Cati din practicantii yoga sunt constienti ca in realitate, Hatha Yoga NU inseamna Flow sau stat in posturi timp de 5 respiratii? Orice carte traditionala ce descrie posturile Hatha Yoga, specifica pastrarea lor pe lungi perioade de timp, pentru a te putea cufunda in meditatie, pt a-ti topi mintea „maimuta” in postura si a transcende corpul fizic si mentalul obisnuit. Cu alte cuvinte, posturile sunt abordate cat mai relaxat si meditativ, cu mintea interiorizata, simtind ceea ce se petrece in corp, energia care circula prin corpuri, traind emotii si stari specifice fiecarei Asana.
Stiai ca stiintific este demonstrat faptul ca, organele, glandele, tesuturile, muschii, energia, „se intampla” in practica dupa minim 4-5minute de mentinere a unei Asana? Nici corpul uman si nici mintea nu reactioneaza in 20 secunde… aici vine chiar Patanjali, cu faimoasa sutra 2: yoga inseamna stoparea mintii (Yoga citta vritti nirodhah). Ori fiind in permanenta miscare sau cu scurte pauze, chiar si cu atentia pe respiratie, mintea nu are cum sa fie oprita, nu poti incarca sau vehicula energia prin corp si chakre 🙂 caci este ca si cand ai avea pretentii sa mananci ceva si sa digeri instantaneu! Corpul si energia au un ritm aparte, natural, ce curge diferit de agitatia mentala si viata pe fast forward!
Si totusi cum e cu Vinyasa Flow si de ce o practicam?
Omul modern este de multe ori prea putin constient de corpul sau si de multe ori il simte doar cand il doare ceva, face febra musculara, ceva placut i se intampla la nivel senzorial, etc, ceva aparte fata de nromalul si obisnuitul de zi cu zi.
In acest context, Vinyasa Flow vine sa aduca un prim pas, de incepator in yoga, in care omul vine din tumultul cotidian si se rupe putin de agitatia in care traieste. Este doar un pas intermediar catre ce inseamna yoga posturilor in realitate sau mai pe inteles, pantofii pe care ti-i pui in picioare pt calatoria ce urmeaza…
Sa nu uitam totusi ca yoga traditionala are 8 trepte descrise chiar de Patanjali: Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana, Samadhi, aceasta din urma fiind tinta finala a oricarui practicant yoga si care nu poate fi atinsa nici peste noapte si nici prin practica fast forward a asanelor 🙂
Studiind vietile maestrilor yoga, de la Milarepa, pana la Shivananda, Vivekananda si Yogananda sau Dhirendra Brahmachari, observam ca practica lor a fost cu adevarat consistenta, uneori si 8 ore pe zi in tehnicile initiate de gurul acestora. Ramakrishna uneori nu dormea nici noptile pentru a-si desavarsi practica sa Bhakti Yoga pentru Kali.
Revenind la Vinyasa Flow-ul din epoca moderna, de multe ori ma intreb CINE are interes sa oculteze efectele fabuloase ale practicii yoga si sa puna la indemana omului modern doar partea fizica, combinata cu respiratia si sa le catalogheze drept yoga cea adevarata? Dar probabil aceasta va ramane o intrebare al carei raspuns nu il voi sau vom gasi.
Pana atunci insa, pentru corp, atentie si putina disciplinare a mintii agitate…hai la Vinyasa Flow in fiecare luni&miercuri, de la 17.30 la Studio PURNA Yoga!
Namaste
Dana Tupa