Cand se face?
De 4 ori pe an, la schimbarea anotimpului sau cum recomanda Dhirendra Brahmachari, nu mai des de o data la 15 zile.
Exista restrictii si trebuie sa acorzi mare importanta acestora, sau sa consulti un medic de specialitate inainte sa o faci. Citeste te rog cu atentie toate detaliile de mai jos inainte de a o incepe! Ceea ce este prezentat mai jos, este o practica personala la care te asumi constient si esti direct responsabil/a pentru practica ei.
Nu e cazul sa mergi in strainatate la detox, cand poti face asta acasa la tine, cu un cost de maximum 10-15 lei: o sticla de 5 litri cu apa plata, sare neiodata (4-5 linguri), un pumn de orez si 50 grame de unt.
Poate cel mai important efect al acestei tehnici, este eliminarea placii mucoidale din colon, despre care poti citi in diferite materiale aflate chiar si pe internet.
Pentru cei care sufera de hipertensiune, este indicata supa de legume, in locul apei sarate. O fac de aproape 27 ani, de minim 4 ori pe an si chiar nu sunt probleme, ci din contra, are rezultate fabuloase.
Sanka inseamna ‘melc’ si se refera la intestine, care sunt sinuoase asemeni unui melc.
Prakñalana inseamna ‘curatare’ sau ‘purificare’; prin urmare aceasta tehnica se poate traduce prin ‘’purificarea melcului/scoicii’’.
In alte tratate Yoga este numita si värisära dhauté (‘purificarea prin esenta Apei’). In Yoga una din cheile principale ale sanatatii sta in intestine intrucat corpul uman este mereu, in mod constant intoxicat pe intreaga durata a vietii. Una dintre cauzele principale ale imbatranirii si ale senilitatii o reprezinta acumularea de toxine in organism. Orice celula vie produce toxine, insa una dintre cele mai mari surse de ‘otravire’ este reprezentata de fenomenul de filtrare al acestor toxine prin peretii intestinali si raspandirea acestora in intregul organism.
Chiar si cei care nu sufera de constipatie au aceasta sursa permanenta de auto-poluare in intestinul gros, intrucat evacuarea zilnica nu exclude posibilitatea ca membrana intestinului gros sa nu retina si sa fie acoperita gradat cu sedimente, in general cunoscute sub denumirea de ‘placa mucoidala’ ce se incrusteaza de-a lungul timpului pe colon si nu este niciodata eliminata. Aceasta depunere fermenteaza si putrezeste, imprastiind toxinele in intregul organism.
Originea catorva forme de cancer se datoreaza permanentei iritatii a membranei intestinului gros, cancerul de colon fiind unul dintre cele mai frecvente forme de cancer.
Aceasta boala nu este singurul rau de care e cazul a ne teme in ceea ce priveste intestinul gros. Alte boli datorate in mod direct auto-poluarii organismului sunt: ciroza, reumatismul, dizenteria, rinita, artrita, nevrozele, psihozele, boli de inima, diverse boli ale pielii, respiratia urat mirositoare, insomnia, anemia, infectiile genitale, pietre la nivelul vezicii biliare, isteria, depresia, marirea ficatului si a splinei, etc., viata sedentara promovand in plus acest fenomen de auto-poluare.
Clismele nu reprezinta o solutie de purificare a intestinelor, intrucat produc constipatii in cazul in care se capata un obicei din aceasta metoda, perturba peristaltismul intestinal, destind intestinul gros, facandu-l flasc. O metoda yogina este basti kriyä ce consta in performarea lui nauli kriyä in timp ce zona pelviana este scufundata in apa, iar in anus este introdus un tub prin care apa urca in colon. Intrucat nauli nu este usor de practicat pentru incepatori aceasta metoda este practic rezervata celor avansati.
Vezi aici Cursul de Yoga pentru Incepatori!
Metoda ideala de curatare a colonului cu apa si sare este çanka prakñalana
Apa fiind absorbita simplu pe gura si de acolo ajungand in stomac, iar prin anumite miscari determinate, aceasta apa va ajunge in intestinul gros si elimnata prin anus. Aceasta procedura (baut apa, miscari secventiale, mers la toaleta) se continua pana cand apa este eliminata la fel de curata ca apa pe care o bem. In functie de diversi factori personali, aceasta implica o cantitate de 3 pana la 5 litri de apa.
- Pregatirea
Se incalzeste apa la temperatura unei supe (nici fierbinte, dar nici rece). Se adauga sare in cantitate de 1 lingura rasa la 1 litru de apa calduta (5-6 grame).
Pentru cei care sufera de hipertensiune, sau colon iritabil, dar vor sa faca aceasta tehnica de curatare, se poate folosi o supa de legume usor sarata (este important ca apa inghitita sa nu fie apa pura, altfel va trece in intestinul subtire – de aceea se foloseste apa in care au fiert legumele).
Pe cat posibil, sarea trebuie sa fie marina sau bruta, nerafinata si in mod obligatoriu, neiodata. Este absolut necesar ca apa sa fie sarata, intrucat daca este pura, va fi absorbita prin osmoza din mucoasa intestinala si eliminata ca si urina, blocand astfel procesul de curatare a intestinului gros.
Prin urmare, concentratia de sare trebuie pastrata asa cum se mentioneaza mai sus.
2. Momentul optim
Cel mai bun moment de practicare a acestei tehnici de purificare este dimineata inainte de micul dejun. Este foarte important ca stomacul sa fie gol; trebuie avut in vedere ca intreaga tehnica dureaza intre 1 si 4 ore, in functie de variati factori.
3. Executie
Pentru inceput:
1. se bea cel putin un pahar cu apa calda si sarata (minim 250 ml).
2. imediat dupa inghitirea apei se vor face cele 4 miscari descrise mai jos, respectand secventele.
Se continua in acest mod, absorbind pahar dupa pahar cu apa sarata si calduta, apoi miscarile secventiale, pana cand se consuma 6 pahare. In tot acest timp, datorita miscarilor fizice, apa trece aproape istantaneu din stomac in intestinul gros, fara a provoca senzatie de greata.
Dupa ce s-au consumat cele 6 pahare cu apa calduta si sarata, va apare in scurt timp senzatia urgenta de a merge la toaleta, aceasta senzatie reprezentand inceputul procesului de purificare efectiva, de ‘declansare a sifonului’.
Este cheia psihologica a intregii tehnici; odata trecuta, tot procesul de purificare va decurge in mod natural.
Este posibil ca acest fenomen de declansare a sifonului sa nu aibe loc imediat din diverse motive; prin urmare se pot aplica anumite solutii, ce sunt descrise in urmatoarea sectiune: “obstacole si depasirea acestora’’.
Presupunand ca toate acestea sunt rezolvate si ca lucrurile decurg in mod normal, fara a pierde timp, imediat ce am inceput sa iesim afara vom parcurge urmatoarele etape:
1. bem inca un pahar cu apa calda si sarata,
2. efectuam cele 4 miscari secventiale,
3. mergem la toaleta imediat ce simtim nevoia.
Continuam in acest mod, pana cand evacuarea apei este curata la fel ca si apa pe care o bem. In prima instanta, materiile fecale vor deveni din ce in ce mai moi, apoi lichide, iar la final acest lichid devine limpede, transparent. Dupa fiecare iesire la toaleta, este necesar ca pe langa hartia igienica folosita sa ungem bine anusul, pentru a evita iritarea acestuia datorita apei sarate.
Odata satisfacuti de rezultatul obtinut, iar apa evacuata este clara, oprim procesul de a bea apa calda si sarata.
In acest moment, exista doua posibilitati:
a. nu se face nimic, caz in care vom continua sa mergem la toaleta ori de cate ori avem nevoie in urmatoarele minute, fara a avea probleme ulterioare;
sau
b. asteptam cateva minute pana cand simtim ca stomacul este gol, apoi bem apa clara, curata, nesarata si facem vamana dhauté (tehnica vomarii deja studiata in curs).
Aceasta golire a stomacului va opri sifonul si este in general preferata de yogin-i dupa çanka prakñalana.
Daca exista un sindrom puternic de greata si simtim ca stomacul este supraincarcat cu apa primelor pahare baute, aceasta inseamna ca lichidul nu a trecut din stomac in intestinul gros.
Odata pornit sifonul, totul va decurge normal si natural, dar pentru eliminarea acestei probleme se impune practicarea inca o data sau de doua ori a setulului de exercitii, cu pauza de cateva minute intre pahare, astfel incat sa lasam timpul necesar trecerii lichidului in intestinul gros.
In cazul in care, dupa cele 6 pahare ‘’clasice’’ baute sifonul nu se declanseaza, exista cateva cauze si solutii. Este posibil sa fie vorba pur si simplu de marimea intestinelor, sau e posibil sa fie largite si in acest caz sa fie nevoie de 7 sau 8 pahare si miscari secventiale executate.
Este posibil sa fie vorba si de o constipatie rebela sau a unor ‘dopuri’ de gaz intestinal, datorate fermentatiei. Pe langa setul de miscari secventiale se poate practica sahaja agnisära dhauté, ceea ce va aduce o rapida eliminare a gazelor.
In orice caz, este bine sa se insiste, band incet mai multa apa si facand cate doua seturi de miscari secventiale dupa fiecare pahar, lasand in acelasi timp cateva minute pauza intre doua pahare baute. Atat timp cat apa este suficient de sarata si pastreaza concentratia specificata, mai devreme sau mai tarziu aceasta apa va trece in intestinul gros. Pana la urma este vorba doar despre perseverenta si rabdare.
In extrem de rare situatii sifonul nu se va putea declansa, dar numai in cazul unei perturbari foarte grave a metabolismului. In astfel de caz avem la dispozitie doua solutii:
a. vamana dhauté, prin care vomam intregul continut de apa din stomac.
b. nu facem nimic si asteptam ca apa sa se elimine in mod obisnuit.
In caz de constipatie extrem de severa se poate face o clisma usoara cu ½ litru apa.
4. Prima masa si alte detalii
In practica çanka-prakñalana, prima masa face parte din tehnica propriu-zisa si de aceea, anumite reguli trebuie respectate cu strictete. Ignorarea acestora poate aduce grave raniri si perturbari ale sanatatii. Aceasta prima masa va fi luata la cel putin 30 minute dupa incheierea tehnicii pe care decidem sa o incheiem cu vamana dhauté sau nu, dar nu mai tarziu de o ora; este absolut interzis a se lasa stomacul gol mai mult de o ora.
Prima masa este necesar a cuprinde:
– orez alb, fiert in apa; foarte bine fiert, poate fi insotit de linte fiarta.
– paste simple sau macaroane
Este esential ca prima masa sa cuprinda cel putin 40-50 grame de unt amestecat in ceea ce mancam. Se poate adauga si sare, branza tare (parmezan, schweitzer, emmentaler), fara alte condimente. Untul trebuie adaugat doar la sfarsit, nu in timpul fierberii cerealelor. Apa se poate bea numai dupa ce se mananca prima masa si in cantitati moderate.
Incepand cu cea de-a doua masa, se poate trece catre alimentatia normala, cu urmatoarele restrictii pentru urmatoarele 24 ore:
– lapte sau iaurt
– tot ce este acid, acru, atat mancare cat si bautura
– fructe si vegetale crude
– branza alba fermentata
– mirodenii, piper, ardei iute, etc, pentru 48 ore (cu exceptia sarii)
– alcoolul pentru 48 ore
– carnea pentru 48 ore
Ceaiurile din plante sunt indicate.
Alte precautii: evitarea expunerii corpului la temperaturi scazute in aer sau apa, pentru 24 ore. Este recomandata odihna si evitarea exercitiilor solicitante (chiar si a äsana-elor solicitante) pentru 48 ore.
Primele scaune vor apare intre 24 si 48 ore, acestea fiind decolorate si fara miros urat.
5. Restrictii
Persoanele care sufera de forme avansate de ulcer, apendicite acute, tuberculoza intestinala sau cancer au interdictie in practicarea acestei forme de purificare.
6. Frecventa
Aceasta tehnica se va face minim de doua ori pe an, recomandabil este a fi facuta de patru ori pe an, la schimbarea anotimpurilor. Dhirendra Brahmacari recomanda aceasta tehnica sa fie facuta pe cat de des posibil, cel putin pentru inceput (una pe luna, sau odata la 15 zile).
Cei ce sufera de constipatie severa pot face çanka prakñalana saptamanal, dar numai cu sase pahare cu apa, aceasta fiind considerata o metoda de reeducare a intestinului fara a avea efecte secundare. Pentru tratarea diabetului in spitalele yogine din India, çanka prakñalana este facuta la doua zile, impreuna cu alte metode Yoga si o dieta severa.
In cazul alergiei la sare, se poate folosi o supa de legume radacinoase.
Beneficiile tehnicii Shank Prakshalana
Primul efect consta in evacuarea depozitelor de materii fecale incrustate in membrana intestinala. Cei care considera ca nu sunt constipati, vor remarca resturile acumulate de-a lungul anilor in intestinele lor. Odata ce aceste reziduuri sunt eliminate, efectul de auto-poluare si de auto intoxicare este eliminat. Efectul pozitiv apare cam in 2-3 zile, sub forma unei respiratii proaspete, somn odihnitor, disparitia cosurilor de pe corp si fata; mirosul transpiratiei nu mai este greu, pielea va straluci. Çanka prakñalana vindeca durerile persistente de cap, ale ochilor, nasului, durerile abdominale. Ficatul si pancreasul sunt eliberate de toxine si stimulate, se regleaza metabolismul.
Miscarile secventiale
NOTA IMPORTANTA: toate aceste miscari se fac incet, fara violenta, astfel incat sa lasam corpului timpul necesar ca apa sa treaca din stomac si sa parcurga intregul colon.
Pentru a conduce apa din stomac in intestinul gros si apoi catre iesire sunt necesare miscarile urmatoare. Fiecare miscare trebuie executata cu grija, fara a imprima un ritm alert, ci incet, cu foarte mult calm, de mai multe ori, pe fiecare parte in mod alternativ.
1. Prima miscare. Stand in picioare, cu talpile suficient departate intre ele, dar nu mai mult de 30 cm, ne prindem palmele deasupra capului si apoi ne inclinam trunchiul in stanga si in dreapta, alternativ, fara a brusca, cat mai amplu si calm, fara intrerupere, de aproximativ 16 ori.
Aceasta miscare, deschide stomacul si lasa apa sa treaca catre intestine.
2. A doua miscare. Stand in picioare, intindem un brat pe lateral, orizontal, in timp ce celalalt brat se indoaie din cot aducand palma in dreptul pieptului. Rasucim trinchiul si capul in directia bratului intins; apoi repetam miscarea in directia opusa cu bratele si trunchiul. Din nou, aceasta miscare se face, fara a brusca. Aceasta miscare impinge apa in intestinul gros.
3. A treia miscare. Este o varianta a posturii bhujangäsa¬na, in care doar degetele picioarelor si cele ale mainilor ating podeaua. Se rasucesc trunchiul si capul alternativ, catre stanga si dreapta de aproximativ 10-16 ori. Si aceasta miscare impinge apa in intestinul gros.
4. A patra miscare. Apa va fi condusa din intestinul gros catre iesire, prin aceasta miscare. Stam ghemuiti, pe vine si in timp ce presam alternativ cate un genunchi catre abdomen, lasam genunchiul opus la sol, iar trunchiul se rasuceste cu tot cu cap, in directia opusa genunchiului presat spre abdomen. Facem aceasta miscare alternativ, cu fiecare genunchi in parte. Din toate cele patru miscari, aceasta este singura in care este importanta directia de incepere; prin urmare vom porni cu genunchiul stang catre podea, rasucind genunchiul drept catre abdomen.
5. Varianta pentru cea de-a patra miscare, pentru cei care nu au flexibilitate a genunchilor. Stand pe podea cu picioarele inainte, ridicam piciorul drept, pozitionand talpa pe sol, apoi rasucim trunchiul catre dreapta, prinzand cu degetele mainii stangi degetele piciorului drept. Pe partea opusa, ridicam piciorul stang, prindem cu palma dreapta degetele piciorului stang si rasucim trinchiul catre stanga, exact ca in imaginea de mai jos. Se practica simetric, de mai multe ori.