In sfarsit a sosit mult asteptatul sezon al vacantelor, dar cazurile de viroze, infectii ale tractului respirator, tuse, alergii ori raceli sunt din in ce mai frecvente, atat in randul adultilor cat si in randul celor mici.
De cativa ani buni, de cand am descoperit beneficiile turmericului (curcuma longa), folosesc cu succes un preparat testat prima oara in Asia, si observ ca este eficient si ca imunostimulator pentru intreaga familie, nu doar ca tratament homeopat.
RETETA este urmatoarea:
Intr-un recipient din sticla se rade o radacina proaspata de ghimbir, dupa care se acopera cu miere. Se stoarce zeama de la o jumatate de lamaie, se adauga trei linguri rase de pudra de turmeric si un praf de piper negru. Se amesteca bine, se acopera si se pastreaza la frigider.
Il folosesc cu incredere pentru a combate un spectru larg de probleme, de la banalele dureri in gat, la alergiile respiratorii ori infectii mai serioase, fie simplu, fie in paralel cu medicamente alopate, atunci cand gravitatea o cere.
Adulti, 3 linguri/ zi, cu 60 minute inainte de masa.
Copii, 3 lingurite/zi, cu 60 minute inainte de masa.
Turmericul sau curcuma este un condiment asiatic inrudit cu ghimbirul, fiind parte integranta din bucataria indiana, chineza, thailandeza si indoneziana. Ingredientul principal din curry, originar din India si Indonezia, turmericul este folosit in Ayurveda (stiinta vietii- medicina alternativa indiana, complementara stiintei Yoga) datorita multiplelor sale beneficii, de la aportul nutritiv valoros la proprietatile sale anti-inflamatoare si antioxidante.
Acest minunat medicament-condiment isi poarta cu mandrie numele de cel mai puternic anti-inflamator cu o putere comparabila cu a cortizonului, avand capacitatea de a inhiba productia de citokine, compusi care stau la baza proceselor inflamatorii.
Turmericul este ultra-eficient in forma lui naturala, dar necunoscand producatori pe meleagurile autohtone stiu din propria-mi experienta ca este eficient si sub forma de pulbere. Poate fi adaugat in smoothie-uri, in felurile de mancare principale sau doar presarat peste anumite legume (merge bine peste conopida ori cartofi), poate fi adaugat in ceaiuri, in supe creme ori in dressinguri, in placinte sau sucuri, este foarte versatil si se poate combina cu aproape orice. Are un gust piperat, iar in diferite combinatii poate fi chiar usor-amarui. Este folosit ca remediu tamaduitor inca de acum cateva milenii bune, ca si condiment in majoritatea mancarilor asiatice dar si pe post de colorant textil (atentie, pateaza).
Putine au fost cazurile cand mi-a lipsit din frigider in combinatia descrisa mai sus, fiind un adjuvant in starile gripale si excelent pentru intarirea sistemului imunitar.
Medicul nutritionist Julian Whitaker, autorul cartii ”Reversing Diabets” claseaza turmericul in topul celor mai importante plante din lume, sustinand ca beneficiile acestuia pentru sanatate sunt nelimitate, avand proprietati antibacteriane, antimicrobiane, anti-cancerigene, antihistaminice, si antioxidante, confirmate de numeroase studii stiintifice. Se foloseste cu succes in industria farmaceutica si in cea cosmetica, chiar si in Romania.
Este de retinut ca amestecarea piperului cu turmericul crește asimilarea curcuminei (continuta de turmeric) de 1000 de ori, datorită proprietăților piperinei.
Desi nu exista efecte adverse si nu s-a stabilit o doza maxima, persoanele care urmează tratamente cu anticoagulante trebuie să folosească cu precauţie turmericul, sub indicaţia medicului.
Sa va fie de folos!
Love & light,
Ella.