Mindfulness Yoga

Cum sa practici yoga, odata ce te-ai decis ca e buna pentru tine si ca iti aduce o multime de beneficii?

Deja stii ca yoga:

  • este o forma de miscare lejera, care iti elimina stresul, dar in acelasi timp iti creeaza un corp armonios, frumos, elastic
  • te ajuta sa dormi mai bine desi prin practica, sa fim sinceri, nu cazi de epuizare
  • digeri mai bine
  • scapi de dureri de spate si articulatii…si inca multe altele, de la emotii si stari frumoase si pana la efecte spirituale

Vrei mai mult de la tine sau ti se pare ca nu ai rezultate macar acceptabile? Concentrarea mintii in viata de zi cu zi este cel mai des ceruta la clasele noastre, intrucat avem multe proiecte de terminat, viata merge pe fast-forward, nu avem timp suficient.

O sa iti dau cateva idei simple pentru imbunatatirea atentiei, dar si a concentrarii mintii:

  1. renunta la principiul ”multi-tasking”. Este una dintre cele mai gresite abordari atunci cand vine vorba de focus, de eficienta in actiune si de calitate. Cercetarile stiintifice au demonstrat in nenumarate randuri efectele meditatiei asupra creierului, undelor cerebrale si a restructurarii mintii, evident si a eficientei crescute. Abordeaza cate un lucru odata si cand l-ai terminat treci mai departe, la urmatorul. Aplicat la practica yoga, cei multi-tasking se trezesc in 100% din cazuri gandindu-se la mai multe lucruri deodata in timp ce practica yoga, crezand cumva la nivel subconstient ca…folosesc timpul la maximum, gandind in timpul practicii si la alte proiecte sau lucruri. Nimic mai fals si inutil! Cu cat te gandesti la mai multe lucruri deodata, cu atat te defocalizezi mai mult si capacitatea de distragere si ineficienta este mai mare, iar consumul de resurse personale (vitalitate, energie a mintii, timp) creste! Fa diferenta intre puterea unui laser si a luminii unui bec si vei intelege ca acest principiu al focalizarii, inca mai este valid in anul de gratie 2015 si nu are nimic de-a face cu multi-taskingul sau defocalizarea! 🙂
  2. abordeaza fiecare postura sau meditatie pe care o faci cu ENTUZIASM! De ce? Pentru ca in lipsa entuziasmului totul iese foarte greu sau deloc. Daca inca nu te-ai convins, incearca sa faci ceva cu plictiseala si acelasi lucru cu entuziasm si vei vedea cu siguranta diferenta. In primul rand vei observa ca te simti mai bine, ca ai mai multa energie, vs. lipsa de chef si energie pe care ti le da abodarea plictisita. Asta nu inseamna ca vei sari pe salteluta de yoga sau vei da din maini, ci este vorba de atitudinea interioara, de bucuria si energia pe care le aduce entuziasmul si evident de rezultatul final, net superior.
  3. pune in minte un scop de fiecare data cand faci yoga, cel putin la inceputul practicii. Jim Rohn a spus-o magistral, a rezumat-o ca nimeni altcineva: atunci cand DE CE devine puternic, CUM devine cu usurinta posibil! Propune-ti de exemplu sa abordezi practica yoga meditativ, sa fii una cu intregul corp si sa observi ce se intampla in corpul tau, ce traiesti, ce sentimente, ce stari. La final, odata ce ai reusit ce ti-ai propus, vei vedea ca un nou impuls va creste in tine! Stiu, Buddha a spus-o clar: dorinta este sursa suferintei omenesti si asa este, dar pentru inceput, este ca si cum am pacali mintea maimuta pentru a coopera cu intentia noastra. ”Vezi” rezultatul final, traieste-l, sarbatoreste-l in avans si vei vedea ca totul va decurge mult mai usor!
  4. tine un jurnal personal in care sa scrii de fiecare data progresele facute, fie ca este vorba de 1/2 de minut mai mult intr-o postura, fie ca ai reusit sa te concentrezi integral cand ai practicat o postura sau ai simtit o chakra energizata. Asta te va ajuta sa obiectivezi mai bine, sa implementezi la nivelul subconstientului progresele facute si sa dai mintii un implus permanent catre noi realizari, catre profunzimea abordarii practicii yoga. In plus, faptul ca tii un jurnal scris DE MANA, va pune energia scrisului in acea agenda, energie conexa cu subconstientul se potenteaza si in acelasi timp vei avea o asumare a mintii, o imbunatatire a propriei performante in practica.
  5. foloseste ”timpii morti” in mod eficient si lasa-te in voia respiratiei pe care sa o urmaresti, fara a o controla. Daca ai atentia pe respiratie, mintea se calmeaza in scurt timp. Nu te supara pe tine atunci cand mintea divagheaza si te trezesti in mijlocul unei ”telenovele” care ruleaza in mintea ta, ci reintoarce atentia catre respiratie de fiecare data cand realizezi ca nu esti doar un simplu observator. Cat timp si cand sa faci asta? De fiecare data cand calatoresti cu metroul sau mijloacele de transport, cand esti in parc si te plimbi, etc. Antrenamentul acesta te va ajuta sa iti imbunatatesti concentrarea mintii si capacitatea de atentie atunci cand iti vei dedica timp de practica yoga. Pentru unii devine relativ simplu sa se concentreze atunci cand au timp pentru practica yoga personala, insa se simt perturbati cand se intampla ceva exterior sau ceva nu merge ”perfect” in viata lor. Pana la urma, cheia succesului este sa stai in ochiul furtunii, in calm si liniste pe cat posibil.

Namaste

Dana Tupa

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}