”NU face yoga si nici NU medita; este o fuga de la realitatea in care traiesti!”

Am vazut zilele trecute un video cu un psoholog renumit, roman care, spunea ca, atunci cand faci yoga, incepi sa te simti bine si cumva, e ca o scapare, evadare de la realitate.
Ca sa rezum, el nu recomanda sub nicio forma practica yoga si nici meditatia ci, confruntarea cu realitatea.

Nu vreau sa-l contrazic, caci are dreptate!

Atunci cand practici yoga, tu chiar te refugiezi in tine si incepi sa lucrezi, nu doar cu corpul ci, si cu mintea, respiratia si emotiile.

Si da, s-a obiectivat de milioane de ori ca, mintea si respiratia sunt strans legate intre ele.

Si da, s-a obiectivat de milioane de ori ca, exista o stransa legatura intre postura corpului si declansarea unor procese chimice si producerea unor hormoni specifici in corp, atunci cand traim emotiile noastre, de zi cu zi, indiferent care sunt acelea.

Cu ceea ce NU sunt de acord la ce sustine acel psiholog, este faptul ca, neuroplasticitatea creierului, genereaza noi cai neuronale. Pe masura ce practici mai multa yoga/meditatie, se genereaza noi aptitudini, abilitati, pe care le poti duce in viata de zi cu zi.

Cu alte cuvinte, te transformi treptat, incepi sa raspunzi diferit la ceea ce se intampla in viata ta. Sa ai mai mult echilibru. Mai multa pace interioara. Sa iesi mai repede din situatii critice. Sa iesi mult mai rapid din starea de iritare, frustrare, nervozitate.

Si culmea! Nu are efecte adverse acest ”medicament” miraculor, numit yoga!

Bun!

Cateva idei care, intelese pot aduce usurinta si bucurie in propria practica meditativa ♥️

Am vorbit un pic de practica posturala, dar hai sa vedem ce se intampla cu meditatia!

Tipuri de meditatie

Intr-o sintetizare nerestrictiva, iata cateva tipuri de meditatie:

  1. Meditatia ca o maniera de control a gandirii – meditatie pe un subiect specific, pentru o intelegere mai adanca a acestuia. Subiectul poate fi atat concret sau fizic,  cat abstract.
  2. Meditatia pe texte spirituale sau religioase si care implica concentrarea atentiei si puterea de intelegere a unor paragrafe alese din scrieri traditionale.
  3. Sugestia – meditatia si re-modelarea personalitatii, in care se confrunta defectele de personalitate ale cuiva si lupta in mod activ pentru a le repara prin sistematica auto – sugestie pozitiva
  4. Meditatia devotionala in care obiectul acesteia este iubirea si devotiunea catre Dumnezeu, in Bhakti-yoga.
  5. Meditație Vida sau de contemplare a neantului, cum ar fi Mahamudra tibetana, care este considerata in mod normal foarte abstracta si dificila pentru incepatori.
  6. Meditatii vizuale sau de contemplare externa daca, se folosesc suporturi pentru (yantra-s, culori, foc, simboluri, etc) sau interne daca se folosesc imagini auto-generate in interiorul mintii.
  7. Meditatii pe Mantra, ce folosesc in mod repetitiv diferite formule cu rezonanta pentru intervale lungi de timp. Cea mai buna metoda este aceea in care ne putem concentra pe bija mantra-s traditionale si sa ne unificam mental cu sunetele subtile (nada) care rezulta din emisiile mentale ale mantra –ei. Meditatia Laya-yoga este cea mai avansata in aceasta categorie, insa pentru incepatori este binevenita Japa Yoga.
  8. Practicarea meditatiei, cu respectarea principiilor traditionale ale sistemului Karma – yoga si, in acelasi timp, cu scopul de a atinge o stare permanenta de constientizare si atentie, cum ar fi in unele forme de meditatie budiste si Zen.
  9. Meditatie pe simturi – meditatie de interiorizare, în care ceea ce vedem, mirosim, gustam, auzim, atingem sau simtim cu corpul poate deveni suport pentru concentrare. Muzica de meditatie sau dansul Sufi Dervish pot fi exemple ale acestei categorii.
  10. Meditatia de controlul gandurilor, ca in procesele Räja-yoga ale dhärana, dhyäna si samyäma.
  11. Meditatia pe intrebari fundamentale ale vietii. Exemple:
  • Cine sunt?
  • De unde vin?
  • Incotro ma indrept?
  • De ce sunt aici?
  • Ce vreau în cele din urmă de la viață?
  • Daca ar fi sa imi retraiesc viata, ce as face cu ea?

✳Efectele meditatiei

Stiintific si practic, obiceiul de a medita zilnic 20-30 minute aduce echilibrarea emisferelor cerebrale, scade nivelul cortizolului hormonul stresului, elimina insomnia, scade presiunea sanguina, regleaza activitatea digestiva, regenereaza, etc

❇Care este natura ta?

Identifica daca esti vizual, auditiv sau kinestezic, astfel incat sa stii ce fel de meditatie ti se potriveste cel mai bine.
Toate tipurile de meditatie de scrise mai jos nu se limiteaza doar la una dintre tipologii, ci este o combinatie de cel putin 2 dintre ele.
👉Daca esti auditiv, poti practica meditatia pe muzica, Japa Yoga sau Laya Yoga daca are cine sa te initieze in acest domeniu.
👉Daca esti vizual, atunci cel mai bine ti se potriveste Tratakam, sau focalizarea privirii pe flacara unei lumanari sau un simplu punct negru pe o foaie de hartie. Yantra Yoga poate fi o alta posibilitate, aceasta insemnand focalizarea atentiei pe o yantra sau desen special, insa este nevoie de cunoasterea aspectelor teoretice care se afla in spatele acelei Yantra, pentru a intelege cu ce anume meditezi.
👉Daca esti kinestezic poti practica Vipassana sau meditatia pe respiratie

❇Crearea unui spatiu sacru

Pentru a putea avea succes pe calea meditatiei, inainte de orice e bine sa ne ‘’detasam’’ de probleme sau preocupari curente, sa schimbam atmosfera locului de meditatie prin aprinderea unei lumanari, arderea unor esente sau uleiuri natural, etc. Aceasta va produce purificarea energetica a spatiului unde meditam, facilitand o mai buna interiorizare.

❇DE CE sa meditezi?

Daca nu ai un motiv bine determinat pentru orice actiune pe care o faci, nu vei gasi resursele interioare necesare, timpul, entuziasmul sau dorinta de a face acel lucru. La fel este si in cazul meditatiei.
Iti impartasesc cateva din ale mele, poate te inspira:
⭕Am un timp determinat pentru mine, doar pentru mine si este un timp castigat, nu pierdut cu actiunea de a medita.
⭕Petrec timp pentru a-mi asculta corpul, a explora necesitatile lui.
⭕Functie de meditatia abordata, activarea emisferei cerebrale drepte si a gasi apoi solutii la anumite situatii cu care ma confrunt
⭕Training activ pentru imbunatatirea concentrarii mintii
⭕Reconectare cu partea superioara, cu esenta spirituala din mine.
Sper sa te ajute aceste idei in meditatia ta.
Vrei sa studiezi si sa practici mai mult?
Ai la dispozitie un curs online cu practica meditatiei pentru incepatori, cu explicatii la fiecare dintre tehnici.
Click aici daca vrei sa il cumperi si sa il accesezi timp de 6 luni
Namaste!
Dana Tupa
Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}