„ADHD” in practica Yoga :-)

Sunt momente cand ne confruntam in practica de acasa sau la sala cu lipsa capacitatii de concentrare, incapacitatea de a sta mai mult de 1-2 minute intr-o postura de parca am avea altceva mai bun de facut in timpul acela, agitatie, etc.

Destul de greu de stapanit, mintea ”maimuta” isi intra in rolul ei manusa atunci cand vine vorba de interiorizare, provocand agitatie, lipsa de focus, de interiorizare.

Cea mai simpla modalitate si evident la indemana  pentru a diminua ori elimina agitatia mintii este sa unim atentia cu respiratia in timp ce practicam. Asta intr-o faza de incepatori, intrucat de la nivel intermediar mai departe, cand vine vorba de Hatha Yoga sau Pranayama, ne vom concentra pe fluxurile energetice, chakre, stari, pentru a obtine maximum de beneficii din practica respectiva.

Pentru ca tot am vorbit in articolul trecut despre sistemul nervos simpatic si cel parasimpatic conexate cu stresul si capacitatea de relaxare, iata cum se leaga aceleasi sisteme nervoase din dotarea personala cu practica yoga si CUM sa trecem de un anumit prag, pas cu pas:

  • Atitudinea corpului pozitionata intr-o postura Hatha Yoga aduce o anumita aptitudine, DACA este mentinuta pentru un minim 3 minute. Este adevarat, cu cat mentii postura mai mult, cu atat efectele la nivel fizic, energetic, emotional si nu in ultimul rand, spiritual, cresc. Astfel, hotararea si determinarea de a sta nemiscat pentru un minim de 3 minute intr-o asana iti pot fi de un real folos.
  • Daca la inceputul practicii, apare un soi de framantare, neliniste, sau te intrebi ce e cu tine in sala aceea, facand ceea ce faci, stand nemiscat cand tanjesti dupa actiune si de fapt ai mai avea atatea de facut sau rezolvat, atunci vom stii ca la pupitrul de comanda se afla sistemul nervos simpatic, acela care aduce adrenalina, activitatea
  • Daca si numai daca intentionezi sa treci de acest prag ramanand in continuare nemiscat si avand RABDARE, vei observa cum apare o stare de calm interior, insa neasociata somnolentei ci un calm alert, in care te vei concentra mai usor, respiratia va deveni mai rara si mai putin intensa, acela fiind momentul in care apare si echilibrul HA-THA

Ce sa nu faci cand incepe agitatia interioara, lipsa de focus:

  • In primul rand evita sa te simti frustrat, iritat. Sa nu uitam ca flexibilitatea creste odata cu practica! 🙂
  • Evita sa deschizi ochii si sa interactionezi cu cei din jur, intrucat fiecare se straduieste sa se interiorizeze si am produce deranj
  • Evita sa ceri atentia instructorului/profesorului yoga in special cu voce tare, din aceleasi motive ale deranjului celor din jur si a clasei in general. Cel care coordoneaza clasa va spune la inceputul practicii asana-ei respective cum sa te asezi si veni oricum sa ajusteze postura. In cazul in care nu o poti face corect, practic-o in limitele personale fara a cere lucruri imposibile de la propriul corp

Namaste

Pentru a respecta Legea Drepturilor de Autor (Legea 8/1996), preluarea acestui articol total sau partial se va face cu link direct catre aceasta pagina, pastrand astfel sursa de provenienta. Orice preluare neautorizata reprezinta o incalcare a drepturior de autor!

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}