Ce face Yoga din om…. :-)

M-am hotarat sa scriu cateva idei legate de ce am observat in ani buni de predare intensiva si aproximativ 30 ani de practica Yoga. Motivatiile de incepere a practicii yoga sunt diferite de la om la om; unii vor sa isi imbunatateasca sanatatea, altii sa aiba mai multa energie, unii sa se relaxeze, sa se concentreze mai usor si mai bine, altii pentru a explora tainele firii sau spiritualitatea. Indiferent de motivatie, cei care s-au asumat si au practicat, au observat adeseori ca obtin cam din toate cele enumerate, mai ales daca tinta initiala era mai sus de partea fizica si sanatate. Cu alte cuvinte, atunci cand tintesti foarte sus prin practica spirituala, beneficiile de baza vin la pachet 🙂

Se intampla uneori (sau nu), ca unii dintre cei care au facut salturi majore si si-au imbunatatit multiple aspecte ale vietii sa se poticneasca si…sa renunte. Daca ar fi sa asociem ideea ca intotdeauna cresterea constanta este cheia succesului si ce nu creste moare, practic ar trebui sa nu renuntam niciodata la ceva ce ne-a ajutat eficient.

Cum alegem bine?

„Am fost la un seminar, workshop, retreat, de exceptie! Incredibil! A fost minunat!” Cuvinte de lauda, frumoase, incantare masiva. Iti suna cunoscut? Sigur ca da! Pentru ca si tu poate ai participat la asa ceva macar o data in viata. Dincolo de informatia utila si de practica respectiva, cam cat de mult a durat efectul acelui eveniment? Ti-a transformat viata cu adevarat sau doar pe moment? Alege intelept, se spune din batrani si nu alerga dupa 2 iepuri!

Mintea umana obisnuita se plictiseste repede si vrea varietate. E normal intr-o mare masura, dar daca gandim si altfel, dormi in fiecare noapte? Dormi la fel? Ce se schimba? Poate uneori aerul, patul sau ambientul, dar de dormit dormim zilnic. Tot astfel si practica care ti-a adus schimbari majore in bine, ar trebui pastrata indiferent de context. Cel mai probabil, dupa o anumita perioada de timp, fara a intentiona in mod constient, ai inceput sa mananci sanatos, sa bei mai multa apa, sa renunti la fumat, sa dormi mai bine, sa fii mai bun si eficient in ceea ce faci zi de zi. Aparent nu iti pare ca ai depus vreun efort, dar totusi din exterior se vede si se simte transformarea, observabila si de cei din jur.

Opinia mea este ca poti fi eficient doar daca obtii efecte pe mai multe planuri deodata, facand un singur lucru. Si yoga traditionala chiar asta face! So, go for it si bucura-te ca exista ceva care facut bine si cu entuziasm, iti aduce beneficii pe multiple planuri!

Namaste!

Dana Tupa

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}