Azi vorbim despre ceva de care multa lume ”sufera”si glumesc adeseori cand spun ca perfectionismul este o boala care poate fi tratata…
Desi e greu de crezut, perfectionismul aduce mai multe neplaceri si neajunsuri decat beneficii, caci intotdeauna omul perfectionist este nemultumit atat de el cat si de cei din jur. Oricat de bine ar face un lucru si oricat de mult ar munci, perfectionistul va vedea intotdeauna punctul negru de pe un intreg perete alb, iar asta ii va crea frustrari, angoase, generand o stare de insatisfactie generala, asteptand sa fie cadrul perfect ca sa poata face ceva anume, de calitate.
Ai avut vreodata un sef perfectionist? Daca da, iti aduci aminte ca era incapabil sa te aprecieze oricat efort depuneai sa iti faci treaba bine? Dar un angajat perfectionist? La fel, acesta nu numai ca era nesatisfacut de orice, dar nici cele mai bune conditii de lucru, salariu sau motivatii nu erau menite a-l face multumit si fericit. Un sot, sotie, mama, tata, perfectionist? La fel…nemultumire constanta.
Exista vreo calitate a perfectionistului? Da, constanta dorinta de a face lucrurile mai bine, asta ca sa evitam cuvantul…perfect 🙂
Daca te-ai recunoscut ca fiind perfectionist, atunci chiar si cand abordezi practica yoga nu poti evita bataia de cap produsa de aceasta atitudine. In primul rand e bine de luat in calcul respectarea Santosha din Niyama sau cu alte cuvinte multumirea. Daca esti nemultumit in mod constant, nu vei putea evolua prea mult si nici suficient de repede. E si logic de altfel daca te gandesti ca ”celui ce are i se va mai da, iar celui ce nu are i se va lua si ceea ce are”, conform legii rezonantei. Cu alte cuvinte, atragi exact ce simti si esti de fapt.
Poate ca este momentul sa inveti de la un copil care invata sa mearga si care se poticneste, cade, umbla nesigur, plange, rade, dar niciodata nu se gandeste ca e nemultumit de progresul sau ci merge mai departe, invatand, testand, capatand abilitati noi, cu fiecare zi care trece. Pattern-urile infipte adanc in subconstient pot fi schimbate cu usurinta DACA gasesti modalitati eficiente si resurse inteligente, altfel va fi un efort urias, consumator de energie masiva si timp. A schimba minor anumite lucruri, poate aduce la un anumit moment schimbari majore, incredibile. Astfel, in practica yoga poti genera o atitudine deschisa, optimista, sarbatorind micile progrese facute, jumatatea de minut petrecuta in plus fata de ieri sau acum o saptamana in tacere deplina si fara ganduri sau alte preocupari, centimetrul in plus prin care ai avansat in flexibilitate, etc.
Cum iti suna de exemplu: „am facut tot ce am putut mai bine cu resursele actuale si caut sa imbunatatesc constant x sau y”, fata de ”fir-ar sa fie, trebuia sa fac si x sau y, sa spun asta, etc”? E doar o mica schimbare de perceptie, dar care te poate scapa de multe neplaceri si pana la urma de ce nu, de nefericire! 🙂 O atitudine pozitiva si proactiva te va ajuta sa iti generezi rezonanta prin care vei atrage resursele si sprijinul de care ai nevoie in cresterea ta, aproape fara efort si la randul tau vei darui din ceea ce esti, stii sau faci, celor din jur, fara sa mai crezi ca totul trebuia sa fie intr-un anume fel neaparat. Nimic nu este intamplator si in cele din urma, o calatorie de o mie de mile incepe cu primul pas, dupa cum spunea Lao Tzu. Fa tu primul pas spre transformarea ta si restul va urma de la sine!
Namaste!
Dana Tupa