Problema alegerii  saltelutei yoga am identificat-o in urma catorva consultatii pe care le-am avut cu cateva persoane ce isi doresc sa practice yoga, dar nu stiau de unde sa inceapa.

Am sa iti raspund cu ceea ce cred eu, personal, fara a-mi abroga in vreun fel atotcunoasterea… ci reflectand experienta personala cu anumite saltelute, sau opinia colegilor instructori.

Cum alegi salteluta de yoga?

Sunt cateva criterii de care ar trebui sa tii cont atunci cand vrei sa cumperi o salteluta yoga. Uite mai jos cum sa alegi salteaua yoga si la ce ar trebui sa fii atent:

 1.  Salteluta yoga ar trebui sa fie suficient de subtire, undeva la 5-6 mm. Daca este mai groasa, talpile se afunda si nu ai stabilitate in practica.
 2.  Poate fi din cauciuc natural sau nu, dar important este sa nu se intinda si sa nu alunece. Adica, atunci cand faci postura triunghiului, Trikonasana, sau postura luptatorului, sa nu faca cute intre talpi, ca efect al intinderii si nici sa te stresezi ca talpile iti aluneca.
 3. Trebuie sa fie suficient de fina, astfel incat sa nu iti frece pielea si sa faci bataturi cand meditezi. Mai bine meditezi in pat… 😛
 4.  Saltelele yoga de la Manduka sunt considerate foarte bune, dar eu personal nu le agreez pentru ca sunt foarte grele (fiind din cauciuc natural) si am vazut 2 rupte in mai putin de un an de practica la un studio de yoga unde predau. Unele ajung si la 4 kg, by the way… si aici sunt impartite parerile
 5.  Unii apreciaza si https://azuroo.com/products/saltea-de-yoga-eko%C2%AE-lite-4mm-acai?fbclid=IwAR0cpP3q7OHO1NY1aTCrJBp4GpYgjpvckUAY4n1AaVMQrQVwXGQX_4GNk5s
 6.  Din ceea ce spun colegii de breasla, sunt bune si cele de la https://eu.byoganow.com/collections/all, la fel ca si cele de la https://jadeyoga.com/
 7.  O saltea scumpa si care merita ca si investitie ( e pe lista mea de achizitii anul acesta, sau daca merit, poate o primesc cadou de ziua mea… 😛 ), este lifeorm. Costa, dar cred ca merita, caci are si ghidaje pentru practica.
 8.  Pentru un buget redus, ia un topper de la Decathlon, din cauciuc natural, pe care sa il pui deasupra saltelei si sa nu aluneci. Are undeva la 1 kg si cred ca merita… este si din cauciuc natural (mirosul dispare dupa cateva saptamani) https://www.decathlon.ro/saltea-supra-saltea-yoga-15mm-id_8374692.html
  Eu am unul si il car cu mine la orice studio predau. Se intretine usor si este si lung

Cum se curata salteluta yoga?

Aici e alta poveste si e o intreaga filozofie despre cum se curata salteaua yoga.
Dupa ani de zile in care tot am experimentat fel de fel de solutii, care mai de care mai scumpe, dar si care reuseau sa ma faca sa tusesc cate 5 minute dupa pulverizare, am ajuns la concluzia ca cele mai bune sunt si cele mai simple:

 1. Apa cu putin otet, dar miroase totusi.
 2. Apa acida, daca aveti filtru ce scoate apa alcalina si apa acida, in care sa picurati putin tea tree oil (2-3 picaturi intr-un litru de apa. Sters cu carpa si lasat sa se usuce bine inainte de rulare.

O observatie personala, cu ceva care pe mine ma deranjeaza (poate pe tine, nu): saltelele Manduka au tendinta sa acumuleze resturi de piele moarta de pe talpi, mai mult decat alte saltele… probabil si datorita faptului ca aderenta este foarte buna. Asta s-a intamplat la anumite saltele Manduka, nu le-am incercat chiar pe toate…

Ok, deci, la treaba cu noi si nu uitati, daca nu stii de unde sa incepi in practica ta, pe 21 septembrie 2021 incepem un curs destinat celor la inceput de drum, 100% online. Vezi aici detalii.

Te astept pe salteluta ❤️

Daca ai ceva de intrebat sau impartasit/lamurit si te pot ajuta, scrie-mi.

Zi minunata sa ai,

Namaste!

Dana Tupa

About the Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Find us Here