Meditatia Hong Sau asa cum a predat-o Yogananda

Intrucat este o meditatie ce necesita o mare energie, se recomanda ca inainte de practica ei sa se faca ceva energizant, fiecare dupa cum poate/stie: Uddiyana Bandha, sariturile de limfatizare, Pranayama, etc. In acelasi timp, se recomanda chantingul de mantre sau rugaciunea, daca avem inclinatie spre asa ceva.

Se poate face atat in pozitie de meditatie clasica, cat si stand pe un scaun, important este insa a avea spatele drept, iar fata sa fie orientata catre Nord.

Pasii de urmat:

  1. Se inspira profund si la final se contracta tot corpul, apoi pe expir se induce relaxarea. Totul se repeta de 3 orim aceasta aducand relaxarea la nivelul mintii dar si relaxare fizica, atat de necesare in practica meditatiei (este un procedeu pe care il putem practica inainte de orice meditatie, daca o abordam brusc si fara asana in avans)
  2. Se inspira abdominal numarand timpii, minim 6, maxim 12, apoi se retine aerul in plamani pentru acelasi numar de timpi si se expira pe acelasi numar de timp. Diferit fata de Respiratia Patratica, Samavriti Pranayama, care are timpi egali si pe retentie intre respiratii, acest pas nu necesita retentie pe vid intre respiratii. Cu alte cuvinte, imediat ce am expirat, se inspira pe aceiasi timpi. Totul se repeta de 6 sau 12 ori, aceasta ajutand la calmarea mintii.
  3. Se expira incet si constient si de fiecare data cand se inspira, se va observa miscarea repiratiei, fara a incerca controlul procesului efectiv. La inceput, daca respiratia este neritmata sau haotica, se recomanda atentia pe miscarea fizica a plamanilor, difragmei mai degraba decat miscarea aerului prin nari. Pe masura ce starea de calm devine stabila, se va transfera atentia de la procesul respiratiei la respiratia insasi, chiar la intrarea suflului prin nari. Dupa o anumita perioada de timp, in care ne simtim confortabil, se trece la etapa urmatoare, in care, atentia se muta in interiorul foselor nazale si mai apoi in Ajna Chakra. In aceasta etapa, este important sa nu judecam/evaluam sau trage concluzii, ci doar sa practicam atenti, detasati de proces.
  4. Odata cu inspirul de emite mental mantra HONG (care se pronunta aproximativ „song”) si la expir se emite mental, mantra SAU. Aceste doua mantre sunt considerate sacre in sanskrita si se traduc literal ca ”Eu sunt EL”. Prin repetarea acestei mantre mereu si mereu, este ca si cand ai afirma constant ca egoul limitat, uman se topeste in Spiritul Infinit.
  5. O atentie suplimentara este necesara spatiului si timpului dintre respiratii, timp in care este de dorit sa ne bucuram de pace, libertate interioara, atunci cand corpul nu face efectiv miscarea de respiratie. Nu este recomandat insa sa ne oprim respiratia in mod voluntar.
  6. In cazul in care mintea fuge de la obiectul atentiei (corelarea respiratiei cu mantra HONG-SAU), o readucem cu blendete inapoi, fara sa ne suparam sau iritam ca nu ne-am concentrat suficient de bine.
  7. Pe durata practicii, ochii se mentin inchisi sau cel mult semi-deschisi. Daca este posibil, ne putem indrepta privirea in Ajna Chakra, insa atentia va ramane constant focalizata asupra procesului respirator si a mantrelor asociate.
  8. Se inspira si expira profund dar confortabil, iar la final respiram normal. Timpul de practica in atentia pe respiratie si cu rostirea mantrelor asociate, este recomandat a fi 2/3 din totalul meditatiei (de exemplu: 10 minute dintr-o practica de 15 minute in total)
  9. Meditatia se incheie cu recunostinta catre Unvers, Divinitate, Forta Vietii, sau altceva in care credem profund, sau spunand o rugaciune de vindecare pentru altii si pentru lumea in care traim.

Namaste!

Dana Tupa

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}