De ce sa practice copiii yoga si meditatia?

Ca om matur m-am intrebat adeseori de ce nu am fost invatata din copilarie, cum sa ma concentrez mai bine, cum sa imi gestionez emotiile, sa imi caut fericirea in interior si nu provenind din surse externe, dar mai ales, cum sa imi gasesc drumul in viata din timp si fara sa bajbai ani la rand…

Sunt intrebari pe care le-am auzit adeseori la cursantii mei; afland lucruri simple, pe care daca le-am fi aplicat din copilarie, ne-ar fi ajutat mai mult in viata in anumite situatii, sa invatam mai repede si mai usor, sa fim stapani pe noi, sa avem mai multa incredere in propriile forte.

Constienti fiind ca parintii si dascalii ce ne-au educat, au facut ceea ce au stiut mai bine, probabil ca acum este un moment propice sa facem o diferenta in viata copiilor nostri, daca ne dorim rezultate de exceptie de la ei ca oameni ai viitorului. Exista o mare diferenta intre copiii din occident fata de cei asiatici, acestia din urma fiind obisnuiti din frageda pruncie sa mediteze, aceasta reflectandu-se implicit in comportamentul lor echilibrat si armonios, in felul de a relationa cu cei din jur.

Te asteptam al Studioul nostru joia, de la 17.30-18.30, unde tinem sedinte de yoga pentru copii, in primul rand cu o mama si in al doilea rand, o instructoare de yoga acreditata la Yoga Alliance International USA, Nico Mihalache

Studii si cercetari

Cultura vestica este ramasa in urma la acest capitol si abia de curand, occidentalii au inteles cat de mult conteaza si mai ales, ce efecte incredibile are meditatia si practica yoga asupra copiilor.

De exemplu, la scoala elementara Robert W. Coleman din Baltimore, managementul a ales ca atunci cand un copil are un comportament nepotrivit, sa fie trimis in ceea ce se numeste ‘’The mindful moment room’’, cu alte cuvinte, o camera de meditatie, unde se practica exercitii de respiratie, hatha yoga, meditatie si vorbesc despre problema lor cu un instructor. Dupa sesiunea respectiva, copii se reintorc in clasa mult mai atenti si pregatiti sa invete.

Acest program este creat de Holistic Life Foundation, o organizatie care ofera si suport after school, prin meditatie scolilor din Baltimore, ca program de reeducare si de cooperare cu stresul si frustrarile.

Studiul facut in 2013, a dus la cresterea cu 60 puncte la abilitatile verbale ale copiilor participanti si la imbunatatirea performantelor scolare, la o mai buna integrare in viata de familie si cea sociala.

Practic, de ce este recomandat sa educam copii de mici in practicile yoga si ale meditatiei? As vrea sa subliniez inainte de toate ca yoga nu este o religie, asa cum este perceputa in special in tara noastra in anumite medii, ci poate fi asimilata mai degraba unei stiinte sacre, milenare, care si-a demonstrat din plin valorile si eficacitatea in transformarea personala, mentinerea sanatatii si a unui tonus optim emotional-mental.

Iata cateva idei utile, pe care sa le punem sub lupa pentru a analiza caracterul benefic al integrarii meditatiei, respiratiei si practicii posturilor Hatha Yoga in viata de zi cu zi a copilului:

De la centrul Universului si al atentiei oferite de familie, la un mediu competitiv

In mod normal, orice copil este pus pana la inceputul carierei scolare cel putin, pe o pozitie de prioritate in viata de familie, toata atentia indreptandu-se in primii ani asupra acestuia. Prin aceasta, copilul invata inconstient, ca este centrul atentiei, ca este sustinut si sprijinit in fiecare pas al sau. Odata ce insa acesta paseste intr-un grup social cum este scoala, copilul este ‘’aruncat’’ intr-un univers in care, departe de a fi centrul atentiei si al suportului celor dragi, a intrat brusc intr-un mediu competitiv, in care atentia invatatoarei este distribuita asupra intregii clase si in care, se asteapta de la el sa…performeze.

Copilul resimte instantaneu frustrare si stres datorat timpului ocupat cu activitati scolare sau datorita absentei placerii si dorintei de a invata lucruri care pur si simplu nu ii plac sau nu il pasioneaza, invatand sa se conformze intr-un mod mai mult sau mai putin placut unei societati in care va trebui sa se integreze pentru a putea fi acceptat ca individ de catre ceilalti.

Chiar si parintii sai devin persoane ce modifica ponderea atentiei si a daruirii, combinand-o cu…asteptari de performanta.

Pe de o parte scoala invata lucruri utile si care pun fundatia unei cunoasteri generale, menite sa creeze un adult de succes, pe de alta parte insa, nu se asigura suportul emotional si nici nu se pun la dispozitia copilului, minimele unelte ajutatoare pentru a-l face sa devina aliniat cu resursele interioare, armonios si echilibrat pe toate nivelurile: fizic, energetic, emotional-mental catre performanta si succes.

Ce lipseste din programa scolara si nu inveti ca si copil?

  • Cum sa gestionezi resursele interioare
  • Cum sa afli ceea ce ti se potriveste ca profesie, conform cu aptitudinile si personalitatea proprie
  • Cum sa inveti rapid
  • Cum sa comunici eficient cu cei din jur
  • Cum sa iti construiesti un corp puternic, sanatos, armonios
  • Cum sa te relaxezi rapid
  • Cum sa te concentrezi usor
  • Cum sa relationezi cu stresul examenelor, testelor
  • Cum sa te regenerezi

Cateva lucruri interesante si care schimba radical perspectiva

Cui si cum ii pot folosi copilului, meditatia, respiratia si posturile hatha yoga?

Daca este pasionat de sport, atunci meditatia il va ajuta sa se concentreze mai bine, iar respiratia il va ajuta sa isi dozele eficient efortul si resursele personale, in special daca ii place inotul. Pentru cei pasionati de studiu, meditatia este in topul recomandarilor, in timp ce posturile Hatha Yoga, sunt de un real ajutor pentru dezvoltarea unui corp armonios si echilibrare emotional-mentala la modul general vorbind.

Stai cuminte in banca ta!

In momentul in care stai ‘’cuminte’’ in banca si asculti ceea ce se preda ore la rand, deja exista o predilectie de a genera o atitudine pasiv-receptiva, ce miscoreaza creativitatea si capacitatea de raspuns optim, sau atitudinea pro-activa.

Privind atent in jurul nostru, oamenii de succes sunt intotdeauna pro-activi, de actiune, adica exact opusul receptivitatii si pasivitatii.

In plus, pozitia statica, de multe ori defectuoasa si greutatea ghiozdanului, aduce curburi ale coloanei vertebrale, afectand sanatatea copilului, nivelul de energie optim, dureri si limitari fiziologice pentru o dezvoltare armonioasa.

Lipsa aerului si necunoasterea regulilor minime de respiratie abdominala, vin cu un surplus de stres, datorita lipsei oxigenului in sange si creier.

Tony Robbins, unul dintre cei mai mari traineri din lume in NLP si dezvoltare personala, subliniaza ca pasivitatea de care suntem legati inca din copilarie prin scoala, are efecte dezastruoase asupra noastra ca adult. Acesta chiar specifica faptul ca, atunci cand vrei sa obtii ceva diferit ca si aptitudine, este necesara o combinatie intre atitudinea fizica si emotia asociata pe care dorim sa o obtinem, acestea fiind strans legate intre ele. El demonstreaza in mod practic la seminariile sale, ceea ce reprezinta de fapt emotia, E-Motion, sau cu alte cuvinte, faptul ca orice emotie are asociata o miscare fizica si mai ales, cum anume poti schimba o emotie nedorita, doar prin generarea unei noi pozitii a corpului si anumite actiuni specifice.

Nici nu este greu de inteles aceasta, odata ce din experienta personala, ne putem gandi la ce facem cand am obtinut un succes: ridicam mainile si sarim, gura se deschide intr-un zambet larg, privim spre cer, deschidem bratele si pieptul, corect?

In acelasi timp insa, atunci cand suntem tristi sau suferim de pe urma unui insucces, umerii nostri tind sa vina catre in fata, privirea se duce in jos si ‘’nu ne arde’’ de nimic…

Cat din toate acestea se petrec in realitate in scoala si mai ales cat de mult suntem invatati sa ne modificam pozitia corpului pentru a genera o noua stare emotionala asociata, aproape la comanda?

Geoge Gurdjieff, un iluminat al acestei lumi a creat o intreaga scoala spirituala bazata de miscare si constientizarea corpului, folosind intre altele tehnica stopului.

Yoga la randul sau si meditatia merg pe acelasi principiu de mii de ani…

Cat timp de calitate petreci cu propriul copil?

Ca orice fiinta umana, te-ai nascut cu o dorinta imensa spre a gasi fericirea pe parcursul vietii si prin urmare nici copilul tau nu se dezice de aceasta.  Ca oameni maturi ”vanam” timp liber pentru propriile nevoi, la fel de mult precum ne-am dori sa petrecem timp de calitate in familie sau cu propriul copil. Exista posibilitatea de o face, beneficiind impreuna de pe urma practicii yoga si a meditatiei, sustinand spiritul de echipa in familie, cooperarea si armonia acesteia, chiar in cadrul unor clase speciale de yoga pentru familie, de exemplu. Ce bucurie mai mare poate fi pentru copil, decat ca parintele sa petreaca timp de calitate cu el?

Cate minute poti fi atent in realitate?

Durata unei expuneri teoretice in cadrul unei clase, poate depasi 30-40 minute. In realitate, mai mult de 20 minute, niciun om nu este incapabil sa urmareasca cu o capacitate optima, atent, o prezentare, uneori chiar mai putin. Si aceasta se pastreaza de-a lungul intregii vieti, ceea ce nu suna prea incurajator, nu?

Drept urmare, nici copiii nu pot duce mai mult de atat, adeseori fiind acuzati de ADHD chiar si cand nu e cazul, pentru ca nu sunt atenti la prezentarile teoretice de la clase.

Probabil ca o solutie ar fi de exmplu, ca dupa aproximativ 10-15 minute, sa se faca o scurta pauza in care sa se respire profund, abdominal sau sa fie incluse cateva exercitii de stretching pentru ca apoi sa se reia expunerea respectiva, aceasta usurand atat munca profesorului cat si ceea ce traieste sau experimenteaza un copil.

Este stilul de predare adaptat tuturor copiilor?

In programarea neurolingvistica, se vorbeste despre trei tipologii care pot exista ca atare sau in combinatie: auditivi, vizuali, chinestetici.

La modul concret vorbind, de cate ori un profesor considerat o somitate ca si nivel de cunoastere, nu a reusit sa se faca inteles de copii pentru ca nu vorbea pe limba lor, nu stia sa le capteze atentia sau pur si simplu era prea placid si fara a exterioriza emotii pozitive, aceasta ducand la neplacerea copiilor de a participa la clasele sale si fara a ramane cu prea multe din expuneri sau si mai rau, invatand din frica?

Cati dintre profesori reusesc oare sa se faca ‘’vizibili’’ copiilor auditivi, vizuali si chinestetici in acelasi timp?

Intrucat din copilarie incepi involuntar sa modelezi pe cei din familie sau pe profesorii tai, cu atat mai mult, acestia sunt persoane importante in viata celor mici si au responsabilitatea de a face expunerile interesante, inteligibile si cat mai usor asimilabile, fiind adevarate modele de personalitate. Deloc intamplator se spune ca uiti orice, mai putin felul in care oamenii intalniti de-a lungul vietii te-au facut sa te simti.

Legat de subiectul prezentat anterior, cu experimentul scolilor din Baltimore, chiar si in cazul in care scolile nu dispun de o camera special amenajata pentru practica meditatiei si yoga, este posibila adaptarea chiar in cadrul claselor de curs, prin utilizarea tehnicilor de respiratie abdominala, meditatie prin vizualizare activa si respiratie, exercitii de stretching sau posturi yoga efectuate in picioare.

Asimiland obiceiurilor zilnice practica meditatiei, respiratiei si a posturilor hatha yoga, copilul exploreaza spatiul interior, senzatii, stari si sentimente, liniste a mintii si pace.

Namaste

Dana Tupa pentru PURNA Yoga Academy

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}