Exista aliniament in practica Hatha Yoga sau cu alte cuvinte, yoga posturilor?

Ce este de fapt o asana (postura corporala) si care este rolul sau in practica yoga?

Patanjali, cel care a sistematizat si creat o coeziune intre toate elementele yoga existente in urma cu cateva mii de ani, a plasat practica posturilor corporale, asana, in cadrul sistemului Hatha Yoga, undeva la inceput, dupa cele zece reguli Yama si Niyama, fiind pregatitoare pentru forme avansate de practica si pregatind corpul pentru lungi perioade de meditatie.
 
In mod cert, o asana are anumite elemente esentiale care trebuiesc respectate pentru a produce efectele energetice, emotionale si spirituale specifice.
De fapt, fiecare asana produce efecte incredibile atunci cand este pastrata static un minim de minute, intrucat actioneaza ca un magnet pentru anumite energii modulate specific ca frecventa fiecarei posturi.
 
De aceea exista atat de multe asana si nu doar una singura si aceste energii incep sa fie atrase in corpurile noastre si sa circule prin sistemul de canale energetice (nadis-uri sau meridiane), sa scalde la propriu fiecare celula, organ sau parte a corpului. Aceasta insa, nu se produce instantaneu si in timp scurt de practica, intrucat natura are ritmul ei si functioneaza diferit de ritmul fast forward cu care suntem obisnuiti. De aceea, daca doresti sa obtii efecte multiple si de profunzime, este necesara rabdarea, interiorizarea si abordarea meditativa a posturii, intrucat exact acesta este scopul sau ultim: sa topesti mintea in practica, sa stopezi gandurile si sa…meditezi in asana… Nu imi imaginez cum un yoghin ar putea medita ore, zile sau saptamani in sir, fara a se pregati in prealabil sau cu alte cuvinte, fara a se antrena inainte si mai apoi, fara a practica Hatha Yoga dupa lungile meditatii, pentru a dezmorti corpul.

Suntem diferiti nu doar la nivelul culorii parului, ochilor, staturii si personalitatii, ci si la nivelul articulatiilor

Revenind la aliniament, dupa aproape 15 ani de practica yoga si intrucat la vremea respectiva nu exista acces la materiale video, nu exista internet si nu aveam acces la carti din strainatate, imi puneam intrebari despre diferentele care existau intre mine si cunoscutii practicanti.
Unii reuseau sa faca anumite posturi, in timp ce altii esuau, dar reuseau perfect in altele. Cumva, imi priveam cu frustrare propriul corp, cu trunchiul limitat ca si flexibilitate datorita unei scolioze avansate, privind fara sa inteleg DE UNDE vin diferentele intre noi, atat timp cat practicam aceleasi posturi mereu si mereu. Si nu era doar o problema personala, intrucat observam lucid diferentele dintre noi, iar intrebarile apareau mereu si mereu, nu doar la nivelul practicilor posturale, ci si a diferentelor privind rezultatele in abordarea diferitelor meditatii, tehnici pranayama, etc. 

Yin Yoga si Paul Grilley

Prin 2007 am avut primul contact cu YIN Yoga si cu Paul Grilley, cel care a fost discipolul lui Paulie Zink, fondatorul acestui sistem pe care il cunoastem in prezent ca Yin Yoga si datorita cunostintelor sale excelente in domeniul anatomiei aplicata in yoga, am avut un imens AHA!
In sfarsit intelegeam DE CE nu poti merge pana in panzele albe cu un aliniament pe o postura, felul in care suntem structurati, de ce exista diferente intre practica polara a posturilor si inca multe alte raspunsuri care m-au ajutat enorm, atat in practica personala cat si fiind in postura de instructor si mai tarziu, profesor yoga.
 
Chiar suntem diferiti in structura scheletului nostru si a articulatiilor, predeterminand modul in care putem aborda posturile corporale din yoga, astfel incat, un aliniament dus pana in panzele albe este sortit din start esecului. Evident ca este necesar a respecta elemente de aliniament pentru a genera efectele, insa nu suntem in competitie cu nimeni, nici macar cu noi insine in practica personala, iar abordarea treptata, cu rabdare si perseverenta, este necesara.

Putem imbunatati flexibilitatea?

Daca ne dorim imbunatatirea flexibilitatii rapid, este de indicata o relaxare profunda in postura, intrucat abordarea dinamica a unei asana nu ofera timpul necesar relaxarii muschilor, care de fapt, nu sunt elastici decat intr-o foarte mica masura. Respirand si relaxandu-ne gradat, chiar in timpul practicii posturale, putem intra mai profund in asana, atunci cand expiram si relaxam corpul.

Exista produse care ne pot imbunatati flexibilitatea?

Traditional, exista cana cu lapte cald in care se adauga o lingurita de turmeric, luate zilnic, preferabil seara. Atentie insa la intoleranta la lactoza, caz in care putem consuma gelatina vegetala sau de origina animala daca nu am abordat alimentatia vegetariana. Condroitina si glucozamina sunt alte doua produse care ajuta articulatiile si maresc flexibilitatea, la fel si acidul hyaluronic. Voi scrie curand si despre acest subiect, intr-un articol, asa ca stai cu ochii pe noi 🙂
Procesul este insa de durata, dar cu rabdare si mai ales practica pe cat posibil zilnica, putem observa imbunatatiri notabile, dar care evident se vor opri la un anumit moment.
Indiferent cat de multa practica vom face, este imposibil sa devenim ”din guma” si sa putem face orice postura perfect, intrucat vom fi conditionati de propria structura a articulatiilor si scheletului.
Mai jos ai la dispozitie un articol scris de Leslie Kaminoff, o alta somitate in materie de anatomie yoga, cu un articol legat de aliniament si asane, care sper sa te ajute cu informatii suplimentare.
 
O zi frumoasa si pe curand!
 
Namaste
Dana Tupa
Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}