Mala este un sir de boabe de mare ajutor in practica meditatiei si intalnit in mai toate religiile sau scolile de meditatie ale lumii. Fie ca este vorba despre cristale, lemn sau rudraksha, ori alt material, mala devine personala si impregnata cu energia proprie dupa ce este folosita o anumita perioada de timp, aducand suport energetic prin folosirea ei sistematica. Adeseori calugarii tin acest sir de matanii aproape de corpul lor si nedespartiti, formeaza un tot, chiar daca poate nu este vorba de pietre pretioase, ci doar de un simplu lemn ca si material suport.

Numarul boabelor difera de la caz la caz, insa in contextul articolului de fata, acest numar, de 108, intalnit in siragurile mala din India si Tibet, are o semnificatie profund spirituala. Pe scurt, iata cateva elemente importante:

  • 108 este un numar sacru in traditia hindusa, intrucat sunt 54 litere in alfabetul Sanskrit si fiecare dintre ele are aspect masculin si feminin, Shiva si Shakti, adica 54 x 2 = 108
  • Pe Sri Yantra exista marmas (puncte energetice importante) unde trei linii se intersecteaza si prin urmare exista 54 de astfel de intersesctii. Fiecare intersectie are calitati masculine (Shiva) si feminine (Shakti), 54 x 2 = 108
  • 9 x 12: ambele numere au semnificatie spirituala in multe traditii. 9 x 12 = 108; in acelasi timp 1 plus 8, egal 9 si 9 imnultit cu 12 este egal 108
  • Anahata Chakra: chakrele sunt intersesctii de linii energetice si astfel se spune ca exista un numare de 108 linii energetice care converg in aceasta chakra. Una dintre ele, Susumna, conduce catre Sahasrara si este una dintre caile ce duc la Realizarea Spirituala.
  • Marmas liniile energetice asemeni chakrelor, doar cu mai putine convergand catre formarea lor. Se spune ca exista 108 in corpurile subtile.
  • Astrologic vorbind, sunt 12 constelatii si 9 segmente numite namshas sau chandrakalas (Chandra inseamna Luna si Kalas reprezinta diviziuni ale intregului), iar 9 x 12 = 108.
  • Planete si Case: In astrologie, sunt 12 case si 9 planete. Din nou, 12 x 9 = 108.
  • Gopis si Krishna: In traditia adorarii lui Krishna se spune ca au existat 108 gopis sau femei cu care Krishna a facut amor deodata.
  • 1, 0, si 8: 1 il reprezinta pe Dumnezeu sau aspectul Suprem, Adevaru, 0 reprezinta Vidul sau Completul in practica spirituala si 8 reprezinta Infinitul sau Eternitatea.

BUDDHISM
108 boabe ale siragului Hindu maalaa {rosariu}
108 Arhati sau Sfinti

HINDUISM
108 Gopis {consoartele} Lordului Krishna
108 Locuri sfinte pentru Vaishnavas {adoratori ai lui Vishnu}
108 Boabe ale Japa maalaa {rosariu}
108 Upanishads {text sacru hindus}
108 Divyadeshes  – Pelerinaj Divin sau Sacru {Tirtha} in India si Nepal
108 Tevi de apa sacra in Muktinath – Nepal

Si o poveste despre: TANTRA SHASTRA despre numarul sacru 108
Povestea spune ca Zeul Shiva se afla intr-o profunda meditatie iar ascetismul sau (tapas=practica ce implica focul sacru al lui Manipura Chakra) a creat o mare caldura in Univers. Intreaga existenta se afla in pericol si Zeul Brahma era profund ingrijorat, incat i-a cerut Mamei Universului, Maa Shakti, sa foloseasca puterea ei pentru a–L seduce pe Shiva. Maa Shakti a fost de accord si s-a nascut ca Sati, fiica lui Shri Daksha. Zeul Shiva a fost atat de impresionat de aescetismul lui Sati si de frumusetea ei extraordinara, incat a luat forma umana si s-a casatorit cu ea. Ani mai tarziu, la o petrecere, tatal lui Sati l-a insultat pe Shiva, iar Sati, umilita, a inceput sa practice o meditatie profunda pentru a se jertfi. Zeul Shiva se simtea complet devastat si a reusit sa smulga din focul sacrificial parti din corpul preiubitei sotii. In timpul ascensiunii catre planurile subtile, superioare, parti din corpul lui Sati au cazut pe Pamant, in numar de 108, iar locurile unde au ajuns acestea sunt pretuite ca fiind sfinte.

 

Namaste

Dana Tupa pentru PURNA Yoga Academy

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

© 2021 Purna - Yoga | Toate drepturile rezervate
Dezvoltat de Centrul UPGRADE

Follow us: