Adevarul este ca arareori am auzit spunand pe cineva ca dupa Sarbatorile de Pasti sau Craciun+An Nou se simte mai usor si mai bine. Tot ceea ce auzim este exact la polul opus: m-am ingrasat, ma simt mai greu, digestia ingreunata, dureri de bila, etc 🙂
O privire atenta asupra corpului uman poate aduce intelegerea faptului ca el, functioneaza asemeni unei ‘’menajerii’’, in care exista intotdeauna un ‘’input’’ si un ‘’output’’. Ne-am obisnuit sa facem curatenie in casa in care traim, insa cu greu putem accepta ideea ca propriul organism are nevoie de aceeasi curatenie.
Omul se hraneste de cele mai multe ori cu hrana necorespunzatoare, aproape nenaturala, plina de conservanti, pentru placerea gustului in cele mai multe cazuri ?
Fructele si legumele sunt impregnate cu pesticide, carnea este suprasaturata de hormoni pentru a forta cresterea animalelor, se consuma in exces proteine, aditivi alimentari nocivi, supermarketurile sunt pline de sucuri sintetice, indulcite cu inlocuitori ai zaharului, care sunt si mai nocivi decat zaharul, este preferata mancarea superprocesata sau de tip fast-food.
Respiram un aer impur si nu facem miscare in natura pentru a oxigena suficient plamanii, deși stam în birouri fără ferestre deschise, ci doar cu ventilatie venita artificial.
Daca mai adaugam si faptul ca folosim deodorante cu protectie 24h sau, mai nou de 72 h, avem tabloul complet al eliminarii insuficiente de toxine ce raman intr-o cantitate mare in organism.
In mod practic, organismul nu poate elimina suficient de repede si de bine reziduurile; nu este de mirare de ce corpul uman incepe sa functioneze din ce in ce mai prost, sa aiba dereglat echilibrul asimilatie-dezasimilatie, sa apara astfel obezitatea, intoxicarea sangelui, probleme la nivel circulator, cardiac, starea de iritare si nervozitate, acneea, migrenele, respiratia urat mirositoare, constipatia, sindromul colonului iritabil, apatia si lipsa de energie. Devenim astfel, pe masura inaintarii in varsta, un sui-generis depozit de toxine depuse in special la nivelul colonului, sub forma unor depuneri cunoscute sub numele de ‘’placa mucoidala”si de ama (traditia Auyrveda).
In lipsa eliminarii acestor depuneri apar flatulenta, afectiuni ale ficatului, ale pielii, probleme emotionale, probleme la nivelul rinichilor, etc.
Holismul recunoaste importanta detoxifierii si aplicabilitatea acesteia in eliminarea rapida a unor afectiuni la nivelul corpului fizic, insa si cu repercusiuni la nivel emotional si al mintii.
Exista un numar suficient de mare de posibilitati de detoxifiere, cel mai la moda si mai eficient este cunoscut sub numele de DETOX sau detoxifierea colonului pe parcursul a mai multor zile de repaus alimentar, dublate de clisme cu cafea organica. In Romania exista cateva centre unde se poate face o astfel de purificare.
La indemana tuturor se afla insa dieta vegetariana, bogata in fibre, plus cantitatea suficient de mare de apa bauta zilnic si anumite combinatii de plante pe care le putem lua pentru depurarea si detoxifierea organismului.
Poti incerca, nu ai nimic de pierdut ci doar de castigat frumusete si sanatate!
Exista si practica yoga, care, la randul ei, actioneaza ca un veritabil detox corporal, energetic, emotional si mental.
Iată cateva cai de detoxifiere:
– tehnicile de purificare de dimineata (am scris un articol care a aparut in presa in urma cu cateva zile si în gasesti pe pagina mea)
– clasica Shanka Prakshalana, pentru purificarea colonului sau colon hidroterapie ori clisme cu cafea
– dieta alcalina bazata pe salate și legume verzi în principal, apa multa si lamaie, sau sucuri de legume. Atentie: dieta alcalina exclude fructele care au zahar în componenta și fermenteaza, producand aciditate in organism.
– Yoga! Orice tip te atrage, ca este static sau dinamic abordata, fitness yoga sau traditionala, asanele respective merg bine scopului propus
– meditatia este indicata pentru un detox emotional-mental
– Somnul terapeutic! 8 ore! Exista studii stiintifice care demonstreaza ca pe timpul somnului, sistemul limfatic scoate toxine din corp. Un somn zbuciumat, pe durata mai mica de 8 ore, nu scoate insa toxinele din creier, facandu-ne sa ne trezim cu mintea obosita, la fel ca la culcare.
– plimbare in natura, mers pe jos măcar 10 minute pe zi. 2 statii de autobuz, de la, sau catre birou de exemplu, sau mers cu bicicleta la destinatia noastra.