Primesc adeseori intrebarea: cum imi pot arde karma? Ce ar trebui sa fac? Oamenii se refera in general doar la karma negativa, generatoare de suferinta, mai putin la cea pozitiva 🙂
Mai subtil sau direct, intotdeauna am considerat ca acest sistem nu este functional pentru vestici si, desi unii dintre practicanti sunt sinceri la inceput in abordarea aceasta, curand se dovedeste ca setarile si principiile adanc inradacinate in subconstientul nostru, isi spun cuvantul, ducand astfel la iritare, frustrare, revolta interioara din diverse motive.
Karma Yoga sau Yoga actiunii ramane in continuare un ”mister” neelucidat pentru omul modern. Unicele locuri unde occidentalul se adapteaza nolens-volens acestui sistem, raman in general, ashramurile din India.
Cei care merg in astfel de locuri, invata ca smerenia nu are nimic de-a face cu injosirea, actiunea detasata nu are nimic de-a face cu rasplata. Indiferent de statutul social sau de consistenta contului din banca, intr-un astfel de ashram, oamenii curata ceapa si cartofi, spala podele, toalete si rufe, duc gunoiul, infrumuseteaza si impodobesc sala de practica, aduc flori, repara diverse, etc.
Sistemul este bun si ne invata sa actionam detasat, fara a genera karma, insa noi, ca si oameni moderni, am fost invatati sa functionam pe baza de rasplata si daca se poate imediata, sub forma baneasca sau nu, aceasta aducand greutate in intelegerea acestui sistem.
Cu ce se poate confrunta cel care abordeaza chiar si pentru o scurta perioada de timp sistemul karma yoga?
Raspunsul este: cu blocaje, provocari si dificultati in implinirea a ceea ce si-a propus, depasirea acestora implicand cu adevarat determinare, hotarare si forta interioara, daruire de sine, constientizare si luciditate.
Un bun material de studiu pentru cei care vor sa afle mai multe despre acest sistem este Bhagavad Gita, unde poti invata cum sa actionezi fara sa generezi karma, sau sistemul de meditatii Vipassana, care presupune lipsa atasamentului emotional-senzorial si cultivarea egalitatii fata de polaritatea durere-placere.
Namaste!