Menopauza si anxietatea

Lucrand cu sute de femei, aflate in perioada pre, post sau menopauza am observat ca, suntem diferite si resimtim diferit efectele acesteia.
Dar efectele acestei perioade, afecteaza negativ atat viata personala, cat si activitatea de la serviciu sau viata de cuplu, ori familie.
Estrogenul care, ne da de multe ori batai de cap in perioada activa de viata, acum scade dramatic.
”Nicium nu e bine!” poate iti vei spune si te cred pe cuvant​​​​​​
Estrogenul este cel care hraneste celulele nervoase si, scaderea lui in corp, duce cumva la scaderea randamentului concentrarii mintii.
(Estrogenul este principalul hormon redus cantitativ, in corpul femeii ce se afla la menopauza)​​​
Si daca tot afecteaza celulele neuronale la nivel de hrana, cumva, la pachet, vin si emotiile…
Sigur ca, simptomele incep undeva chiar din timpul peri menopauzei, insa pot continua mult timp si dupa ce survine menopauza.​​
​​​
Dintre efectele directe si cele mai deranjante pe care femeile le observa in aceasta perioada:
  • oboseala
  • bufeuri
  • insomnie
  • scaderea randamentului mental
  • iritabilitate
  • fluctuatii emotionale
  • anxietate si depresie
  • atacuri de panica
  • motivatie scazuta
  • stima de sine in scadere​
  • scaderea libidoului
Am auzit nenumarate femei spunand ca, datorita multora dintre efectele mentionate anterior, au ajuns nu doar la psiholog, ci au fost chiar trimise la psihiatrie si trecute pe medicatie agresiva, intrucat s-a confundat simptomatologia menopauzei cu cea asociata unor boli mintale.
In aceasta perioada, cu certitudine femeile sunt mai confuze, au fluctuatii emotionale, au nevoie de sprijin, intelegere.
​​
Schimba stilul de viata!
Pe durata perimenopauzei, menopauzei dar si post menopauza, este important sa iei in calcul ca, un stil de viata sanatos si adaptat momentului, te poate ajuta infinit.
Nu poti pastra acelasi stil de viata avut anterior, mai ales daca, nu era unul sustenabil, insotit de miscare si o dieta sanatoasa si sperand ca, te vei simti bine in aceasta perioada a vietii.
Mancarea super procesata, plina de grasimi, in exces, lipsa hidratarii, alcoolul, cafeaua in exces​, sunt componente importante asupra carora sa ne orientam, pentru a le ajusta.
​​​
​​​Activitatea fizica regulata, mersul pe jos, aproximtaiv 10.000 pasi zilnic, yoga, respiratia constienta si exercitiile fizice cu greutati, sunt ”aerul” femeii aflate in aceasta perioada.
Weekendul trecut am avut un atelier de lucru cu instructorii de yoga si am impartasit diverse.
Ceea ce m-a frapat, a fost cand una dintre studentele mele imi impartasea faptul ca, la studioul ei de yoga au venit femei in putere, in varsta de 52-56 ani si care, nu puteau ridica bratele sa prinda perdelele la fereastra sau pur si simplu, nu se puteau ridica de la podea, daca s-ar fi asezat pentru o sesiune yoga.
Au inceput cu yoga pe scaun, au intarit musculatura corpului, au scazut in greutate prin dieta adecvata si, in cateva luni au aparut si rezultatele, incepand cu articulatia genunchiului, prima afectata de surplusul de greutate.​​​
Terapiile cu hormoni
​​
Sigur ca sunt o optiune si una buna chiar
Eu recunosc ca nu am luat niciun fel de hormoni si nu am facut terapie, pentru ca m-au ajutat foarte mult practica fizica yoga si tehnicile de respiratie, dar nu pot fi un model.
Decide pentru tine, cum e mai bine!
Asadar, ca idee:
Estrogenul poate fi luat in diverse forme: pastile, plasturi dar se poate lua si natural, sub forma de plante, tincturi sau homeopate
Progesteronul ​se ia numai in cazul in care nu ai avut histerectomie sau endometrioza severa​​​​​​
Testosteronul este indicat atunci cand vrem sa avem mai mult control, energie, capacitate decizionala si…lobidou
Concluzii:​​​​
  • indiferent daca alegi sa iei substitute hormonale sau naturale, este necesar sa abordezi un stil de viata cat mai sanatos
  • pregateste o lista cu pasi mici pe care ii poti face incepand chiar de azi.
    Poate sa bei un pahar de apa in plus.
    Poate sa incepi sa mergi 1 statie de autobuz pe jos sau sa nu mai mananci seara dupa ora 19, de exemplu.
Orice iti este de folos si stii ca nu e chiar ok in acest moment,  intre obiceiurile tale zilnice
Daca iti este util acest material, ​da-l mai departe unor prietene, rude sau colege de birou, interesate de subiect si de felul in care poti trece mai usor prin menopauza cu acest curs, complet gratuit: https://purna.ro/minicurs-gratuit-viata-poate-incepe-la-menopauza/
Toate cele bune si astept sa imi spui ce ai decis sa schimbi chiar de azi in stilul tau de viata, daca era necesar!
Dana
Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}