Dragă începătorule în yoga, mi-am luat un pic de timp pentru un ABC util, și câteva reguli simple de urmat:
. Stabilește ce dorești să obții prin practica yoga căci, așa cum există o mulțime de medici specialiști în diverse domenii, tot astfel și yoga are mai multe tipuri din care îți poți alege (câteva exemple):
.. Ashtanga are serii fixe, dinamice, pe care le repeți zi de zi, până atingi perfecțiunea, pentru a putea trece la următoarea serie
.. Dacă te plictisești repede și îți place varietatea, dinamismul, poți alege Vinyasa Flow, posturi care se derulează dinamic, într-o curgere creativă
.. Pentru cei care vor calm, meditație și efort fizic redus, atunci Hatha Yoga tradițională este de dorit, la fel și Yin Yoga.
.. Suferi de insomnii, sau ești cu stres mare? Yoga Nidra te poate ajuta eficient și foarte repede
. Practică personalizată? Ar fi IDEAL! Adică o practică pentru necesitățile tale de moment, adaptată. Pentru aceasta ai nevoie de consultanță și expertiză, competență. Caută pe cineva care te poate ajuta cu o evaluare și un program special pentru tine, mai ales dacă este vorba de yoga terapeutică.
. Practică online sau live? Cel puțin la început, e recomandată practica supervizată, ulterior practică online. Nu suntem toți la fel, ci diferiți ca anatomie și, e posibil să facem greșeli care să ne coste sănătatea sau să ne accidentăm.
. Cât trebuie să insist în practică? Yoga o facem cu corpul pe care îl avem astăzi, nu cu cel pe care ni-l dorim! Important este să păstrăm sau să intrăm în postură, cât timp aceasta este confortabilă, după cum spune înțeleptul Patanjali. Putem merge până la limita dintre disconfort și durere. Disconfort da, durere nu! Durerea deja înseamnă rănirea corpului, articulațiilor.
. Dimineața ar trebui abordate posturi dinamice, provocatoare, în timp ce seara, înainte de culcare, ar fi utile posturi ușoare, relaxante, abordate meditativ, tehnici de respirație care să aducă echilibrul, meditația.
. Să practic la răsărit și apus? Teoretic da, căci sunt anumite energii care susțin sadhana, dar poți practica oricând ai timp. Dacă nu ești o persoană matinală, este inutil să tragi de tine, căci nu vei obține decât aversiune pentru practică. Găsește timpul optim pentru tine, dar ține cont de regulile scrise mai jos.
. Care este temperatura optimă de practică? Aceea care îți este confortabilă ție 😊
. Ce echipament este necesar practicii? Unul lejer, confortabil și, ideal, din materiale naturale, bumbac, lână, mătase…
. Cu șosete sau fără? Cum vrei tu! Nu am vazut în niciun tratat clasic vreo indicație în privința asta… Dacă practici Ashtanga sau Vinyasa, cel mai bine fără, căci te vei încălzi prin practică și vei aluneca cu șosete.
Pentru Hatha tradițională sau Yin, poți foarte bine purta șosete care îți păstrează căldura în corp. Maestrul meu indian de Kriya Yoga, poartă șosete când e rece afară… Nu există motiv real pentru care să te simți disconfortabil în practică, dacă ți se face frig sau cald. Ajustează după cum simți, căci e corpul tău și ai responsabilitate asupra sănătății tale.
. Trebuie neapărat să am stomacul gol? Da, întrucât după masă energia este atrasă în mare parte de procesul digestiv. Plus că, „sacul plin nu se îndoaie! ”
Și dacă mănânci puțin, dar focul digestiv dă semne că nu digeri repede, atunci poți mânca cu 3 ore înainte de practică și să simți stomacul plin. Sau din contră! Doar tu poți evalua ce se întâmplă în corpul tău, nu colegul de practică și nici instructorul.
. Pot să fumez și să practic yoga? Dacă ții tu musai… cine te poate contrazice? Pranayama însă, nu merge neam cu fumatul, energia prin nadisuri, cam greu… dar tu știi, tu decizi. Tradiția yoga nu vorbește de fumat, căci acum 2000 de ani, nici nu se știa de tutun. Mai sunt unii prin India care zic ca sunt sadhusi și fumează chillum, dar…
. Ține un jurnal personal, mai ales dacă ai tapas sau sadhana. Poți astfel monitoriza evoluția practicii tale.
Cam atât pentru moment 😊
Scrie mai jos cate ceva dacă ai nevoie de lămuriri suplimentare!
Namaste
Dana Țupa
#yogaincepatori #calatorspresine #purnayoga #inlovewithyoga #yogaeveryday #yogasector1 #danatupa