Beneficiile practicii Vinyasa

Inspira, expira, inspira

Vinyasa este una dintre cele mai puternice forme de yoga, întrucât necesită rezistență fizică la efort, coordonarea mișcărilor cu respirația și suficientă elasticitate. Ea derivă din Hatha Yoga tradițională și își are baza în mișcări strâns legate de respirație, curgând una din cealaltă.

Când Vinyasa se face într-un ritm rapid, devine mai mult Power Yoga, dar adevăratele beneficii ale Vinyasa Yoga se află în spatele practicării asanelor și concentrarea asupra modului în care inspirăm și expirăm, atunci când schimăm pozițiile.

Deseori numită și yoga curgerii, Vinyasa oferă organismului multe beneficii fizice, dar în același timp, acest stil de yoga este capabil să stimuleze mintea și întreaga sănătate. Ce e și mai minunat este că acest stil de yoga este atât de creativ și divers, încât nu devine plictisitor, în special pentru mintea umană matură, doritoare permanent de nou, exact ca și un copil ce dorește mereu și mereu jucării variate.

Indiferent dacă începi doar cu yoga sau vrei să încerci ceva nou, există o mulțime de motive pentru a încerca Vinyasa – care este unul dintre cele mai populare stiluri printre yoghini  cu toate nivelurile de experiență.

1. Tonifica mușchii și obții flexibilitate

Probabil ai un loc de muncă care îți ocupă cea mai mare parte a zilei, iar cu timpul, acest fapt poate duce la mușchi și un corp cu grad ridicat de rigiditate. Vinyasa yoga ajută la condiționarea acelor mușchi crescând gama de mișcare și flexibilitate, despre care am scris mai multe în acest articol, referitor la EFT aplicat în practica yoga .

În timp ce curgeți cu postura corectă în Vinyasa, mișcările continue vă vor permite să vă întindeți și să vă alungiti tot corpul, să vă întăriți și să construiți mușchi fără grăsime.

Pentru că trebuie sa sincronizăm mișcarea cu respirația, avem nevoie de atenție, marea majoritate a noastră, putând face astfel, primii pași pe calea meditației în mișcare.

Citește și: Stiința din spatele yogăi și stresul

2. Varietate, cuvânt cheie.

Vinyasa are multe în comun cu Ashtanga yoga. Dar, în timp ce Ashtanga folosește o secvență precisă de posturi, trebuind să atingi măestria în secvența respectivă, pentru a putea avansa, Vinyasa este mult mai flexibilă, permițând o adevărată broderie și împletire de asane/posturi, pe care simțim să le facem în practica noastră.

Instructorii au un grad ridicat de libertate pentru a amesteca ordinea pozițiilor sau să arunce ceva nou și neașteptat în timpul sesiunii respective. Această abordare „fără reguli” elimină criza rutinei, ce poate apărea atunci când repetăm aceleași posturi mereu și mereu, ca în cazul practicii Ashtanga.

3. Reduce stresul și anxietatea

Ca și alte forme de yoga, Vinyasa ajută la reducerea stresului și a anxietății, oferind relaxare. In timpul practicii, crește treptat capacitatea de concentrare și atenția, acestea ajutându-ne să evităm gândurile secundare, clișeele repetitive, sau dezordinea minții obișnuite, provocand niveluri mai ridicate de stres.

Daca acorzi atenție inspirației și expiratiei, tranziția de la postura la postura are un real efect calmant asupra sistemului nervos central. Acest beneficiu este unul dintre motivele pentru care Vinyasa Yoga este popular numită meditație în mișcare.

4. Îți întreci limitele

Deși „Vinyasa Flow” ar putea părea ușoară și relaxantă, acest stil poate provoca în mod serios limitele fizice.

Acest stil încorporează elemente din toate școlile de yoga, poziționându-te pe un teritoriu unde vei avea posibilitatea de a-ți întrece limitele puterii, flexibilității și echilibrului cu Vinyasa yoga.

5. Oferă multe beneficii cardiovasculare

Vinyasa Yoga ar putea fi într-adevăr vazută ca un ”mers rapid” , în funcție de modul în care o privim. Oferă corpului un antrenament cardio complet, prin formarea și forțarea articulațiilor, ligamentelor și tendoanelor.

Vinyasa yoga implică obținerea unei poziții corecte, care necesită adesea o cantitate mare de energie pentru a ține corpul în echilibru. Acest lucru înseamnă o presiune egală asupra mușchilor, înhamarea la arderea unei cantități mari de calorii și construirea unor mușchi mai puternici.

Daca ne concentrăm pe obținerea unor sincronizări între mișcarea corpului și respirație, ne va crește ritmul cardiac la fel de mult, alături de exercițiile pe care le vom face. Într-o oră, am putea pierde chiar și 450 de calorii 

Cardio este o parte importantă a oricărei rutine de fitness. Succesiunea continuă a mișcărilor este minunată pentru vascularizarea inimii, deși ritmul este relativ lent. Singura „pauză” pe care o vom obține, va fi să ne așezăm în postura muntelui, sau cum mai este cunoscută ca și postura câinelui, Downward Facing Dog.

Citește și: 5 minute de meditatie pentru a obține calmul și liniștea interioară

6. Este perfectă pentru începători!

Din moment ce Vinyasa este atât de diversă, este ușor să găsești cursuri adaptate special pentru începători, care vor oferi o provocare la fel de sănătoasă. Acest stil este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a învăța elementele de bază ale pranayamei sau respirației yoghine, deoarece instructorul ne va spune când să inspirati și să expirați, în timpul fiecărei posturi.

Acest stil este o modalitate excelentă de a învăța abilitățile de care avem nevoie pentru a construi o bază solidă și o practică de yoga mai avansată.

Există multe beneficii fiziologice și medicale ale Vinyasa yoga, care împreună impulsionează sănătatea generală și revitalizează corpul. Vinyasa yoga îmbunătățește drastic imunitatea și sporește bunăstarea interioară, prin reducerea oricăror riscuri de tensiune arterială ridicată, diabet sau boli de inimă, făcându-le mai puternice, tonifiate și mai flexibile.

Te invit sa arunci o privire asupra calendarului nostru, pentru a vedea cand au loc clasele de Vinyasa.

Namaste

Dacă te interesează meditația, îți recomandăm evenimentul nostru: Și tu poți medita – workshop pentru începător

Scrie parerea ta

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate*

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}