Tips & Tricks pentru o meditatie reusita

Daca ar fi sa cultivi un singur obicei pe viata, atunci acela ar fi sa meditezi zilnic, macar 20 minute!

Desi e mai usor de spus decat de facut, meditatia este pentru oricine. Exista insa cateva elemente esentiale, care odata intelese, ne pot ajuta enorm pe aceasta cale si iti pot netezi calea spre succes.

Sa le luam sistematic:

  • Descopera ce tipologie esti. De ce? Pentru ca nimic nu e mai usor decat sa faci exact ceea ce ti se potriveste! Ai vazut sau auzit vreodata de persoane care nu au jobul potrivit si sunt neimplinite si nefericite? Cineva cu talent la pictura se va stradui sa fie un bun contabil, insa asta nu il va face bun si nici de succes in domeniul respectiv, corect? Astfel:
    • Daca esti vizual, atunci ai putea aborda meditatia pe un suport exterior de exemplu: Tratakam pe flacara unei lumanari sau pe un punct, fixarea privirii pe o Yantra sau imaginea unei zeitati, icoane, orice…
    • Daca esti auditiv, atunci ai putea aborda: meditatia pe muzica, Laya Yoga sau Japa Yoga
    • Daca esti chinestetic, atunci ai putea aborda meditatia Vipassana, preferabil Tantric Vipassana, o forma aparte de meditatie, care pe langa respiratie presupune si atentia, concentrarea pe energia pranica vehiculata de procesul respiratiei
  • Care este atitudinea ta interioara atunci cand meditezi? De ce? Daca faci ceva doar ca sa faci, pentru ca asa ti-ai propus sau pentru ca „trebuie”, nu vei avansa, ba chiar te vei submina in efortul tau. Abordarea cu entuziasm este primul pas, dar mai departe, daca nu dai mintii ceva de care sa se ”lege”, nu vei gasi adevarata motivatie de a face acel lucru. In general, motivatia este cea care ne impulsioneaza si ne da energie. Daca te trezesti dimineata sa mergi la serviciu, o faci pentru ca ai un motiv puternic! Orice facem are o motivatie si cu cat aceasta este mai puternica si mai inalta, datatoare de energie, cu atat ne dorim mai mult sa facem acel lucru! Pe tine ce te motiveaza sa faci meditatie?
  • Progresul masurabil inseamna bucurie si implinire si da in acelasi timp si impulsul de a continua. Un mare secret este acela de a simti fericire atunci cand meditezi, iar daca nu simti asa, cultiv-o! Mintea subconstienta se va impregna cu aceasta placere si te va sustine in eforturile tale. Este adevarat ca de la un anumit moment incolo, mintea va trebui transcensa, detasata de orice placere/durere, de orice dualitate, insa pana la acel moment, cel mai bine pornesti de unde esti fara sa te focalizezi pe lucruri abstracte ce nu pot fi cuantificate sau masurate de mintea obisnuita. Nu uita sa iti faci mintea prieten pentru a te sprijini in efoturile tale si fa-o constant, pentru ca vei vedea obiectiv salturile! Cum ai putea masura progresul? Prin felul in care te simti, prin capacitatea de concentrare, printr-un jurnal in care sa notezi evolutia etc.

Spor la meditat! 🙂

Namaste

Dana Tupa

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}