De ce vrei sa practici yoga?

Zilele trecute, pe unul din grupurile de yoga (facebook), cineva intreba de un curs de yoga pentru incepatori.

Imediat au inceput sa sara recomandari: ”vino la mine”, ”du-te la x-ulescu”, etc. Printre putinele interactiuni si momente, cand se mai trezesc grupurile acestea, sunt…vanzarile, chiar daca sunt ascunse in spatele unor ”freebie-s”, adica gratuitati.
Nimic nepotrivit, doar ca, ceea ce ma frapeaza de fiecare data, este faptul ca, cel care intreaba de un curs de incepatori (in cazul de fata), nu pune problema bine si, va primi ceva gresit care poate, sau nu, sa vina in intampinarea dorintei si nevoilor sale.

Uite, hai sa iti dau un exemplu concret

Daca vrei sa iti iei permis de conducere si vrei sa te inscrii la un instructor, nu ar fi normal ca inainte de toate, sa stii daca vrei permis de conducere pentru motoreta, motocicleta, autoturism, camion sau TIR, etc?
Desi e vorba de permis de conducere, clar trebuie sa ai in vedere scopul final, corect?

Revenind acum la cursul de incepator in yoga, as porni mai degraba cu ceea ce doresc sa obtin sau sa vad ce se potriveste scopului meu de moment si iti dau cateva idei:

  • relaxare si rezolvarea problemelor cu somnul,
  • eliminarea stresului,
  • tonifiere musculara,
  • flexibilitate si stretching pentru eliminarea tensiunilor musculare,
  • imbunatatirea respiratiei si cresterea capacitatii pulmonare pentru o mai buna oxigenare,
  • yoga pentru cresterea densitatii osoase la menopauza,
  • yoga pentru coloana si articulatii,
  • tehnici meditative pentru imbunatatirea capacitatii de concentrare a mintii, etc.

​​​​Sunt doar cateva idei care imi vin in minte in acest moment, dar sunt convinsa ca mai pot exista inca o mie de alte motive, pe langa cele enumerate mai sus…
​​​​​​​
In acest caz, cu toata bunavointa, crezi ca exista vreun curs de incepatori care sa se potriveasca tuturor acestor nevoi?

Greu de crezut!
In fine, fiecare practica pentru ce are nevoie in acest moment si acesta este idealul! Chiar daca acest ideal este sau nu, unul spiritual.
Atingerea unor stari inalte de constiinta si culmi spirituale, este dezideratul suprem al practicii yoga dar, pana acolo, de cele mai multe ori, ne poticnim in concret, in lipsa de timp si de ce nu, chiar in absenta unui tel mai inalt.
Pentru simplul motiv ca nu suntem pregatiti sa abandonam viata noastra obisnuita, pentru una spirituala in care, sa lasam totul in urma si sa ne dedicam total celeilalte.

​​​”Daca realizam asana prin efort, ea nu va avea niciodata perfectiune. Asana-ele sunt in legatura cu ritmul propriei respiratii, iar respiratia este in legatura cu starea mintii, si asta in orice moment. Doar atunci cand asana-ele sunt realizate ca parte a antrenamentului yoghin, cu alte cuvinte cu scopul de a atinge revelarea uniunii cu Unicul, Cel care exista in Eternitate, doar atunci vor putea ele aduce rezultatele dorite. Daca ele sunt realizate doar ca niste exercitii fizice, ele ne vor face sa fim in forma si sanatosi, dar asta va fi totul – ele nu vor aduce o adevarata uniune (yoga).
Chiar si atunci cand o fiinta a atins perfectiunea intr-o anumita asana, iar esenta ei a fost pe deplin revelata, ea ar trebui sa se gandeasca: Am atins perfectiunea in aceasta asana, dar la ce bun? Nu acesta este scopul final.
Aceasta atitudine se numeste vairajna (discernamantul spiritual). Si atunci fiinta continua sa depuna eforturi pentru a atinge urmatorul nivel si asa mai departe, din ce in ce mai departe. Fiinta trebuie sa pastreze aceasta atitudine pana cand nu mai ramane nimic de atins si doar atunci se va atinge Starea Ultima. Astfel fiinta poate sa zaboveasca pentru o perioada lunga de timp, pe un anumit nivel, in loc sa mearga din ce in ce mai repede catre scopul final.
Pe langa asana-e (hatha yoga), fiinta trebuie sa mai practice si raja yoga, altfel totul se reduce la un simplu exercitiu fizic.” Ma Anandamayi


Buuuunnn…..


Si ce facem daca pe noi NU ne intereseaza scopul ultim, acela al Iluminarii, al uniunii cu divinitatea in acest moment?

Nu ne mai apucam de yoga?

Hai sa vedem o abordare logica si mai aproape de ce doreste omul modern, asa cum o vad eu!

Sincer, omul modern cam are de toate: curent, casa, job, internet, mancare.
Pana de curand era liniste in majoritatea tarilor. Calatorim unde ne dorim, avem masini sa ne deplasam, telefoane cu care sa interactionam si sa vedem ce ne fac rudele sau prietenii la care n-am mai ajuns ”de-o viata”.


Cu alte cuvinte, nu ne ”arde” si nu ne impinge nimic din spate catre a cauta sa rupem lantul reincarnarilor (daca nu crezi in asta, gandeste-te la alt motiv care te-ar putea face sa evoluezi si sa lasi tot in urma).


Cand am fost in India, am vazut atat de multa saracie, ca m-am gandit imediat la faptul ca, si cel mai sarac sat de la noi e mai bogat decat tot ce am zarit pe acolo. Poate acei oameni, in simplitatea lor sunt mai fericiti decat ne putem imagina noi, cine stie!?

Dar cu siguranta, primul meu gand de occidental a fost: acum inteleg de ce India a dat atat de multi asceti in cautarea iluminarii!


Si bineinteles ca yoga a evoluat odata cu cerintele ”consumatorilor”.
Ce-si doreste occidentalul care are cam de toate si nu duce decat lipsa de multumire, fericire si satisfactie personala, in multe cazuri?


Dintr-un studiu pe care l-am facut personal, zero, deci zero persoane ”au raspuns” ca vor sa atinga starea de iluminare cu practica yoga. Adica…nimeni!

Raspunsurile s-au invartit in zona: flexibilitate, eliminarea durerilor musculare, somn linistit, tonifiere musculara.


Si-atunci vin sa te intreb pe tine, de ce practici sau ai practica yoga, in caz ca n-o faci deja?
 

M-as bucura sa imi scrii, ca sa vad ce te intereseaza cu adevarat, pentru ca nimic nu e gresit sau corect, ci important este ce isi doreste fiecare sa obtina din aceasta minune complexa care se numeste Yoga.

Luata la modul occidental si in spirit modern: nu poti vinde ceva daca nu ai cumparatori.

Sincer, da! Nu ma judeca gresit!

Cum ai putea investi intr-un spatiu in care sa platesti chirie, sa cheltuiesti bani pe caldura, sau pe racoarea produsa de A/C vara, si sa stai sa-ti impletesti degetele asteptand sa apara un client doi pe saptamana, in cautarea iluminarii spirituale?
Ilogic, nu?
Si-atunci yoga, ca si practica, e normal sa se adapteze cerintelor celor care vor sa o practice si au motivele lor, corect?

Prin urmare, DACA 90% din oameni vor:

  • sa se simta mai bine in propriul corp
  • sa fie mai flexibili
  • sa doarma mai bine
  • sa-si elibereze mintea de tensiuni si stresuri
  • sa isi tonifice musculatura
  • sa scape de durerile de coloana
  • etc…


De ce mai dam cu parul ca yoga nu mai e ce a fost odata, in trecut, si sa plangem dupa ceva ce, nici macar noua nu ne arde sa facem, odata ce stam sa judecam pe X-ulescu ca preda yoga pentru miscare?

Mama m-a invatat ca, inainte de a cere altuia ceva, ar trebui ca eu insami sa dau, ca asa-i frumos si de bun simt.
Si drept urmare, ceea ce eu pot oferi, pun pe tapet si comunic.

Daca fac retreat de meditatie, apai aia vom face.
Daca e vorba de Yoga Scopului, Sankalpa Yoga, aia vom face.
Daca facem curs de instructori, la fel!
Daca vreau sa ma adresez femeilor la menopauza care-s disperate ca traiesc o drama interioara si schimbari hormonale, atunci fac ceva specific pentru ele!
Daca facem Yin Yoga pentru flexibilitate si echilibrare emotional mentala, idem!

In fine, daca vrei sa studiezi sau sa practici cu mine, iti las link catre siteul meu, unde te poti delecta cu o multime de informatii utile, unele gratis



Abia astept sa imi scrii DE CE practici tu yoga si ce astepti de la ea. Tu, fara ideile altora! 😉

Namaste
Dana
Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

  1. Dana,
    Am 57 de ani si odata cu menopauza am inceput cautarea de tehnici ce m-ar putea ajuta. Asa am ajuns la yoga.
    Am inceput sa practic yoga autodidact, singura, fara indrumare , doar cautand asane ce reprezinta fiecare si care este tehnica corecta. O practic ca si un sport, nu stiu daca aplic corect posturile. Mi se pare interesanta pentru ca nu trebuie sa transpiri din greu.
    Dar, dar nu sunt multumita pentru ca nu ma si relaxeaza, in continuare sunt incordata si nu am reusit sa ajung la relaxare, starea de bine, fericire practicand.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}