Cum sa iti alegi practica yoga, astfel incat sa obtii rezultatele optime sau te iei dupa intuitie?
Stii care cred ca e, de fapt, problema cea mai mare a practicantilor yoga?
Nestiind ce fel de tendinte dominante avem, in general sau la un anumit moment, practicam dupa cum ne-am obisnuit sau dupa ghidarea instructorilor, la clasele carora participam.
Astazi este mai simplu sa stai acasa, in tihna si sa practici online-live, mai ales ca instructorul te poate ajusta si corecta in postura ta, fara prea mari probleme.
Preturile claselor online au fost ajustate si au scazut dramatic fata de o sesiune la studio care, ajunsese undeva la 60 -100 lei, inainte de ”a sta acasa”.
Trendul este ca participantii sa cumpere abonamente, fie ca este vorba de sesiuni live-online sau la studiouri, intrucat preturile sunt mai accesibile fata de drop in, la care se adauga fidelizarea clientelei, dupa caz.
Este cat se poate de firesc si normal sa incepi de undeva si sa ai o ghidare competenta in practica ta si, de aceea este indicat sa ai un instructor sau profesor yoga care sa te indrume, pana cand vei putea intelege mai multe despre subiectul yoga.
Yoga este la fel ca si medicina: poti fi doctor specialist pe un domeniu, dar nu le poti stii pe toate!
Exact in acelasi fel, exista Hatha Yoga, Ashtanga Yoga, Vinyasa Yoga, Yin Yoga, Nidra Yoga, Prenatal Yoga, Yoga pentru copii, etc.
Si intocmai cum exista specializari in medicina si tratamentul prescris de medic este personalizat, tot astfel, yoga poate fi adaptata necesitatilor personale de moment. Sigur ca putem practica in grup si este foarte bine asa! Insa atunci cand avem nevoie, putem practica personalizat, daca stim cum si ce.
La inceputurile practicii mele, m-a framantat mult timp o intrebare: care yoga este potrivita pentru mine? Ce ar trebui sa practic, astfel incat sa obtin maximum de beneficii pentru conditia mea de moment, sa imi rezolv anumite probleme si sa ma bucur de un corp sanatos, echilibru mental-emotional si sa prrogresez rapid spiritual?
Din pacate, nimeni la acea vreme nu oferea consultanta personalizata, poate si din faptul ca in vremurile ceausiste, nu se prea practica yoga decat ”pe sub mana” si cu scandaluri mari. Primul meu profesor, dl. Teo, cum il numeam noi, elevii lui, era foarte in varsta, avea la acea vreme undeva la 80 ani si era foarte mare fan teosofie, meditatie si adiacent, yoga. Avea camerele pline cu carti si ne strangeam la el saptamanal, facand sui generis Satsang-uri, in care dezbateam si practicam diverse.
Au urmat ani in care m-am plimbat prin lume si am practicat yoga, atat in Romania, cat si in Tailanda, Grecia, Olanda, SUA, UK, India, invatand cu mare dorinta tot ce se poate, pentru a dobandi experienta si pentru a cauta un optim personal. Am fost in acelasi timp un observator care, cauta sa vada si prin prisma unor solutii adaptate nevoilor celorlalti, a celor care aveau nevoie de o practica adaptata. Cateva concluzii au urmat anilor de observare:
-
suntem supusi invariabil tendintelor personale si adaptam toate activitatile noastre acestor tendinte
-
avem tendinta de a alimenta exact si fix ce avem deja, fara a echilibra, fara a actiona holistic, dupa cuma vem nevoie, pentru ca aceasta ne-ar scoate din cercul nostru de confort, ceea ce nu ne place
Hai sa iti dau un exemplu: persoanele obisnuite sa faca sport sau cele agitate, suferind de insomnii, vor avea inclinatia catre practici in care sa se miste mult, dezechilibrand si mai tare…
Este normal ca stiindu-te intr-o stare de agitatie, practicand ceva intens, vei consuma energia. Mai mult, prin miscare, vei produce hormoni: endorfine, dopamina, serotonina, ceea ce te va face sa te simti bine.
Insa in cazul unei persoane agitate, ar trebui cultivata constient meditatia, fie separat, fie in posturi mentinute pe durata a minim 3 minute, pentru a avea un efect transformator, in timp si inducerea unei stari de calm, liniste si armonie. Cu totii stim cat de obositor este sa stai langa o persoana care se agita constant si ne oboseste sau ne baga in priza, de multe ori excesiv, chiar si cand nu este cazul. Si acesta e doar un exemplu 😴
In acelasi mod, o persoana mai inerta sau cu tendinta spre leneveala, se va simti atrasa catre practica yoga statica, evitând sa fie scoasa din zona sa de confort si prin aceasta sa amplifice si mai mult tendintele sale, ceea ce clar nu e de dorit.
Gasesc ca, un echilibru in practica se cere, prin imbinarea, poate chiar in cadrul aceleiasi sesiuni, a posturilor care sa provoace rezistenta la efort, cu cele calme, meditative, respiratia, relaxarea.
Sau, poate o sesiune mai alerta dimineata in loc de cafea si una relaxanta, inainte de a merge la culcare.
In ceea pe priveste meditatia, dimineata si seara sunt moemntele propice, chiar daca nu prindem rasaritul si apusul soarelui și implicit acele momente optime, numite Brahma Muhurta. Cel mai mult conteaza practica Ekagrata sau, cu alte cuvinte, mintea focalizata punctual, adica contrarul multi taskingului cu care am fost indoctrinati la job…
Stii, chiar ieri citeam ceva ce a scris Joseph McClendon lll, o personalitate in domeniul psihologiei si transformarii personale, legat de multi tasking, care suna cam asa:
”Multi tasking-ul este o capcana pentru Ego. Este doar o scuza pentru a fi mediocru in indeplinirea mai multor obiective deodata. Nu este nicio rusine sa faci cate un lucru odata. Fa un singur lucru bine odata si apoi treci si fa altul. Aceasta este cheia prin care poti merge mai repede si mai departe in viata ta, generand abundenta”.
Probabil ca si tu ai ajuns la satietate cu stresul multi taskingului, asa ca nu e nevoie sa cari obiectivele de la birou, stresul, mai departe in viata ta! Cu atat mai mult, practica yoga vine sa te ajute in abordarea holistica a starii tale de bine! In oricare dintre situatii ne-am afla astazi, important si esential este, sa avem o practica ADAPTATA necesitatilor de moment, astfel incat sa aducem cat mai multa armonie interioara si echilibru. Corpul tau este unic, iar necesitatile sale de moment sunt la fel, unice!
Poate ai nevoie de o practica adaptata coloanei si articulatiilor sau de marire a flexibilitatii, ori de o practica care sa te ajute sa dormi mai bine sau o practica care sa te ajute sa te concentrezi mai usor, de exemplu. Daca te intereseaza mai multe videouri cu informatii, clase inregistrate, te astept pe canalul youtube, la care poti da subscribe, daca doresti
Consultanta personalizata online:
🤩 2 sesiuni 1-la-1, inregistrata si pe care o poti accesa oricand.
Suna pentru programare:
0727.563.529
Namaste