Romanul din popor spune ca, ”omul are destinul scris in frunte”.
Acelasi destin sau acelasi concept de karma, l-am intalnit in diferite culturi si este asociat invariabil cu cel de-al treilea ochi, situat in mijlocul fruntii ca si proiectie fizica.
Se spune ca, karma este acea lege a actiunii si a reactiei ce decurge din actiunile fizice, gandurile sau emotiile noastre acesta fiind si motivul pentru care se spune ca este ideal sa gandesti binele, sa faci binelem si sa doresti binele.
Si, in acelasi timp, este si motivul pentru care tibetanii pun atat de mult accent pe compasiune si pe a vedea toate fiintele din jurul nostru ca pe frati ai nostri.
Karma personala este corelata cu aspectele profunde ale mentalului, ale corpurilor superioare, in primul rand al corpului emotional, astral, care poarta bagajul emotiilor noastre si cunostintele noastre de la o viata la alta.
Animalele nu au o constiinta personala, ci sunt purtate de reactii si instincte in timp ce, omul ca fiinta superioara, poate rationa si selecta emotiile pe care le doreste, fara a fi necesar sa reactioneze instinctual, decat in conditii extreme in care, poate, ii este pusa viata in pericol (de exemplu).
Tot ceea ce exista in acest moment in mintea noastra, este rezultatul acumularilor sau al memoriei anterioare strat dupa strat, definindu-ne felul de a gandi si simti, calitatea vietii actuale.
Daca ar fi sa asociem ideea de karma cu un copac, pentru a intelege mai usor acest concept, atunci fructele acelui copac sau efectele karmice sunt exact cele pe care le-am hranit de-a lungul timpului, fie in aceasta viata, fie intr-una anterioara.
Daca ne dorim rezultate bune, trairi frumoase si o viata buna, fructuoasa, este necesar sa hranim ”copacul nostru”, viata, mintea, emotiile noastre cu ceea ce intentionam sa culegem. Degeaba vrem sa mancam cirese daca, copacul respectiv este un platan sau daca, desi este cires, nu ii punem apa la radacina, nu il hranim cum se cuvine, ori daca ne e frica sa traim si actionam gresit in mod constant.
Nu intamplator se spune ca, cine seamana vant, culege furtuna…
Poate una dintre intrebarile pe care ni le putem pune zilnic, ca si exercitiu, ar fi aceasta: sunt actiunile, gandurile si emotiile mele actuale, aliniate cu ceea ce doresc sa traiesc cu adevarat in viitor?
Iar daca nu, ce fac concret sau ar trebui sa fac concret ca sa pot ajunge sa traiesc ceea ce doresc?
Gasesc utila o lista cu tot ceea ce imi doresc de la viata mea, fie ca este vorba de latura fizica, energetica, emotional-mentala, cu profesia, cariera sau businessul, planurile de calatorie, familia, etc, adica directia catre care vreau sa ma indrept, cu tot ceea ce intentionez sa obtin. Claritatea inseamna putere!
Doua notiuni traditionale: Vasana si samskara-s.
Conform Advaita Vedanta, Vasana este echivalentul dorintelor noastre acumulate in mintea subconstienta sau tendintele care ne fac sa ne purtam si sa traim conform a ceea ce exista ca si bagaj acolo. Vasana este samanta care da nastere ulterior copacului cu radacini puternice, trunchi, frunze si fructe.
Vasana sau dorinta samanta apare si dispare in oceanul mintii noastre, determinand actiunile noastre. Ea va crea o legatura ce nu va da pace mintii, pana cand nu o va implini.
Acesta este motivul principal pentru a depune efort si sa cultivam constient ceea ce dorim sau intentionam sa obtinem in viitor.
Putem asocia simplu, acel platan care nu ne va da nicicand ciresele dorite…
Daca traim mai mereu suparati pe viata si fara sa ne bucuram de ceea ce avem, daca nu depunem efort sa imbunatatim viata noastra, sa crestem interior si sa ne dezvoltam pe toate planurile, asteptand ca totul sa vina din exterior, fara sa facem mare lucru, ne vom indrepta intr-o directie neproductiva.
In acest caz, evident ca nu se va produce nicio schimbare si vom cultiva o tendinta divergenta cu ceea ce dorim a obtine, pentru ca mai apoi sa suferim sau sa dam vina pe conjucturile exterioare, in mod fals.
Samskara reprezinta conceptul de asociere a impresiilor mentale si imprinturile psihologice ce decurg din actiunile noastre si care stau la baza karmei.
Concret, atunci cand experimentam pentru prima oara, o facem constient si aceasta creeaza sau genereaza un puternic impact in mintea noastra, intrucat implica caile senzoriale, in timp ce se desfasoara acea actiune.
Daca repetam constant acea actiune, aceasta va deveni un obicei pe care il vom face chiar inconstient.
Este ceea ce in NLP se numeste competenta inconstienta, cea mai inalta treapta in dobandirea unei abilitati, indiferent ca este una benefica sau nu, pentru noi.
Este o cale batatorita din punct de vedere neuronal, care stimuleaza productia de mielina pe sinapsele respective, intarind un pattern, obicei sau aptitudine, ce va forma karma noastra.
Orice experienta senzoriala va declansa procesul de creare sau generare a unei samskara asociate in mintea noastra subconstienta, Chitta.
Am adus discutia despre aceste doua concepte pentru ca, ne alegem inconstient cercul de confort si felul de a actiona moment de moment.
Daca nu ne place prea tare, ne plictisim sau nu ne simtim fericiti aici si acum, dar nici nu facem mare lucru ca sa iesim din acel cerc de confort si nici nu depunem efort ca sa traim potentialul nostru maxim, cu certitudine nu se va schimba mare lucru nici in viitorul apropiat si nici in cel indepartat.
Buddha spunea: ‘’Daca vrei sa-ti cunosti trecutul, uita-te in prezent, iar daca vrei sa-ti cunosti viitorul, uita-te in prezent!’’
Momentul prezent este cel mai important intrucat, determina ceea ce urmeaza si, in acelasi timp, poate anihila, curata, ceea ce s-a intamplat in trecut.
Ceea ce Tony Robbins, gurul meu in transformare personala spune, ramane valabil: ‘’trecutul nu este egal cu viitorul!’’ Sau mai simplu, trecutul nu ne poate determina viitorul, decat daca il lasam noi. Avem de ales intotdeauna!
Vreau sa fiu perfecta vs. vreau sa fiu cea mai buna versiune a mea!?
Ideea de perfectiune ramane undeva ascunsa in noi si este nenaturala pentru ca nu putem fi tot, nu putem fi orice! Este important sa facem tot ce putem si sa cultivam tot ce ne dorim avand baza respectiva.
As face o analogie ca sa intelegi la ce ma refer, concret: daca avem un teren la munte, in panta, ar trebui sa adaptam planurile de constructie a unei case cu terenul respectiv, daca vrem mai multe niveluri, temelia va arata diferit, rezistenta va fi alta, si tot asa… Cu siguranta daca am fi avut un teren la mare, ar fi fost necesare alte planuri de constructie si rezultatul ar fi fost diferit! Asadar, fa rai, din ceea ce ai!
Concret, destinul nostru este predeterminat de ceea ce exista in acele corpuri subtile in mentalul nostru cel mai profund sau in corpurile noastre superioare, subtile. Ce facem din momentul in care devenim constienti de acest lucru, este pur si simplu responsabilitatea noastra. Responsabilitate = abilitatea de a raspunde
Tu esti creatorul propriilor tale experiente, trairi si sentimente. Odata ce intelegi ca, ceea ce ti se intampla conjunctural, este pur si simplu ceea ce ti se intampla, vei intelege si ca, tu ai puterea de a decide ceea ce simti sau nu, ca emotii pe care le traiesti in corp, influentand benefic sau nu functionarea corpului tau, la fel ca si gandurile care vor creiona si sublinia experienta respectiva.
Tot Tony Robbins spune ca, atunci cand ti se intampla ceva negativ in viata, suferitna este optionala, iar daca schimbi paradigma prin care treci de la ”uite ce mi se intampla” si sa suferi, la, ”ce am de invata din aceasta intamplare si ce pot schimba?” vei face unul dintre cei mai mari si mai importanti pasi din viata ta!
Vrei un exemplu concret? COVID-ul si pandemia!
Pur si simplu ne-a schimbat viata si, cu siguranta fiecare dintre noi l-a privit sau l-a trait in felul sau.
Pentru unii a fost un blestem, pentru altii un chin, pentru unii, dincolo de tot ce este negativ si neplacut, pandemia a avut un impact extrem de pozitiv si i-a facut sa ia decizii bune, sa traiasca viata din plin si sa se bucure de o a doua sansa sau, sa faca anumite actiuni menite sa ii ajute sa creasca, gandindu-se sau intrebandu-se: la finalul acestei perioade, ce as fi vrut/dorit sa fac in toate aceste luni?
Sa rup Netflixul, sa stau cu teama in san si sa generez o psihoza constanta si teama de a ma intalni cu alti oameni, sa imi fie frica in fiecare secunda ca ma imbolnavesc, sau sa fructific timpul acesta in care am scutit 2 ore de trafic pana la birou si sa invat ceva nou, sa deschid un business online sau sa petrec mai mult timp cu familia, de care sa ma bucur?
Poate chiar sa ma ocup mai mult de corpul meu, sa-mi hranesc mintea si emotiile citind cartile pe care le-am cumparat sau sa meditez?
Deci pana la urma este o chestiune de alegere personala. Toate aceste luni au trecut egal pentru fiecare dintre noi, din punct de vedere al timpului!
Nimic nu e corect sau gresit, ci suntem conditionati de alegerile noastre si de ceea ce cultivam constant, zi de zi.
In NLP exista o tehnica tare faina care te pune in papucii tai la 75 ani. Desi este un exercitiu mental, impactul este foarte mare, caci te face sa privesti in urma viata ta, de la acea varsta si iti dai sfaturi tie, la varsta pe care o ai acum, azi.
Este o tehnica zguduitoare si care te pune pe ganduri, la fel de mult ca si indemnul pe care, Parintii desertului sau Serafim de Sarov il dau adeseori: gandeste-te la momentul mortii in fiecare zi!
Cu siguranta ca, avand aceasta atitudine si gandind astfel, prioritatile noastre se vor schimba, la fel ca si valorile! Ai o viziune de perspectiva si incepi sa pretuiesti mai mult viata, sa gasesti resursele necesare sau sa te indrepti in directia dorita cu elan si energie.
Cai de ardere a karmei:
- Prin constientizare si prin meditatie pe Ajna chakra, prin cultivarea constanta, zi de zi a ceea ce intentionam sa devenim.
Revin la comparatia cu ciresele pe care nu le poti manca dintr-un platan.
Deci clar, actiunile, emotiile trairile tale sa fie aliniate cu ceea ce vrei sa devii si sa ai ca si karma.
Gandeste-te la tine ca la o investitie pe termen lung. Nu poti obtine o avere daca ai investit 2 lei intr-un depozit, chiar daca i-ai lasat acolo 50 ani! Tu esti cea mai pretioasa investitie a ta!!! - Atingerea starii de iluminare, Samadhi, Satori, Zen, insa aceasta este o cale abrupta si rezultatul nu ni-l garanteaza nimeni, niciun intelept, indiferent cat de mult am practica yoga, meditatie, orice.
Un pic despre matricea karmica si despre felul in care, de multe ori dam vina pe soarta, familie, neam
De-a lungul vietii am auzit multe persoane plangandu-se sau aruncand vina pe neam, pe parinti, pe Guvern, pe Dumnezeu, sau pe norii care trec de la stanga la dreapta…
Oamenii cu cele mai mari reusite in viata, au avut unele dintre cele mai teribile experiente de viata in copilarie, ceea ce i-a motivat sa se autodepaseasca, sa elimine conditiile si sa se indrepte in directia dorita. Toate acestea pentru ca, motivatia lor a fost puternica. Acel DE CE care a facut cu usurinta posibila gasirea lui CUM sa implineasca ceea ce isi doreau.
Centreaza-te, asuma-te, invata, devino ceea ce doresti sa devii, chiar daca acum nu vezi azi rezultate, desi depui eforturi.
Nu poti pune o samanta in pamant si sa o uzi azi, apoi maine sa dai pamantul deoparte si sa vezi daca a prins radacini si apoi nu o mai uzi 3 saptamani sau tot o dezgropi sa vezi radacinile. Acea samanta nu va incolti niciodata!
Suntem o investitie pe termen lung si omul matur, de cele mai multe ori, NU mai vrea sa invete, ceea ce stopeaza cresterea sa pe multiple planuri.
Avem o frana puternica de a invata, vrem sa ajungem la pensie si sa ne odihnim pentru ca am crescut copii, sau am avut grija o viata intreaga de familie, neglijandu-ne din multe puncte de vedere.
Sau, daca nu am avut grija de familie, poate ne plangem de mila, de singuratate sau ca nu ne-am facut o familie.
Oricum si in orice caz, e suficient sa privim in jur sau sa intrebam pe cei apropiati sau cu care ne inconjuram, despre cat de multumiti sunt de viata lor.
Daca sunt sinceri, in cazul marii majoritati vom vedea ca nu sunt multumiti.
Motto-ul personal: ‘’Nu lasa viata sa te traiasca ci traieste-ti viata!’’
Depinde doar si numai de mine, de fiecare dintre noi sa ne asumam si sa traim cea mai buna versiune a vietii noastre si sa fim cea mai buna versiune a noastra, scotand maximum din ceea ce avem la dispozitie!
Namaste