Splina – in Medicina Traditional Chineza ‘Ministrul Granarului’, are rolul de a extrage și asimila substanțele nutritive din alimente și fluide, asigurand enzimele digestive și energia necesare stomacului și intestinului subțire pentru procesul de digestive – lucruri stiute si din medicina “vestica”. In MTC se spune in plus ca splina reglează cantitatea și calitatea sângelui și, impreuna cu rinichii, controleaza echilibrul fluidelor în întregul organism. Splina influențează direct tonusul muscular. Un corp lipsit de vigoare, cu o musculatura slaba, poate chiar atrofiata, indica deficiențe ale energiei splinei.
Sanatatea splinei se reflecta in culoarea și tonusul buzelor: buzele roșiatice umede indică o functuionare sanataosa a acesteia, in timp ce paloarea, uscaciunea buzelor uscate arata o splină cu deficit de energie.
Dintre aspectele psiho-emoționale – splina găzduiește gândurile și intențiile noastre. „Yi” – „spiritul” splinei, tradus cel mai inspirat prin „intelect”. Astfel, splina este responsabila pentru gândirea analitică, memorie, cunoaștere, inteligența.
Atributele psiho-emoționale pozitive ale splinei sunt încrederea in sine, onestitatea, deschiderea, acceptarea, imparțialitatea, iar cele negative: îngrijorarea, gândire excesivă, obsesiva, remușcările, regretele, îndoială de sine, preocupare excesiva față de opiniile altora, stima de sine scăzută, dezvoltarea de adicții și atașamente.
Astazi, o postura si o tehnica de automasaj, pentru regalarea energiei (implicit a functiilor) splinei.
Pentru cei care nu pot accesa postura asa cum este in foto, pot recurge la varianta “pe jumatate”, adica sa tina un picior intins si unul indoit, schimband dupa aproximativ 2 minute partea (asa incat in total, postura sa fie mentinuta cel putin 4 minute.
Tot pentru sanatatea si echilibrul splinei – puteti masa, presand cu degetul mare si aplicand miscari circulare, energice, SP6 punt situate la 3 “cun” (4 degete) deasupra maleolei, pe muchia posterioara a tibiei. Stimularea acestui punct serveste pentru ameliorarea:
• Bolilor digestive,
• Dereglari menstruale, amenoree, dismenoree,
• Insomnii, palpitatii, anxietate
• Hipertensiune, ameteala – vertij
Sa fie de folos si va astept cu drag la practica!
Corina