Meditatie Asupra Respiratiei

stones-andbamboo

Este recunoscut faptul ca meditatia are multiple efecte benefice asupra memoriei, atentiei, inducerii starii de calm si implicit asupra scaderii nivelului de stres, regleaza presiunea sanguina si multe altele. Dat fiind ca practicarea meditatiei se face intr-un mediu adecvat, este important sa gasim un loc linistit unde sa nu fim perturbati de zgomote, mirosuri, etc. Pozitia corpului in care se practica meditatia este foarte importanta, deoarece poate afecta usor concentrarea mintii si implicit reusita meditatiei. In plus, atunci cand coloana vertebrala este dreapta, va fi destul de dificil sa adormim pe parcursul meditatiei, intrucat este posibil ca desi sa nu ne simtim obositi, din momentul in care undele cerebrale se vor schimba din cele obisnuite, specifice actiunii si starii de veghe in cele ale relaxarii (alfa), corpul se va relaxa in scurt timp si… vom avea tendinta de a adormi, cu atat mai mult cu cat intentionam sa practicam o perioada mai lunga de cateva minute.

Una dintre cele mai simple si la indemana meditatii este cea indreptata asupra respiratiei. Se poate remarca usor ca intre respiratie si activitatea mintii exista o stransa corelatie; starea de agitatie face ca respiratia noastra sa fie mai alerta si mai sacadata, in timp ce, respiratia calma va face mintea mai linistita.

Astfel, pe parcursul acestei meditatii respiratia devine ”punctul” unde mintea noastra se va focaliza ca atentie. Tocmai de aceea este imperios necesar sa ne concentram doar asupra actiunii de a respira. Vom constata ca din acel moment, mintea noastra se va concentra din ce in ce mai greu, datorita gandurilor care navalesc; in mod evident este important sany tragem concluzii pripite crezand ca nu suntem facuti pentru meditatie sau ca nu vom reusi niciodata, meditatia putand fi abordata de oricine isi doreste sa practice. Atunci cand frecventa gandurilor noastre este mare, putem doar observa cat de ocupata este mintea noastra de fapt. Cu blandete vom readuce mintea inapoi asupra procesului de respiratie, de fiecare data cand este nevoie. Practicarea consecventa a acestei meditatii, fie chiar si pentru 10 minute/zi, poate aduce starea de calm si echilibru, linistirea unei minti agitate si in mod evident reducerea stresului cotidian.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}