Cum sa faci yoga online fara s-o iei razna?

In urma unei discutii de astazi cu o prietena si participanta la clasele mele, cred ca e imperios necesar un ghid in hatisul claselor de yoga care prolifereaza in perioada asta in mediul online. Mai jos replica ei care m-a determinat sa scriu acest articol.

Zilele trecute întreba cineva pe Instagram cum te apuci de yoga. Spunea ca i se pare foarte greu sa copiezi practic posturile dintr-un video. Și i a răspuns o fata ca ar fi fost mai bine sa meargă la o clasa întâi, ca ea asa a făcut și a fost foarte bine, doar ca i se pare ciudat și ridicol sa te pună sa respiri cu sunet. Și ca o sa meargă la clase în continuare, dar nu o sa respire niciodată asa pentru ca nu vrea.

Da, e greu sa copiezi posturile dintr-un video (live sau nu) daca stadiul tau de practica este ‘acum ma apuc’, tocmai de asta e de preferat sa cautam clase in a caror promovare este specificat clar beginner friendly / beginners welcome / pentru incepatori. Altfel, ne putem exersa capacitatile auditive – nu e nevoie sa imitam, ci sa traducem pe corpul nostru ceea ce auzim, presupunand ca ritmul in care se preda e unul lent. 

‘Ciudat si ridicol’ sunt cuvinte pe care le putem folosi sa descriem orice nu am mai facut pana in momentul respectiv si ne provoaca teama de necunoscut ;). Indemn toti incepatorii sa admita ca sunt lucruri pe care trebuie sa le execute intocmai – instructorul le cere asta tocmai pentru ca actiunea respectiva are un sens in economia clasei. De cele mai multe ori nu e timp sa se explice de ce, insa evident ca trebuie abordata persoana care a tinut clasa ulterior cu intrebari, mai ales acum cand nu putem avea discutii fata in fata – orice instructor de yoga este fericit sa ofere explicatii care pot contribui la o practica mai eficienta si adecvata a cursantilor lui. 

Iata mai jos cateva linii directoare pentru o experienta eficienta si prietenoasa cu yoga in mediul online.  

Preferabil, cauta sa practici cu o persoana la ale carei clase offline ai participat anterior. Te scuteste de o multime de potentiale neplaceri si, pentru ca ii intuiesti si / sau anticipezi stilul de a preda, acest lucru iti va permite sa te concentrezi mai mult pe practica personala si vocea lui sa-ti fie suficienta, fara sa-ti intrerupi fluxul de asane ca sa ridici privirea spre monitor / tableta / telefon.

 

Daca iti doresti sa experimentezi cu cineva nou, cerceteaza profilul online al instructorului cu care intentionezi sa practici. Cauta clipuri cu el sau postari ale lui – nu are rost sa investesti timp si bani in cineva si ceva cu care nu esti compatibil si a carui energie te indispune. 

 

Totusi, profita de perioada asta ca sa incerci feluri de practica yoga pe care nu le-ai testat pana acum si care sunt mai usor de realizat in mediul online decat practica posturilor, cum ar fi meditatia.

 

Daca esti curios si te atrage domeniul, la fel, foloseste momentele mai libere ca sa te ocupi de studiul yoga, fie chiar si daca e vorba de elemente de baza – cand practica offline se va relua, vei avea la indemana unelte care sa ti-o duca pe culmi nebanuite, spre evolutie fizica, energetica, spirituala.

 

Namaste – practice and all is coming ;)!

Monica Tudor

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}