Doua notiuni care au dat de-a lungul timpului multa bataie de cap celor care au studiat yoga; exista sau nu exista diferente intre ele? Normal ca da si logic, caci altfel nu ar fi existat doua denumiri pentru acelasi lucru, insa diferentele nu sunt esentiale…
Pe scurt, un punct de vedere este acela ca Vasanas reprezinta impresii remanente in mintea subconstienta, in timp ce Samskara s-ar asocia mai mult cu felul de a fi, cu personalitatea, modul de a actiona, gandi, etc. Exista intelepti care spun ca Vasanas-urile sunt mult mai profunde si sunt ascunse bine in subconstient, in timp ce Samskara vine cumva ca interfata in felul de a relationa social in viata de zi cu zi, sau la nivel mai profund. Un gand puternic, o dorinta, vederea unui obiect, rostirea unor cuvinte, actiunile pe care le facem zi de zi, lasa cumva o urma in mintea noastra subconstienta, toate acestea generand o atitudine, un caracter si mai apoi karma personala.
Atat Vasanas cat si Samskara sunt remanente in corpurile subtile si le ”caram” dintr-o viata in alta viata prin reincarnare si, acestea sunt de fapt si punctele de plecare pentru care meditatia Vipassana este atat de valoroasa caci purifica in profunzime, curata mintea. De aceea Buddha a pus atat de mult accent pe minte, intrucat stia ca orice dorinta, orice impresie care ramane in mintea umana poate duce la o noua reincarnare, iar tinta omului care aspira este de fapt Nirvana.
Daca ai de exemplu tendinta constanta de a ajuta pe cei din jur, este clar ca aceasta nu vine din infinit, la fel cum nici tendinta de a fi rau, tendentios, mereu cu capsa pusa sau chiar agresiv fizic, sau de a denigra constant pe ceilalti. Universul nu face cadouri la intamplare! Evident, suntem binecuvantati cu posibilitatea de a ne asuma propria cizelare si evolutie datorita Liberului Arbitru, chiar daca exista o conditionare karmica. Multi practicanti yoga si aspiranti la iluminare pe diverse cai spirituale se confrunta cu limitari, obstacole, dar majoritatea lor stiu cumva subconstient ca ”au obosit” sa se reincarneze viata dupa viata, intampinand nasteri si morti, dureri, boli, limitari ale corpului si isi doresc mai mult, fac mai mult pentru a isi depasi conditia existenta.
Pentru ca tot apreciez in mod deosebit lucrul cu mintea, NLP-ul si altele adiacente, as putea spune ca exista patternuri in mintea subconstienta pe care le setam zi de zi. Stii povestea aceea cu calul care a invatat drumul catre casa si chiar daca nu esti constient el te aduce pana in prag? Vestea buna este ca putem rupe aceste patternuri daca nu sunt foarte bune sau benefice, cu un minim de efort, dar cu dorinta foarte mare de a ne schimba, sau mai corect spus de a ne transforma. Exista si o stiinta care se numeste Neurobics, un soi de fitness al creierului, dar care are implicatii si la nivel subconstient si al crearii unor noi tendinte, unor noi obiceiuri. Cateva exemple: daca te speli pe dinti cu mana dreapta, incepi sa o faci cu stanga, fa-ti dus cu ochii inchisi dar asigura-te ca nu te lovesti, incalta mai intai celalalt pantof decat cel cu care esti obisnuit, etc. Cine nu isi doreste sa creeze un nou obicei de a medita zilnic si a simti nevoia de a face ceva sanatos si util pentru corpul fizic sau de a creste pe multiple planuri? Oamenii care au frana la schimbare si nu fac nimic pentru a-si imbunatati conditia, sunt oameni care nu au multe sanse de a evolua. Cunosti oameni carora dupa 20 ani le poti spune cu mana pe inima si nu in cel mai fericit sens: esti neschimbat? Si nu vorbim de riduri sau parul alb, ci de felul de a fi? Cat de mari sunt sansele ca o astfel de persoana sa traiasca o viata plina, fericita, sanatoasa, achilibrata, implinita? Mai degraba plictisita, plata, nefericita…
Revenind la Vasanas si Samskara, exista un concept mai inalt, eliberator: acela al cultivarii non-atasamentului (parte din Aparigraha – Yama si Niyama) si al detasarii, insa este destul de dificil de inteles daca ne raportam la mintea umana obisnuita. Cum adica sa nu ma atasez de nimic din viata mea? Subiectul e vast si profund, necesita studiu, practica intensa si multa consecventa. DETASARE iti doresc!
Namaste!
Dana Tupa