De la chin la somn lin,
fără medicamente
Foloseste tehnici yoga rapide, naturale,
pentru a adormi fără stresuri și tensiuni
Somnul și dormitul nu sunt o misiune imposibilă!
Motivul numărul 1 care te împiedică să dormi și să te odihnești bine este...lipsa timpului. Sau percepția timpului pe care îl ai la dispoziție zilnic, sub toate formele sale, fie că este vorba de timpul personal, fie de cel social sau petrecut în familie.
Tocmai pentru că timpul ni se pare ”contractat”, ne conduce către ideea de a găsi resurse sau de a optimiza într-un fel sau altul această resursă. De multe ori alegem să dormim mai puțin, chiar cu prețul sănătății noastre.
Somnul nu e un moft, ci o necesitate!
Aproape 2/3 din populația planetei suferă de pe urma stresului și a tulburărilor de somn, de timpul redus alocat acestuia. A merge la culcare fără a avea o igienă a somnului și fără o pregătire prealabilă, face de multe ori dificil procesul odihnei.
În contextul în care somnul ne ajută să ne regenerăm corpul, energia și să faciliteze vindecarea în cazuri de boală, cu atât mai mult este de dorit să ne antrenăm pentru a putea avea parte de un somn odihnitor și de calitate
Rutina și obiceiurile
Aproape de fiecare dată când vorbim de disfuncții ale somnului, putem asocia anumite obiceiuri nesuportive sau, o rutină care nu ne sprijină. Fie că este vorba de sedentarism, culcatul la ore diferite mai mereu, cafeaua băută târziu și în exces, alcoolul, cina prea târzie, agitația minții sau privitul în telefon sau TV, până la momentul când decidem să ne culcăm.
Rețeta minune care te ajută să dormi și să elimini stresurile...
este simplă. Mai simplă decât îți poți imagina!
Ai nevoie de 10-20 minute în fiecare seară pentru a te elibera de stresurile de peste zi. Cele din minte, cele din musculatură. Acestea vin cu dureri la pachet: coloană, articulații, dureri de cap, dar și cu digestie proastă.
Câteva minute de YIN Yoga vor face minuni, la fel ca și respirația, meditația ghidată sau nu.
Poate Yoga să te ajute să dormi mai bine?
Statisticile spun că peste 55% dintre practicanții yoga au raportat îmbunătățirea somnului și mai mult de 85% reducerea stresului.
Yin Yoga chiar poate îmbunătăți calitatea somnului, la orice vârstă. Dacă luăm în calcul două aspecte ale somnului, calitatea și cantitatea, studiile arată că, nu doar cantitatea somnului crește, dar în special calitatea acestuia este îmbunătățită, în scurt timp după începerea unui program yoga, cu atât mai mult dacă este țintit specific pe somn și tulburări de somn.
Pentru că putem dormi mult și lipsit de calitate, însă nu este ambivalent, adică nu putem cere să dormim și puțin și calitativ. Putem prin urmare îmbunătăți calitatea somnului și, prin aceasta, starea noastră de bine, în general.
Cum ne putem da seama dacă calitatea somnului nostru a fost bună?
Energia pe care o avem dimineața și de-a lungul zilei, fără a fi necesar să sărim în cafea, pentru a putea deschide ochii, având și o minte clară, limpede, în același timp, pentru a putea performa la serviciu sau în viața de zi cu zi.
Cine poate dormi mai bine cu ajutorul practicilor Yoga?
Yoga poate fi de ajutor la orice vârstă, de la copii la vârstnici, pentru că aduce numeroase beneficii. În special femeile adulte au probleme mai mari cu somnul, comparativ cu bărbații, începând de la femeile însărcinate și până la femeile aflate în perioada pre/menopauzei.
Yoga poate reduce semnificativ simptomele post natale, la fel cum poate elimina fluctuațiile emoționale sau problemele de somn.
Persoanele vârstnice au calitatea vieții afectată de durerile articulare, coloană, sforăit sau tremurături. Relaxările făcute înainte de culcare, pot aduce o stare de liniște, pace, calm și seninătate, la fel cum pot ajuta cu ritmul cardiac, presiunea sanguină, digestia.
Cât de des se practică Yoga pentru a produce efecte?
La fel ca trusa de prim ajutor, putem avea un set de tehnici rapide de respirație și relaxare dar, este ideal să ajungem la o practică pe termen lung. Mai degrabă, decât să facem o zi întreagă de practică odată la 5 luni, ar fi util să practicăm săptămânal, de 2-3 ori câte o oră de posturi și zilnic, câteva tehnici de respirație plus meditație, înainte de a adormi.
Tehnicile de yoga se combină cu anumite rutine de somn, pentru a produce efecte durabile.
Dacă se ia în calcul practica yoga pentru îmbunătățirea calității somnului, avem nevoie de o practică regulată care, să ne ajute să detensionăm musculatura, să alchimizăm energia și emoțiile și, nu în ultimul rând, să putem face mai bine față stresului zilnic, cu care ne confruntăm.
Cum te poate ajuta yoga sa dormi?
Iată câteva idei despre tehnici yoga pe care le putem aplica pentru a ne îmbunătăți somnul:
- Mindfulness. Este o practică de meditație foarte cunoscută. Poate cea mai simplă abordare este să petrecem minim 10 minute de-a lungul zilei și, indiferent ce facem, să păstrăm atenția punctual, doar asupra lucrului pe care îl facem în acel moment, fără să lăsăm gândurile să plece în multiple direcții. Meditația, în general, crește nivelul melatoninei, activează cortexul prefrontral și îmbunătățește memoria dar, ajută și la reducerea perturbărilor de somn.
- Respirația. la fel ca și meditația, pentru a nu crea presiune mare și stres, putem folosi atenția pe respirație de-a lungul zilei, în timpii morți. Când ne spălăm pe dinți, când ne îmbrăcăm, când ascultăm pe cineva sau pur și simplu, când ne plimbăm. Tehnicile de respirație yoga pot fi incluse în sesiunile practice, posturale, sau separat, înainte de a adormi, pentru a netezi calea somnului, pentru a calma mintea, pentru a induce somnul.
- Mișcarea și exercițiile regulate. Sedentarismul facilitează insomnia și tulburările de somn, în timp ce, mișcarea ajută. Important este să facem ceea ce putem azi, fie că este vorba de a merge pe jos, minim 10.000 pași, fie că este vorba de mișcare alertă sau exerciții fizice intense.
Yoga și Insomnia
Insomnia are efecte asupra corpului, emoțiilor, energiei și impactează negativ TOATE aspectele vieții noastre. Adormitul la volan, memoria redusa, starea de iritare, lipsa energiei zilnice, incapacitatea de focalizare și concentrare a minții, sunt câteva dintre efectele pe care le aduce lipsa somnului.
Acesta este motivul pentru care putem considera că somnul nu este un moft și nu este nici opțional, odată ce toate ființele vii dorm. Important este ce facem noi, ca și ființe conștiente pentru binele nostru personal și pentru cel al persoanelor dragi, cărora ne dorim să le oferim tot ceea ce avem noi mai bun și mai frumos. Iar somnul, este pe lista scurtă, de priorități, întotdeauna!
Pentru cine este acest curs?
Pentru orice persoană care:
- se confruntă cu insomnii sau adoarme greu
- se trezește peste noapte și nu mai poate adormi
- trăiește sub stres chiar și după ce pleacă de la birou luând problemele acasă, luându-le chiar și în lumea viselor
- nu știe cum să elibereze tensiunile emoționale
- suferă de dureri de spate, articulații
Ce poți învăța și experimenta in acest curs
- Tips & Tricks pentru tot restul vieții, ca să adormi mai repede, fără pastile, fără alcool
- Ceea ce gândești îți poate aduce somnul sau te poate împiedica să te odihnești. Lupta cu gândurile nu face decât să te istovească. Înveți tehnici simple, fizice, care te pot ajuta
- Respirațiile sunt o unealtă eficientă atunci când vorbim de calmul minții și abilitatea de a adormi. Înveți respirații de seară care te ajută să adormi. La fel cum, ai la dispoziție respirații pe care le poți practica dimineața pentru a te trezi, fără să dai năvală la aparatul de cafea
- Uleiuri esențiale pe care le poți folosi pentru un somn mai bun, mai ușor
- Tensiunile și stresurile zilnice, blochează musculatura, nu lasă corpul să funcționeze optim. Învață secvențe de Yin Yoga care, să te ajute să alchimizezi energie, emoții și să elimini rapid tensiunile și stresurile!
- Ritualuri de somn eficiente, pe care le poți aplica oriunde, nu doar la tine acasă, inclusiv în concediu
- ”Fengshui” pentru un somn mai bun, sau despre cum îți poate bloca sau ajuta somnul dormitorul tău
- Somnul este una dintre puținele opțiuni pentru a te regenera și pentru a funcționa normal, echilibrat. Fără somn și odihnă, te poți îmbolnăvi grav, poți ajunge la oboseală cronica și crește riscul de a te îngrășa
Te lupți cu somnul?
Greu, știu! E absurd să te ”trântești” în pat, lată de oboseală și dupa 2-3 ore să stai cu ochii pe pereți, terorizată de orele care se scurg.
Și urmează o zi plină de deadline-uri și provocări cărora nu știi cum să le faci față... Și totuși există metode simple și eficiente cu care te poți antrena și, în foarte scurt timp, să renunți la pastile sau la paharul de vin de seară, ca să adormi.
Te lupți cu stresul și tensiunile musculare care te blochează?
Ai senzația că nu mai reușești să dovedești lucrurile și că lista ta de ”to do” rămâne mereu în urmă? Te gândești probabil că alte femei sunt mai capabile decât tine și reușesc mai mult, dar adevărul e poate altul...
Te lupți cu reacțiile tale emoționale?
Viața ta nu este numai jobul, este și familia. Poate te simți vinovată că stai prea mult timp la birou și ajungi acasă ”stoarsă”, fără energie. Fără răbdare. Sau reacționezi exagerat în anumite momente. Hai să vedem ce se poate face, simplu de tot, ca să-ți reiei viața, pasiunea in cuplu și atenția pe cei dragi, căci timpul trece inexorabil
Te lupți cu lipsa de flexibilitate?
Știu! Cel mai probabil și tu ai o muncă de birou iar, la finalul zilei simți că fiecare vertebră devine inflexibilă, articulațiile îți dau de furcă sau, pur și simplu, realizezi că flexibilitatea + energia, lasă de dorit.
Nu mai rămâne nimic pentru acasă. Pentru partenerul tău de viață sau pentru copii. Nici pentru tine...
Scuza că „n-am timp/nu reușesc să îmi fac timp pentru mine!” e inutilă...
Aceasta este cea mai frecventă scuză pe care o aud. Toți avem la dispoziție (doar) 24 ore într-o zi.
Timpul trece invariabil pentru mine și pentru tine și, nimic nu îl poate opri din curgerea lui.
Cu certitudine însă, dacă nu te îngrijești de propria persoană, vei ajunge să trăiești efectele îmbătrânirii rapide, insomniei, lipsei de concentrare a minții, musculaturii flasce, îmbătrânirea articulațiilor și a coloanei vertebrale.
Somnul...
Este singura noastră unealtă naturală care, ne ajută să ne regenerăm, să ne recuperăm energia.
Câteva secrete simple, tehnici yoga și de respirație care, te vor ajuta să îmbunătățești toate cele de mai sus, să te simți mai bine în corpul tău, să dormi mai bine, să echilibrezi emisferele cerebrale și să te ajute în concentrarea minții.
Iată ce vom experimenta împreună!
Ce experimentezi la curs?
CURSUL are 2 componente:
1. Platforma online de curs, pe care o poți accesa timp de 12 luni. Ea are materiale video, sesiuni preînregistrate, meditații ghidate pe care le poți descărca
2.1. Sesiuni de întrebări și răspunsuri săptămânale.
2.2. Grup de suport
2.3. Evaluare lunară
2.4. Sesiuni live online de practică, după următorul desfășurător. (Sesiunile se înregistrează și le poți descărca și accesa pe viață)
Săptămâna 1:
Tehnologia unui somn mai bun
Învățăm să dormim mai bine, să adormim mai repede și să începem a ne odihni cu adevărat!
Experimentăm practic, flexibilizarea coloanei pentru menținerea tinereții, activând cele 6 direcții ale coloanei vertebrale.
La final avem 30 minute sesiune de întrebări și răspunsuri
Săptămâna 2: Scapă de stresurile mentale și cultivă fără efort seninătatea, calmul și pacea.
Abordarea meditativă a practicii yin yoga.
Articulația umărului, cotului și palmă abordate în posturi, zonele care ne dau de furcă cel mai tare, pentru că, acolo se strâng cam 90% din toate tensiunile noastre...
La final avem 30 minute sesiune de întrebări și răspunsuri
Săptămâna 3: Scapă de acumulările de stres la nivel fizic, emoțional și mental.
De câte ori, în ultima perioadă, ai simțit că, ”ți s-a umplut paharul”? A pus copilul sau soțul cana pe blatul de bucătărie și nu în dulap și ți-a sărit țandăra? Ai reproșat și mai apoi, te-ai întrebat ce o fi fost în capul tău de ai reacționat așa exagerat pentru un lucru atât de mărunt?
Sunt acumulările de stresuri, de care te poți elibera rapid, pentru o resetare optimă.
La final avem 30 minute sesiune de întrebări și răspunsuri
Săptămâna 4: Meditația de relaxare ghidată cu boluri tibetane, ca unealtă pentru eliminarea insomniei și pentru gânduri liniștite
La final avem 30 minute sesiune de întrebări și răspunsuri
Săptămâna 5: Sesiune Yin Yoga pentru creșterea densității osoase și osteopenie.
La final avem 30 minute sesiune de întrebări și răspunsuri
Săptămâna 6: Pace și senin în suflete: respirația conștientă și practica yoga pentru alchimizare energetică, emoțională și mentală. Respirația în practica yin yoga te învață cum să scapi de stresuri folosindu-te de o tehnică foarte simplă.
La final avem 30 minute sesiune de întrebări și răspunsuri
Săptămâna 7: Exerciții simple de stretching și meditație de relaxare ghidată, ca unealtă pentru eliminarea insomniei și pentru gânduri liniștite
La final avem 30 minute sesiune de împărășire și întrebări și răspunsuri

Cine ți-este ghid?
Eu sunt Dana Țupa
Practic Yoga de peste 35 ani și o predau activ din 2008.
Am ținut în România și în străinătate, seminarii, ateliere, cursuri și tabere de yoga corelată cu elemente terapeutice, integrând și tehnici NLP (programare neuro lingvistică), pentru mai mult de 1000 persoane.
O copilărie și o adolescență bolnăvicioase m-au împins să practic yoga cu elemente terapeutice. Am găsit resurse valide pentru sănătate și vitalitate, pentru că este important să ne simțim bine, mereu și mereu…
Iar acum vreau să împărtășesc și cu tine, tot ceea ce te poate ajuta ca să te bucuri de o viață normală, frumoasă și echilibrată.
Am condus timp de 7 ani studioul PURNA YOGA din București
Sunt formator de instructori yoga (14 cursuri de formare), evaluată cu cea mai înaltă calificare la Yoga Alliance USA (E-RYT500), dar și ca Yoga Alliance Continuing Education Provider (YACEP)
Sunt Strategic Interventions Coach, acreditat la Robbins-Madanes Institute.
Am condus peste 50 tabere yoga și dezvoltare personală, ținute în România și străinătate, peste 100 cursuri yoga si 4500 ore de predare la momentul actual, mai mult de 100 ateliere și seminarii in 12 ani.
Rezolvă-ți problemele cu somnul, simplu și natural!