Principiul Pareto (80/20) aplicat in yoga si dezvoltare personala.

Conform acestui principiu, 20% din actiunile noastre vor influenta 80% din rezultate.
SAU, atunci cand ne focalizam sa facem lucruri importante, vom obtine rezultate importante. Si invers, evident!
Cati oameni din jurul nostru isi incep ziua facand lucruri mai putin importante, nesemnificative sau chiar inutile? Cati se trezesc la finalul zilei ca exact ce era mai important nu au rezolvat si, fie dau din colt in colt, fie stau pana noaptea tarziu sa rezolve, fie pur si simplu amana pt maine, ca poate poimaine nu mai e nevoie? :-)) Stiti principiul, nu-i asa?
Ei bine, s-a constatat ca oamenii care au succes si reusesc acolo unde altii ”cad”, pur si simplu incep fiecare zi cu ce e mai greu, urgent si strict necesar, cf agendei pe care si-o intocmesc cu grija, dupa prioritati. DE CE? Pur si simplu pt ca la nivel psihologic se creeaza o dependenta pozitiva as zice, pt simplul motiv ca rezolvand un lucru greu, dificil sau neplacut primul si la inceputul zilei, iti aduce satisfactie si incredere, o energie pozitiva ca sa duci restul lucrurilor la capat usor si eficient.
Si sa nu uitam: 20% din actiunile noastre, influenteaza 80% din rezultate! De ce ne-am pierde timpul cu rezolvarea unor lucruri marunte, care aduc rezultate marunte, in loc sa ne focalizam pe obtinerea unor lucruri marete in viata noastra?

Aplicabilitatea principiului Pareto in yoga si dezvoltare personala?
SIMPLU: acelasi principiu este viabil in orice! Mereu m-ati auzit la clasele de yoga cand vine vorba despre tapas (vezi yama si niyama), ca acesta trebuie facut dimineata, imediat ce ne-am trezit. Altfel iti incepi ziua, alta energie, alta forta interioara care se cultiva pas cu pas.
Cei care dintr-un motiv sau altul nu au putut sa isi duca la bun sfarsit tapasul dimineata, mai mult ca sigur stiu ce frustrant, dificil sau obositor este sa ajungi acasa dupa o zi de munca si sa te apuci de practica spirituala! (asta evident doar in cazul celor care si-au luat asa ceva si se si tin de ea… :-))) )

Ganditi-va si voi la acest principiu; eu l-am auzit prima oara la un seminar al lui Brian Tracy si mi-am dat seama ca, in mod indirect abordam deja acest principiu de ani de zile atat in practica mea spirituala si nu numai. Nu pentru ca eram eu speciala, ci de frica ca vine noaptea si ma trezesc cu lista de „to do” pe ziua respectiva neterminata :-)))
Vorba ‘ceea: to be or not to be efficient?

© 2021 Purna - Yoga | Toate drepturile rezervate
Dezvoltat de Centrul UPGRADE

Follow us: