Traditie sau modernism in yoga?

Traind pe fast forward, incercand sa tinem pasul cu tehnologia moderna, adeseori pierdem din vedere cel mai simplu lucru: corpul uman realmente NU RASPUNDE la stilul fast forward! Oricat de mult am incerca sa il convingem ca nu avem timp sa ne ocupam de el, ca trebuie sa ne sustina in efortul nostru intens, corpul fizic, emotiile, cresterea noastra interioara, se supun unor legi universale, unor ritmuri care par sa scape intelegerii noastre… Acesta este si motivul pentru care oamenii sunt din ce in ce mai stresati, sufera de boli incurabile, insomnie, depresie, nemultumire sufleteasca.

Cateva idei despre Yoga traditionala in abordarea ei posturala sau cu alte cuvinte, Hatha Yoga.

  1. Abordarea holistica a tehnicilor Yoga. Ce ai putea obtine prin yoga traditionala? Raspunsul este clar: rezultate fizice, energetice, emotionale, mentale si spirituale! Totul este un bonus imens de care la inceput poate nu ai idee… Cu atat mai mult este nevoie sa stii concret ce urmaresti sa obtii cu aceasta practica, altfel este ca si cand ai pleca din casa si nu ai stii incotro te indrepti! Daca vrei salturi rapide si progres, poti cere ghidare competenta de la persoane cu experienta si expertiza in domeniu, oferindu-ti suportul si sprijinul in acest sens. Nu este nevoie de practica yoga one-to-one, ci de mentoring sau coaching, de variante optime si un program adaptat tie. Nu toti suntem la fel, nu toti avem aceleasi necesitati si nici prioritati, iar daca suntem la inceputul drumului, in mod clar avem nevoie de experti in domeniu care sa ne invete pas cu pas, sa progresam rapid, sigur si mai ales eficient.
  1. Relaxare versus efort; dizolvarea limitelor fizice prin relaxare. De ce progresul in practica Hatha Yoga nu este rezultatul efortului fizic? Practicantii avansati afirma ca atunci cand depui efort fizic in mentinerea unei asana ce nu necesita de fapt efort fizic, practic iesi din starea de yoga si te pozitionezi in latura fitness. Hatha Yoga presupune inainte de toate relaxare in postura, tocmai pentru a o putea mentine cat mai mult timp. Pastreaza un echilibru intre starea de relaxare si usorul disconfort, menit a te ajuta in depasirea limitelor dar nu trage de tine, nu forta dincolo de acea limita a disconfortul usor. Hiroshi Motoyama a facut cercetari stiintifice in acest domeniu si acestea au demonstrat ca orice stres usor al articulatiilor de exemplu, produce un surplus de acid hyaluronic, cu efecte de vindecare si antiaging. Mai mult, poti observa chiar tu cum prin relaxare creste plasticitatea musculaturii, iar ligamentele si articulatiile devin flexibile.
  1. Durata mentinerii unei posturi. Atat timp cat corpul nu se supune decat unui ritm natural, efectele fizice, energetice, emotionale, mentale si spirituale, nu au cum sa apara daca postura se mentine pret de jumatate de minut, de exemplu. Este necesara o perioada mai lunga, de cel putin 6-8 minute pentru fiecare asana, pentru a debloca efectele minime. In orice caz, este recomandat ca practica asanelor sa fie facuta cu bucurie, placere si in nici un caz cu gand competitiv.
  2. Atentia si concentrarea in practica; abordarea meditativa a posturilor. Prin relaxare, poti intra usor intr-o stare meditativa in care apare si retragerea simturilor, catalizand efectele specifice. Prin urmare, mintea se retrage incetul cu incetul catre interior, devine cumva martora experimentului nostru, respiratia devine usoara, aproape imperceptibila, ajungand adeseori la 4-5 pe minut cu perioade de apnee, de suspendare. Este momentul in care mintea tace in mod natural, stresul dispare, incepi sa simti din ce in ce mai bine corpul, energia care circula prin el, emotiile asociate trezirii chakrelor.

Namaste!

Dana Tupa

 

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}