Hatha Yoga si Chakrele o paralela si o conexiune simpla

Hatha Yoga se traduce ca Yoga Soarelui (HA) si a Lunii (THA), adica acea practica care aduce energiile (+) si (-), echilibreaza, armonizeaza, vindeca. Orice exista manifestat in Univers, se afla sub influenta polaritatii energetice si evident, omul ca fiinta completa.
Oare de ce Matsyendranath si Goraksha au adus pe aceasta planeta yoga? La ce ii este utila omului?
Abordarea practica si fara prea multa filozofie, demonstreaza ca atunci cand cele 2 polaritati, (+,-), Yin-Yang, Ha-Tha, Soare-Luna, Masculin-Feminin sunt in ECHILIBRU in propria fiinta, esti echilibrat din punct de vedere fizic, emotional-mental, pe deplin sanatos. Perla acestui echilibru ramane insa EFECTUL SPIRITUAL care apare prin practica CONSTIENTA Yoga. De ce? Logica de la A la Z, dar si stiinta, demonstreaza clar aceasta si daca cineva se indoieste de acest adevar simplu, poate intreba un….electrician: poti folosi curentul de la banalele prize, daca este plusul sau minusul mai mare? Raspunsul va fi nu 🙂
CUM putem si ce modalitati avem la indemana pentru a readuce echilibrul energetic in noi?
. Mancand echilibrat yin-yang
. Practicand ‪#‎YogaTraditionala‬, folosindu-ne de polaritatea energiei si a chakrelor.
Abordarea traditionala presupune in primul rand, ATENTIA si simtirea energiei pe care o vehiculeaza ORICE asana, cu atat mai mult cu cat este necesara abordarea constienta, MEDITATIVA, pentru un minim de minute per postura.
Stiintific demonstrat, pentru a influenta organele, glandele din corp si pentru efecte terapeutice, sunt necesare cel putin 4 sau 5 minute de practica statica, cu focus pe energie care este captata prin nadisuri (meridiane energetice) si chakrele corespunzatoare.
Este cu adevarat necesara CONCENTRAREA MINTII in postura abordata?
Functie de efectul pe care dorim sa il obtinem, raspunsul poate fi DA sau NU! Daca intentia practicii este doar stretching si un corp agil, atunci, nu. Daca insa dorim la pachet: corp, energie, minte-emotii, concentrare si efecte spirituale, atunci, da.
Raspunsul il cunoastem intuitiv cel putin si putem sa gandim la urmatoarea situatie: daca mergem pe strada cu cineva si purtam un dialog in care suntem absorbiti, poate trece pe langa noi cineva fara sa observam, tocmai pentru ca nu i-am dat atentie. Tot in acelasi fel, energia circula intr-o oarecare masura prin practica unei posturi in care nu ne focalizam mintea, dar infinit mai mult, daca ii acordam atentia cuvenita.
Conform Tantrelor, exista 72.000 nadis sau meridiane energetice mai importante in fiinta umana, 3 dintre ele fiind esentiale: Ida, Pingala si Susumna Nadi.
Relatia acestor Nadi cu Chakrele este una directa, intrucat chakrele sunt adevarate „noduri” sau centre unde se acumuleaza si de unde se distribuie energia vehiculata prin nadi, fiind adevarate porti deschise catre Univers.
Aflandu-se in manifestare, nici chakrele nu se abat de la regula polaritatii, exceptie facand doar una, denumita doar in mod generic chakra: Sahasrara, cea dincolo de orice polaritate si care este de fapt un centru, nu o chakra 🙂
Inainte de a incheia acest articol, o idee importanta pentru cei care doresc obtinerea efectelor spirituale prin practica yoga: atunci cand cele 2 polaritati sunt egale, apare Shunya sau cu alte cuvinte starea de zero, vidul care face ca energiile (+,-), HA-THA sa se uneasca, urcand prin Susumna Nadi pana la nivelul lui Sahasrara, angrenand Kundalini, „deschizand” toate cele 6 chakre, de la Muladhara la Ajna si daruind iluminarea spirituala sau Samadhi.

Namaste
‪#‎DanaTupa‬

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}