Asiaticii detin unele dintre cele mai sanatoase ritualuri pentru a mentine corpul si mintea in parametrii optimi de functionare.
Desi chinezii au descoperit ceaiul/ chai-ul aproximativ cam de cand dateaza practica yoga la hindusi, de peste 5 milenii, japonezii l-au dus la nivel de arta prin Ceremonia Chai-ului, Chanoyu. Prin traditie, chai-ul la chinezi si japonezi nu se bea indulcit tocmai pentru a-i savura aroma naturala.
Tibetanii isi prepara chai-ul infuzat in lapte sau apa o lunga perioada de timp, amestecat cu ghee (unt clarifiat ) si indulcit usor.
In India chai-ul este foarte popular si aromat cu scortisoara si cardamom, servit cu lapte si zahar, maestrul prepararii chai-ului fiind numit Chaiwallah. Tot in India, a oferi un chai este un semn de mare politete, iar ceainariilen se gasesc la tot pasul, existand si aici o adevarata ceremonie a chai-ului.
In Romania, ceaiurile se foloseau candva doar pe post de remedii traditionale, iar ceainariile s-au lasat asteptate pana prin secolul 19.
De atunci consumul ceaiurilor pe meleagurile autohtone continua sa creasca, in defavoarea cafelei si alcoolului, probabil si datorita efectelor benefice resimtite imediat de catre organism.
In China se stie ca ceaiul galben a fost mult timp interzis. Detinea prea mult gust, prea mult accent pur pe simturi.
Din fericire, astazi interzisul (in materie de chai-uri) ne este permis tuturor. Ceaiul este o poveste frumoasa care te obliga sa iti sacrifici niste minute bune, timp in care reusesti sa te centrezi si sa-ti linistesti mintea si spiritul.
Chai-ul inseamna yoga terapie pentru papilele gustative: rafineaza simtirea, purifica, ajuta digestia si calmeaza.
AYURVEDIC CHAI Recipes
PUDINA CHAI sau MINT CHAI– de un real folos digestiei
Ingrediente:
3/4 cana apa
1/4 lapte
1 lingura menta plus o lingura frunze de ceai negru indian
optional: 1 baton scortisoara + 2 frunze lemongrass + 2 frunze tulsi (busuioc indian)
Se fierbe menta in apa pentru 3,4 minute, dupa care se adauga frunzele de ceai si se lasa la fier timp de 2 minute. Se adauga laptele si se tine la foc mic inca 2 min; se infuzeaza un minut, dupa care se strecoara si se indulceste dupa gust.
MASALA CHAI- intotdeauna o idee buna, indiferent de momentul zilei.
Ingrediente pentru doua cani:
1 cana cu lapte (animal sau vegetal)
2 cani cu apa
2 lingurite de ceai negru indian
6 cuisoare
2 buc. anason stelat
un varf de piper negru proaspat macinat
2 cm ghimbir proaspat ras sau 1/2 lingurita pudra
1/2 lingurita pudra scortisoara
1/4 lingurita pudra nucsoara
1/4 lingurita pudra cardamom
stevie sau zahar brun, la final, dupa gust.
Se aduce apa in punctul de fiebere, se pun condimentele si se da focul la minim aprox. 4-5 min. Se adauga ceaiul negru si se lasa sa fiarba 2 minute, dupa care se adauga laptele.
Se amesteca bine si se lasa la infuzat cateva minute, dupa care se strecoara, se adauga indulcitorul preferat si se seveste cald impreuna cu cineva drag.
HALDHI DOODH sau laptele de turmeric, puternic imunostimulator
Laptele de turmeric este o bautura traditionala Ayurvedica, fiind extrem de eficienta impotriva racelilor si gripelor (inhiba activitatea virala la nivelul gatului si a cailor respiratorii), relaxanta si calmanta pentru stomac si in cazul insomniilor ori starilor de anxietate (daca se scoate piperul negru din reteta), placuta la gust.
Turmericul este renumit pentru proprietatile sale antibacteriene si antiseptice, fiind un bun dezinfectant, apreciat in stiinta Ayurveda ca unul dintre cele mai bune remedii.
Ingrediente:
1 cana lapte (animal/ vegetal)
1/2 lingurita turmeric
1 varf de cutit de piper negru macinat
1 baton de scortisoara (sau scortisoara pudra 1/4 lingurita)
1 pastaie cardamom (sau un praf de cardamom )
1 cm ghimbir proaspat ras (sau 1/4 lingurita pulbere)
3 cuburi zahar brun/ indulcitor natural din stevie/ miere, dupa preferinte.
Puneti laptele la incalzit, pe foc. Adaugati toate condimentele, iar cand da in clocot stingeti focul si acoperiti. Lasati 5 minute la infuzat dupa care strecurati si indulciti dupa preferinta sau nevoie.
Se serveste cald, fiind pe cat de savuros, pe atat de sanatos.
„Fiecare nouă ceaşcă de ceai are propria individualitate, e rezultatul unei armonii irepetabile între apă şi foc, întruchipează o tradiţie unică, are o poveste de spus, care e numai şi numai a ei, şi e menită să conţină frumuseţea pura. Să visăm, aşadar, la evanescenţă şi să gustăm frumuseţea ascunsă în nimicnicia lucrurilor.” ~ Okakura Kakuzo, Cartea Ceaiului.
In concluzie, un chai savurat pe indelete este intotdeauna o idee buna, indiferent de momentul zilei.