vitalitatii obtinute prin practica acestei tehnici.’’(Yoga Cüdämani Upanisad, 1.48).

Mai mult, in Gherandha Samhitä se spune ca “… cel care practica cu consecventa uddiyanä domina boala asemeni leului asupra elefantului si cucereste moartea. Marea pasare (hamsa = respiratia) este instantaneu fortata sa intre in susumnä si zboara doar pe acolo. //Dintre toate bandha-s, aceasta este cea mai distinsa.” Practicarea ei perfecta netezeste calea si aduce emanciparea cu usurinta (mukti).” (G.S., 3.10-11)

Siva Samhitä adauga: “… aceasta este numita uddiyäna bandha – practica ce elimina toate bolile si pacatele//… este numita si uddiyäna bandha, leul care invinge elefantul mortii// Yogin-ul care o practica regulat de 4 ori pe zi, isi purifica ombilicul si astfel toate vanturile (vayu) sunt de asemeni purificate.// Prin practicarea ei intensa timp de 6 luni, yogin-ul sigur va cuceri moartea. Practica ei imblanzeste focul gastric si creste fluidele corpului.// Prin aceasta, vigraha siddhi este de asemeni obtinuta si toate bolile sunt astfel distruse.//”

Favorita sistemului PURNA Yoga, Uddiyana Bandha este folosita in extenso in cadrul Retreatului de Yoga Scopului alaturi de tehnici de NLP, pentru a obtine pe cai usoare si rapide ceea ce ne dorim.

Practicata zilnic, aduce incredere in sine, vointa, dinamism, capacitate de actiune eficienta. Sunt suficiente aproximativ 30 de Uddiyana Bandha pe zi pentru a-ti asigura o zi excelenta!

Namaste

Pentru a respecta Legea Drepturilor de Autor (Legea 8/1996), preluarea acestui articol total sau partial se va face cu link direct catre aceasta pagina, pastrand astfel sursa de provenienta. Orice preluare neautorizata reprezinta o incalcare a drepturior de autor!

 1. 14/08/2017

  udhiana da!Este o regina atehnicilor de yoga

  si eu am practicat-o candva….

  iti da energie debordanta…

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

© 2021 Purna - Yoga | Toate drepturile rezervate
Dezvoltat de Centrul UPGRADE

Follow us: