Am discutat cu Ioana Mateescu, colega mea in predarea cursurilor de instructori yoga, despre arta de a preda si de a invata pe altii intr-o maniera eleganta, caci de multe ori cand spunem lucruri sau invatam pe altii, exista persoane care aleg sa se simt prost. Se punea problema artei de a invata cum sa predai intr-un mod relaxant, in care oamenii sa nu creada ca tu ai venit sa ii luminezi si cat de „prosti” erau inainte sa le spui tu acele lucruri…
Si chiar exista aceasta posibilitate ca ”elevul” sa se simta prost, dar excluzand situatia in care trainerul sau profesorul pur si simplu nu face din pasiune meseria respectiva, cel mai probabil este vorba de o hipersensibilitate a studentului…
M-am gandit de unde ar putea proveni aceasta si, dincolo de latura ezoterica a egoului ce se simte atacat in amorul propriu, am realizat ca noi ca romani cel putin, suntem lipsiti de cultura coaching-ului.
Credem ca le stim si putem pe toate sau dupa cum spune cineva apropiat, „toata lumea face pizza!” Toti sunt „zugravi, instalatori, electricieni si zidari in acelasi timp si pe deasupra sunt specialisti in clatite cu gem…” stiti despre ce vorbesc, nu?
In traducere yoga, aceasta atitudine inseamna o Svadisthana cam maricica si o Manipura lipsa sau dizarmonioasa.
Care e treaba cu coachingul?
Automat cand inveti ceva nou, te pui intr-o stare de disconfort! Dar nu trebuie sa „impusti mesagerul” care te invata, caci tocmai de aceea sta in fata ta! :-):-)
Probabil ca putini oameni inteleg valoarea coaching-ului si ce instrument rapid este in dezvoltarea personala.
Am descoperit asta in 2012 si de atunci nu m-am mai oprit…
Ce coach-i am eu?
. Zeci de ani am avut un maestru spiritual pe sfaturile si observatiile caruia ma pot baza. Si credeti-ma ca uneori sunt foarte disconfortabile, dar ma asum spre progres si evolutie, caci stagnarea si lipsa cresterii sunt semne ale „mortii” si ale unei vieti plate, in care si eu m-as plictisi de mine :-):-):-):-)
. Un maestru in NLP, Tony Robbins, la ale carui seminarii se produc transformari uluitoare, dar care vin din acelasi disconfort extrem.
. Un coach in marketing online si inca 2 teacheri tot pe marketing online
. Un coach in business si inca 2 sfatuitori in business pe care ii accesez din cand in cand
. Un coach pe partea medicala (Ioana este, evident! )
. Un coach pe tot ce tine de travel
. O avocata
. O contabila

Unde vreau sa ajung?
Cei care sunt specialisti intr-un domeniu, VAD instantaneu unde e necesar sa mai schimbi sau sa inveti ceva, iar daca te duci la un curs al lor, te ASUMI ca vei fi pus in situatii inconfortabile, mai ales cand isi vor pune lupa pe tine si te vor scana… Si daca e spre binele tau, ce mai conteaza? Pe mine chiar ma bucura asta si raman transparenta pt ca vreau sa ajung rapid la destinatie, la tinta mea, dar este o alegere personala de atitudine.
Dincolo de toate acestea, arta de a preda sau invata pe ceilalti intr-un mod elegant si rafinat, ramane o arta pe care o putem invata.

Namaste
Dana Tupa

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

© 2021 Purna - Yoga | Toate drepturile rezervate
Dezvoltat de Centrul UPGRADE

Follow us: