OBICEIUL este cel care mai mult sau mai putin ne guverneaza viata, cu totii avand ”ritualurile” personale incepand cu momentul trezirii si pana la momentul incheierii zilei.

In fiecare zi facem mai mult sau mai putin aceleasi lucruri, avem preferinte pentru anumite mancaruri, ne incaltam mai intai pantoful drept sau stang, mergem pe acelasi drum catre birou, etc. Toate aceste obiceiuri adanc inradacinate in subconstientul nostru au pornit intr-un anumit moment si prin repetare au devenit ceea ce sunt astazi: adevarate ritualuri personale.

Apropos, stiai ca mintea subconstienta este de aproximativ 60.000 ori mai puternica decat mintea constienta? Ei bine, obiceiul este parte din mintea subconstienta, pentru ca reprezinta un automatism.  In NLP (programarea neurolingvistica), acesta se poate asimila cu ceea ce se numeste o competenta inconstienta.

Mai pe romaneste, atunci cand vrei in mod deliberat sa creezi un nou obicei, ai cateva categorii bine definite in care te poti regasi:

  1. incompetenta inconstienta, cand nu ai nici competenta sau abilitatea respectiva si nici macar nu stii despre ea
  2. incompetenta constienta, cand stii clar ca esti incompetent intr-un domeniu
  3. competenta constienta, atunci cand depui efort pentru abilitatea respectiva
  4. competenta inconstienta este cea care reprezinta varful sau ceea ce ne dorim atunci cand vine vorba despre abilitati. In alte cuvinte, este vorba despre un automatism, ceva natural si propriu, pe care nu il punem la indoiala si pentru care nu mai depunem un efort considerabil

Cum se produce aceasta competenta inconstienta?

Exista studii si cercetari stiintifice care demonstreaza faptul ca, atunci cand un om repeta mereu si mereu ceva anume, in creier se depune mai multa mielina pe conexiunea neuronala, formand adevarate cordoane. Destul de greu de desfacut, acestea sunt asociate obiceiurilor impamantenite in subconstientul nostru. Putem genera alte obiceiuri si schimba tot ceea ce dorim in viata noastra, insa este necesar un efort si o repetare a acestora pentru o anumita perioada de timp. Cu cat repetam mai mult, cu atat se intareste conexiunea sau sinapsa respectiva si ceea ce candva era incompetenta inconstienta, devine acum abilitate.

In general, 21 zile este minimul necesar pentru a face sa incolteasca un nou obicei in subconstientul nostru. Oamenii in general au o ”frana” cand vine vorba sa schimbe ceva in obiceiurile lor, desi isi doresc transformari personale, cresteri, evolutie. Depasirea cercului de confort se produce pas cu pas, percepem o situatie, apoi ne programam mintea cu ceea ce noi credem ca este realitatea in cazul respectiv, urmata de o programare care va determina comportamentul cel nou. E mai dificil la inceput, necesita un efort, dar in final merita! Oamenii maturi sunt in general destul de dificili si rigizi cand vine vorba de schimbare, copii find cei care invata rapid noi lucruri, noi obiceiuri. Sa nu uitam insa ca, ceea ce nu creste si nu se dezvolta, se afla in inertie si depinde doar de atentia si focalizarea noastra pentru a schimba ceva! Incearca 21 zile ceva nou, fie ca e vorba de a te spala pe dinti cu mana opusa sau a manca o salata la cina,  a renunta la zahar, ori a bea cel putin 2.5 litri de apa pe zi. Testeaza pe tine si astfel vei capata incredere in faptul ca orice poate fi schimbat, cu rabdare, capatand resurse noi, informatii.

Namaste!

Dana Tupa

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

© 2021 Purna - Yoga | Toate drepturile rezervate
Dezvoltat de Centrul UPGRADE

Follow us: